Νίκος Ζέρβας

«Ψηλώνει» σωστά ο Ολυμπιακός

Μετά τον Γιώργο Μπόγρη, ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να ανακοινώσει και τον δυναμικό και αθλητικό πάουερ φόργουορντ, Κιμ Τιλί και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τη γεμάτη και εξαιρετική φροντ λάιν του.

Μπορεί το μότο που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ να είναι ότι έχει μετατραπεί σε άθλημα των κοντών, αλλά όπως και να ‘χει αν δεν υπάρχουν και τα κατάλληλα θεμέλια ψηλών για να τους υποστηρίζουν δε γίνεται δουλειά. Η επιτυχία μίας ομάδας είναι κράμα και των δύο, αφού με την ενδεδειγμένη επιλογή-στελέχωση του ρόστερ, οι δύο κατηγορίες αλληλοσυμπληρώνονται και προχωρούν. Όπως το μπάσκετ δεν είναι μόνο άμυνα ή μόνο επίθεση, αλλά συνδυασμός, ειδάλλως κάπου θα την… πατήσεις, έτσι και οι καλοί γκαρντ, χρειάζονται καλούς πάουερ φόργουορντ και σέντερ.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ο Ολυμπιακός σε μεγάλο βαθμό φέτος δεν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση των στόχων του και γιατί δεν είχε γεμάτη φροντ λάιν. Το ρίσκο με την εμπιστοσύνη στον Πάτρικ Γιανγκ δε βγήκε, ο Πρίντεζης δεν πήρε τις βοήθειες που έπρεπε, ιδιαίτερα όταν ο Παπαπέτρου μετατοπίστηκε λόγω του τραυματισμού του Λοτζέσκι στη φυσική του θέση, ο Μπιρτς δεν ήταν σταθερός μέχρι τέλους και, ευτυχώς για τους «ερυθρόλευκους», βοηθήθηκαν πολύ από την αγωνιστική άνθηση του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Φέτος, είναι φανερό πως αποφάσισαν να γεμίσουν πολύ την ρεκάτα τους με λύσεις και στις δύο θέσεις, αφού την σημερινή ανακοίνωση της απόκτησης του Γιώργου Μπόγρη, θα ακολουθήσει εκτός απροόπτου της τελευταίας στιγμής και αυτή του Γάλλου πάουερ φόργουορντ/σέντερ, Κιμ Τιλί.

Αυτόματα και με δεδομένο πως πρόθεση-θέληση του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι να διατηρηθούν στο ρόστερ οι Μιλουτίνοφ και Μπιρτς (θα το ξέρουμε οριστικά στα μέσα Ιουλίου ελέω ΝΒΑ), οι ψηλοί του Ολυμπιακού είναι τρεις για κάθε θέση, με τους δύο εξ’ αυτών να μπορούν να παίξουν και στο «4» και στο «5». Πρίντεζης, Τιλί, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ, Μπιρτς και Μπόγρης. Συμπέρασμα πρώτο; Ίσως η πιο πλήρης και… πολυμορφική γραμμή ψηλών που είχε τα τελευταία χρόνια η ομάδα, καθώς όλοι τους κάνουν ένα πολύ δυνατό μίγμα με διαφορετικού στυλ παιχνίδι. Πικ εν ρολ, πικ εν ποπ, ποστάρισμα, παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, ενέργεια, εκρηκτικότητα και δύναμη.

Συμπέρασμα δεύτερο, εν αναμονή και της δεύτερης μεταγραφής «κλειδί» που θα γίνει στην περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει του χρόνου να παίρνει περισσότερο σκορ και γενικότερα πράγματα από τη ρακέτα του, πλαισιώνοντας μετά από καιρό ιδανικά το βασικό όπλο της φορντ λάιν του, Γιώργο Πρίντεζη. Οι αντίπαλοι πολύ δύσκολα θα παίζουν «ανοικτή» άμυνα στα γκαρντ με τόσους ικανούς παίκτες στο σκοράρισμα και το επιθετικό ριμπάουντ και ενδεχομένως αυτό να δημιουργήσει περισσότερες καλές προϋποθέσεις για ελεύθερα σουτ, μέσα από καλή κυκλοφορία της μπάλας που θα «ακουμπάει» όμως περισσότερο πλέον στη ρακέτα.

