Νίκος Ζέρβας

Πάθος, ψυχή… Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το ουσιαστικό και ψυχολογικό προβάδισμα που πήρε ο Ολυμπιακός μετά την νίκη του στον τρίτο προημιτελικό επί της Μπαρτσελόνα και επισημαίνει πως ακόμα δεν κρίθηκε τίποτα.

Τρία λεπτά πριν ολοκληρωθεί ο τρίτος προημιτελικός, ο Ολυμπιακός προηγείται 70-62 και έχει κρατήσει με την χαλύβδινη άμυνά του την Μπαρτσελόνα για οκτώ λεπτά μόλις στους 4 πόντους, όλους από βολές. Οι περισσότεροι, θεωρούν πως το ματς έχει τελειώσει και το 2-1 είναι γεγονός. Οι «μπλαουγκράνα» ή καλύτερα ο «πολύς», εριστικός, αλλά πάντα μεγάλος παίκτης, Χουάν Κάρλος Ναβάρο όμως, έχουν αντίθετη άποψη. Μειώνουν αστραπιαία στον ένα πόντο και κάνουν (από τη στιγμή που έγινε τελικά το 2-1) το καλύτερο… δώρο στον Γιάννη Σφαιρόπουλο και στους παίκτες του.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Αποδεικνύουν πως παρότι είναι πλέον στα… σχοινιά, έχουν τη δυνατότητα και τη στόφα ως ομάδα να ανατρέψουν πλήρως την κατάσταση και να επιστρέψουν την σειρά στο γήπεδό τους. Αυτό, θα αποτραπεί αν ο Ολυμπιακός ανοίξει το… δώρο, δεν εφησυχάσει με το 2-1 και εκμεταλλευτεί παράλληλα την ψυχολογική ώθηση που δίνει πάντα μία νίκη με τέτοιο αγχωτικό φινάλε. Πριν τις τρεις εύστοχες βολές από Σπανούλη και Πρίντεζη (εξαιρετικό παιχνίδι και με τρομερές άμυνες στον Ναβάρο), τις δύο ηρωικές άμυνες, αλλά και τα άστοχα σουτ των Όλεσον και Αμπρίνες που έγειραν οριστικά την πλάστιγγα προς Πειραιά μεριά όμως, οι «ερυθρόλευκοι», ήταν και απόψε κυρίαρχοι.

Όχι στον υπερβολικό βαθμό της Παρασκευής (ήταν δεδομένο πως η Μπαρτσελόνα θα αντιδρούσε), αλλά δεν άφησαν ποτέ την αντίπαλο να πάρει προβάδισμα και στη μία και μοναδική που έγινε, βρήκαν άμεσα τρόπο αντίδρασης. Με άμυνα «τανάλια», ενέργεια, ιδέες και δημιουργία από παίκτες που ήρθαν από την δεύτερη γραμμή του πάγκου (Σλούκας-Παπαπέτρου) και πάθος, πάθος, πάθος. Η θέληση που ξεχείλιζε από τους πάντες, έκανε μέχρι και τον… ράθυμο ως τώρα Ντάνστον φέτος να μοιάζει με «αγρίμι» και να «ξυπνά» την κατάλληλη στιγμή. Για τον Χάντερ δεν το συζητάμε… Άψογος σε όλα τα μήκη και πλάτη. Ο Ολυμπιακός νίκησε δύσκολα ΚΑΙ γιατί η Μπαρτσελόνα δεν εκμεταλλεύτηκε κάποια «ανοικτά» σουτ στο τέλος, όμως στην γενική εικόνα του αγώνα ήταν καλύτερος.

Έχοντας να αντιμετωπίσει την εκπληκτική δημιουργία των Καταλανών, κατάφερε να φθείρει στο έπακρο τον Τόμιτς και να χαλάσει το σχέδιο του Πασκουάλ με τον Κροάτη δεύτερο πλέι μέικερ και δημιουργό από το χάι ποστ, πήρε δημιουργία και κρίσιμους πόντους από τους αρχηγούς του, αλλά και βοήθειες από Πέτγουεϊ και Μάντζαρη όταν χρειάστηκε στην επίθεση. Μείωσε σημαντικά την ψαλίδα στα επιθετικά ριμπάουντ και φιλοδώρησε με τέσσερις τάπες μία ομάδα που μονίμως έπαιζε με ψηλότερα σχήματα. Αν δεν βιαζόταν να τελειώσει το ματς με τρίποντα (δεν πέρασε περισσότερο τη μππάλα στο ζωγραφιστό) στην τέταρτη περίοδο και έπαιρνε κάτι περισσότερο από τους Λοτζέσκι-Λαφαγέτ, ίσως να νικούσε πιο εύκολα. Μπορεί να είναι η σειρά τους την… Πέμπτη.

Εκεί, η Μπαρτσελόνα θα παίξει το τελευταίο της χαρτί με στόχο να αποτρέψει το πέμπτο Final Four του Ολυμπιακού τα επτά τελευταία χρόνια και το ένατο συνολικά. Ήδη στον τρίτο αγώνα έβαλε καινούργιες ιδέες στο παιχνίδι της, άσχετο αν οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν από τον Σφιαρόπουλο και τους παίκτες του. Για να έρθει το 3-1, χρειάζεται τα πόδια να παραμείνουν στο έδαφος και οι «ερυθρόλευκοι» να παρουσιαστούν με περισσότερα αποθέματα ενέργειας και αυταπάρνησης. Μόνο έτσι θα προσθέσουν στην φετινή πορεία τους έναν ακόμα αεροδιάδρομο προσγείωσης με την ονομασία «Μαδρίτη», κάνοντας παράλληλα άλλη μια υπέρβαση στη σύγχρονη ιστορία τους. Σαράντε λεπτά ακόμα…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x