Νίκος Ζέρβας

Ολυμπιακός να… καμαρώνεις

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το πολύτιμο και κόντρα στα προγνωστικά «διπλό» του Ολυμπιακού στην Βαρκελώνη, που έχει τη σφραγίδα της ομάδας την οποία καμαρώνει το ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια.

«Δεύτερη φορά σε δύο χρόνια και μόλις δεύτερη σε έντεκα ματς. Φίλε πίστεψέ με δε νικάς εύκολα εδώ μέσα». Η ατάκα ανήκει στον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος έχει ζήσει για ένα χρόνο την ιδιοσυγκρασία της Μπαρτσελόνα και τα ντεσιμπέλ πίεσης που δημιουργεί το κοινό της στο «Παλάου Μπλαουγκράνα». Σε όποια κατάσταση και αν είναι οι Καταλανοί, δύσκολα χάνουν στο γήπεδό τους, πόσο μάλλον όταν χρειάζονται οπωσδήποτε τη νίκη όπως χθες. Έλειπε και ο Σπανούλης, οπότε όλη η Βαρκελώνη θεωρούσε ακατόρθωτο να χάσει ξανά στο σπίτι της η Μπάρτσα. Για τον Ολυμπιακό όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο…

Γράφει από την Βαρκελώνη ο Νίκος Ζέρβας

Έλεγα στις πρωινές ανταποκρίσεις στον ΣΠΟΡ FM, πως αν οι «ερυθρόλευκοι» είναι κοντά στο σκορ στα τελευταίο τετράλεπτο, έχουν σοβαρές πιθανότητες νίκης, διότι η πίεση θα γυρίσει μπούμερανγκ και η Μπαρτσελόνα θα κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Όπερ και εγένετο. Το μεγάλο τρίποντο του Βαγγέλη Μάντζαρη για το 64-61 έδωσε το έναυσμα της τελικής αντεπίθεσης, Πρίντεζης και Λοτζέσκι δημιούργησαν και σκόραραν για το προσπέρασμα και ο διεθνής γκαρντ τους αποτελείωσε με χέρι αλφάδι απ’ τις βολές. Όλα αυτά, δε θα μπορούσαν να γίνουν πράξη αν ο Ολυμπιακός δεν έπαιζε εξαιρετική άμυνα, με αποκορύφωμα το «πνίξιμο» του Ράις στην τελευταία επίθεση. Ακόμα προσπαθεί να καταλάβει ο Αμερικανός τι του συνέβη.

Ο Ολυμπιακός πλέον μετράει ρεκόρ 12-5, παραμένει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με πέντε «διπλά» σε οκτώ αγώνες και επτά νίκες στα οκτώ πρόσφατα παιχνίδια του. Κατορθώματα αν μη τι άλλο άξια σεβασμού. Χρειάζεται το κεφάλι να μείνει χαμηλά και θα μείνει, αλλά βλέπει πλέον κατάματα το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Αν παραμείνει σοβαρός και τον αφήσουν οι τραυματισμοί, θεωρώ πως μόνο με… αυτοκτονία θα το χάσει, όσο και αν ακόμα είναι νωρίς. Από τη στιγμή που καταφέρνει λόγω του ότι είναι ομάδα με όλα τα γράμματα κεφαλαία να νικάει σε τόσο δύσκολες έδρες ακόμα και χωρίς τον αρχηγό και φυσικό ηγέτη του, είναι ικανός για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Ασφαλώς και δε μπορεί σε βάθος χρόνου χωρίς τον Σπανούλη, αλλά είναι βέβαιο πως και ο ίδιος καμαρώνει βλέποντας τους παίκτες που γαλουχήθηκαν δίπλα του στις επιτυχίες και τους τίτλους, να προχωρούν και να τον καλύπτουν όταν είναι λαβωμένος.

Αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Η ομάδα που λειτουργεί σαν χαμαιλέοντας και λερναία Ύδρα παράλληλα. Που έχει έναν προπονητή που δε ψάχνει για δικαιολογίες όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του. Ο κόουτς Μπαρτζώκας μίλησε για διαιτησία και τραυματισμούς, την ώρα που ο Λαμόνικα έχει δώσει πέντε-έξι σφυρίγματα υπέρ του εκτός φάσης. Αν ο Ολυμπιακός έχανε, είναι βέβαιο πως ο δικός του προπονητής θα στεκόταν στα λάθη της ομάδας του και θα τους έστρωνε στη δουλειά για να τα διορθώσουν. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν και για αυτόν τον λόγο προπονητή για τα επόμενα δέκα χρόνια και θα πρέπει να τον προστατεύσουν ως κόρη οφθαλμού. Το χθεσινό, ένα ακόμα, εκπληκτικό του κοουτσάρισμα, είναι απλά μία ακόμα απόδειξη για του λόγου το αληθές.