Τρίτο και ίσως σημαντικότερο, το γεγονός πως οι δευτεραθλητές Ευρώπης εκτός του ότι έχουν καταλάβει πλήρως πως όλοι οι καλοί χωράνε και πως χρειάζονται στη νέα Ευρωλίγκα τουλάχιστον δεκατέσσερις έτοιμοι να παίξουν, επενδύουν σε ξένους που εκτός από ταλέντο γνωρίζουν άριστα τις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Δεν είναι «λαχεία», δεν χρειάζεται οι Έλληνες και το τεχνικό τιμ να μοχθήσουν για να τους δώσουν να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν και να μπουν στη νοοτροπία των απαιτήσεων ενός πολύ μεγάλου κλαμπ και μίας τέτοιας διοργάνωσης. Αυτό φυσικά, δεν εξασφαλίζει επιτυχία καθώς αυτή θα έρθει με δουλειά, τύχη και κυρίως «δέσιμο» των πολλών νέων κομματιών του παζλ, όμως οι κινήσεις δείχνουν έξυπνες και σε απόλυτα σωστή και μπασκετική κατεύθυνση.

inner
Ξεχωριστά μιλώντας, για τον κορυφαίο ψηλό του νεοσύστατου Τσάμπιονς Λιγκ και ολοένα και πιο βελτιωμένο, Γιώργο Μπόγρη, ο Ολυμπιακός «γεμίζει» με έναν ακόμα Έλληνα παίκτη που έχει τρομερή διάθεση (αγωνιστικά και συναισθηματικά) να πάρει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να καθιερωθεί δίνοντας κάποια ποιοτικά λεπτά ως τρίτος σέντερ. Ένα παιδί που μπήκε για τα καλά σε ανοδικό δρόμο και κέρδισε τον σεβασμό στην απαιτητική Ισπανία, καθώς δούλεψε και δουλεύει πολύ σκληρά. Κυρίως, γνωρίζει πολύ καλά το άθλημα και όσοι είχαμε την τύχη να περιγράψουμε ή να κουβεντιάσουμε ένα παιχνίδι μαζί του, το διαπιστώσαμε πολύ εύκολα.

Ο Μπόγρης μπορεί να δώσει σκορ, να παίξει έξυπνα στην άμυνα και να κατεβάσει ριμπάουντ, αλλά κυρίως με την άρτια πάσα του να βοηθήσει στο γρήγορο παιχνίδι και το ελεύθερο σουτ. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα δικό του και του Σφαιρόπουλου να μπει στην αλυσίδα ως ένας καλός συνδετικός κρίκος και με τη διάθεση που έχει μπορεί πραγματικά να προσφέρει πολλά. Είναι μία εξαιρετική κίνηση από πλευράς «ερυθρόλευκων» που πλαισιώνοντας την φροντ λάιν και με τον Κιμ Τιλί, θα έχουν πετύχει το μπίνκγο του… μπίνγκο. Πιο απλά, θα έχουν ψηλώσει σωστά γι’ αυτούς και… επικίνδυνα για τους υπόλοιπους.

Υ.Γ.: Παρασκευή πρωί. Στο πλοίο για Σύρο εκατοντάδες παιδιά κάθε ηλικίας και γονείς με προορισμό το LG AegeanBall Festival. Αυτό είναι το μπάσκετ. Μπράβο στον Γιώργο Πρίντεζη και όλους όσοι έχουν συμβάλει και συμβάλουν για να γίνει αυτή η μεγάλη γιορτή πράξη. Περισσότερα από αύριο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x