Νίκος Ζέρβας

Σαρωτικός Ολυμπιακός, αλλά είναι ακόμα νωρίς

Ο Ολυμπιακός πήρε με… αέρινο και επιβλητικό τρόπο το πρώτο ντέρμπι της σεζόν με τον Παναθηναϊκό και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τους μαγικούς «ερυθρόλευκους» και τη διαχείριση που οφείλουν να κάνουν.

Το ότι ο Ολυμπιακός έμπαινε στο παρκέ του ΣΕΦ για το πρώτο ντέρμπι της σεζόν όντας ένα σκαλοπάτι πάνω από ετοιμότητα, ήταν φανερό αν συνέκρινε κάποιος τα 27 πολύ καλά λεπτά που έκανε στη Μαδρίτη, σε σχέση με το προβληματικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού απέναντι στη Ζαλγκίρις. Θα πει κανείς, αυτά τα παιχνίδια είναι ειδικών συνθηκών, αλλά και από αυτή την οπτική γωνία και αν το δει κανείς, θα συμπεράνει πως οι πρωταθλητές και πιο έτοιμοι ήταν και το ήθελαν περισσότερο. Νίκησαν κατά κράτος, έκαναν ένα μικρό βήμα –είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για ο,τιδήποτε άλλο- για τη πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και κέρδισαν άπλετο χρόνο για να δουλέψουν απρόσκοπτοι για τη δύσκολη συνέχεια.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Κυρίως, έβγαλαν τρομερή αντίδραση, δούλεψαν σκληρά και συσπειρώθηκαν μετά το «χαστούκι» στη Μαδρίτη και παρέπεμψαν για μία ακόμα φορά στις… καλένδες, όσους βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα και απαξιώνουν ομάδες, προπονητές και παίκτες, έχοντας δει μόλις ένα παιχνίδι. Στην αντίπερα όχθη, ο Παναθηναϊκός προβλημάτισε, έδωσε σε όλους να καταλάβουν με σκληρό τρόπο πως παρά τις εξαιρετικές προσθήκες του καλοκαιριού έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για να γίνει ομάδα, αλλά κανείς δε θα πρέπει να προδικάσει την φετινή του πορεία από ένα παιχνίδι. Ούτε να ζητήσει… κεφάλια και άλλα τέτοια ωραία που έχουμε ως εθνικό σπορ εδώ στην Ελλάδα.

Το τελικό +25 του Ολυμπιακού κρίνεται απόλυτα δίκαιο, ακόμα και αν κάποιος δεν έχει δει το καταιγιστικό τους παιχνίδι και απλά διαβάσει την στατιστική. 20 επιθετικά ριμπάουντ, ομολογώ πως δεν έχω δει ποτέ σε ντέρμπι «αιωνίων». Όπως και τους «ερυθρόλευκους» να έχουν πετύχει 50 πόντους σε ένα ημίχρονο, με τον Σπανούλη άποντο. Είχε όμως 6 ασίστ και κανένα λάθος και τον παίκτη που αποκτήθηκε για να τον συμπληρώνει σε εξαιρετική κατάσταση. Διότι μπορεί οι Πρίντεζης και Λοτζέσκι να ήταν εξαιρετικοί, όμως ο Ερικ Γκριν ήταν αυτός που έδωσε σκορ όταν ο αρχηγός μοίραζε παιχνίδι, στο διάστημα που ο Ολυμπιακός «έχτιζε» διαφορά.

Οι «ερυθρόλευκοι», επικράτησαν κατά κράτος και σε άλλους τομείς, αφού είχαν περισσότερες ασίστ, κλεψίματα, λιγότερα λάθη, καλύτερα ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα και κυρίως είχαν θέληση, πάθος και… φτερά στα πόδια. Με 17 πόντους από αιφνιδιασμό, απόρροια της πολύ καλής τους άμυνας και 19 από λάθη αντιπάλου, μπορεί κανείς να πει πως αν δεν υπήρχαν οι Μπουρούσης και Σίγκλετον στο πρώτο και δεύτερο ημίχρονο αντίστοιχα, η διαφορά θα ήταν μεγαλύτερη. Όσο τα λεπτά περνούσαν όλο και περισσότερο ο Παναθηναϊκός δεν έβγαζε αντίδραση και ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε κατά κράτος. Πήρε πράγματα και από τους έντεκα παίκτες που χρησιμοποίησε ο εξαιρετικός στο κοουτσάρισμά του Σφαιρόπουλος και έδειξε πως έχει πολλές λύσεις στο φετινό του ρόστερ.

Ποιος μπορεί να μη βάλει στους διακριθέντες τον εξαιρετικό για ένα ακόμα βράδυ Χάκετ, τον Μιλουτίνοφ, τον Παπαπέτρου, τον Μπιρτς και τον Παπανικολάου; Ακόμα και ο Γιανγκ στο πεντάλεπτο που χρησιμοποιήθηκε έκανε ένα καταπληκτικό κάρφωμα, έπαιξε άμυνες και κυρίως πήρε μπιζάρισμα από το κοινό που θα τον βοηθήσει στη ψυχολογία του. Επιμένω, πως αν ο Αμερικανός σέντερ επανέλθει στην προ εγχείρησης κατάστασή του, ο Ολυμπιακός είναι ικανός για πολλά φέτος στο υψηλό επίπεδο.

Το ντέρμπι ανήκει ήδη στο παρελθόν, ή τουλάχιστον εκεί πρέπει να ανήκει για τον Ολυμπιακό που έχει μία τριάδα αγώνων «φωτιά» στην Ευρωλίγκα. Σε μία εβδομάδα αντιμετωπίζει Εφές, Μιλάνο και Μπασκόνια και όσο και αν ακόμα είναι νωρίς, θα πρέπει να πάρει τρία ή τουλάχιστον δύο νίκες για να βάλει βάσεις στον ευρωπαϊκό του μαραθώνιο. Οφείλει να βγάλει αντίδραση και εκεί, αρχής γεννωμένης από την Πέμπτη, διότι το πρωτάθλημα μπορεί να περιμένει.

Για τον Παναθηναϊκό, χρειάζεται περισυλλογή, αυτοκριτική, πιθανότατα και ενίσχυση με δύο και όχι ένα γκαρντ και φυσικά όχι εν βρασμώ αποφάσεις. Όταν έχεις τόσες πολλές προσθήκες και δέκα μέρες πριν το πρώτο μεγάλο παιχνίδι ο κομβικός για τον τρόπο παιχνιδιού σου παίκτης αυτοτραυματίζεται, η κριτική θα πρέπει να γίνει με επιείκεια και περισσότερη υπομονή. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για όλους…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x