Πριν από αυτό, ο «Σφαιρό» έχει καταφέρει να τους κάνει ΟΛΟΥΣ να νιώθουν σημαντικοί. Χθες ευτύχισε να έχει τον Πρίντεζη σεληνιασμένο, τον Λοτζέσκι «καυτό» όταν έπρεπε και τον Μάντζαρη εξαιρετικό στην άμυνα και με καθαρό μυαλό στην επίθεση στο τέλος. Για τον δεύτερο MVP Μιλουτίνοφ όμως, τα εύσημα ανήκουν στον προπονητή που τον στήριξε όταν όλοι ζητούσαν αλλαγή σέντερ. Ο Σέρβος έκανε εκπληκτικό παιχνίδι και πάλι απέναντι στον Τόμιτς και αν βελτιωθεί στην άμυνα κόντρα σε κοντύτερο αντίπαλο οι Σπερς θα ανοίξουν σύντομα την αγκαλιά τους γι’ αυτόν. Όσο για τον Γουότερς, μετά από τέσσερα χρόνια αστοχιών, ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει πετύχει διάνα σε μεταγραφή μεσούσης της σεζόν.

Ο Αμερικανός γλυκαίνει το παιχνίδι του Ολυμπιακού, δε φοβάται να σουτάρει, σκοράρει, δημιουργεί και πιέζει καλά πάνω στη μπάλα. Το κυριότερο, είναι πως παίζει λες και είναι μήνες στην ομάδα και αυτό είναι απόδειξη του πόσο καλά δουλεμένο σύνολο είναι οι πρωταθλητές Ελλάδας. Βοήθησε πολύ, όπως φυσικά και ο Κώστας Παπανικολάου, του οποίου η άνοδος και στις δύο πλευρές του παρκέ, έχει ανεβάσει επίπεδο τους «ερυθρόλευκους». Όλοι λοιπόν ντύνονται πρωταγωνιστές από βδομάδα σε βδομάδα σε μία μηχανή που δουλεύει άρτια παρά τα προβλήματα και τις αναποδιές. Θα έρθουν σίγουρα και οι ήττες, όμως και πάλι θα βρουν τον τρόπο να αντεπεξέλθουν και να αντιδράσουν. Άλλος ένας ακόμα λόγος για να τους… καμαρώνεις.

Υ.Γ.: Μεσολαβεί ο κρίσιμος ημιτελικός του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, αλλά το παιχνίδι της Παρασκευής με τη Μπασκόνια στο ΣΕΦ, είναι το… μισό πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός βέβαια δε… διαλέγει παιχνίδια και θα πάει και στα δύο για τη νίκη. Το έδειξε και χθες, όταν οι περισσότεροι πίστεψαν πως πήγε στη Βαρκελώνη για… τουρισμό.

Υ.Γ.1: Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις το μεγαλείο του Γιώργου Πρίντεζη. Για όσους τον ξέρουν, η αφιέρωση της νίκης στον Παναγιώτη Βασιλόπουλο ο οποίος έχασε τον πατέρα του, ήταν μία αναμενόμενη κίνηση, αλλά αυτό δεν της αφαιρεί τη σπουδαιότητα και την άλλου επιπέδου προσέγγιση των πραγμάτων που έχει ο συγκεκριμένος υπεραθλητής. Ούτε η ΚΑΕ ξέχασε τον «Βασιλό» και μπράβο της.

Υ.Γ.2: Αν υπάρχει ένας παίκτης που άξιζε να ζήσει όλη αυτή τη μεγαλειώδη πορεία του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Δυστυχώς, δεν τον άφησε η ρημάδα η μοίρα.

Υ.Γ.3: Για παίκτη που έχει… συμφωνήσει με τη Μπαρτσελόνα μία χαρά πανηγύριζε ο Λοτζέσκι τα κρίσιμα καλάθια του ε; Έχει και ο… ξερολισμός τα όριά του.

Υ.Γ.4: Τρομερή η παρουσία των 150 φίλων του Ολυμπιακού στο «Παλάου». Με άψογη συμπεριφορά-στήριξη και αναγνώριση και του Γιώργου Μπαρτζώκα τον οποίο και αποθέωσαν.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x