Νίκος Ζέρβας

Σφίξαν τα… γάλατα, Ολυμπιακέ

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ανεπίτρεπτη καθίζηση του Ολυμπιακού στο ματς με την Γαλατάσαραϊ από το 15’ του αγώνα και έπειτα και την ήττα που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την τελική ευθεία.

Στην φετινή Ευρωλίγκα, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει πως ο καθένας μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως βαθμολογικής κατάστασης και πως όλοι έχουν δικαίωμα στην πιο… απίθανη νίκη ή ήττα. Ο Ολυμπιακός έχει βιώσει στο πετσί του και τα δύο, με την Γαλατάσαραϊ να αποδεικνύεται ο κακός του δαίμονας. Στο χέρι του είναι οι δύο αυτές ήττες από την ομάδα του Αταμάν να είναι απλά μία ανορθογραφία στο τέλος της διαδρομής και τίποτα περισσότερο. Ο τρόπος που υπέστη του δεύτερο και μάλιστα εντός έδρας σοκ από την «Τσιμ Μπομ» όμως, προβληματίζει και βάζει σε σκέψεις.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Όχι τόσο για το πλεονέκτημα έδρας που ενδέχεται και να μη χρειαστεί καν μία νίκη στα εναπομείναντα τέσσερα παιχνίδια για να κατακτηθεί, αλλά για ένα σωρό από άλλους λόγους. Πρώτος και πιο… κοντινός, η τρίτη θέση που με το πρόγραμμα που έχει τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Ακόμα και αυτή όμως δε σου εξασφαλίζει κάτι, διότι στην παρούσα φάση όλες οι διασταυρώσεις είναι πιθανές. Για να πατήσουν οι πρωταθλητές στο τρίτο σκαλοπάτι, θα χρειαστούν πλέον δύο νίκες, όμως το δεύτερο «γιατί» που αφήνει η… αυτοκτονία απέναντι στους τούρκους στο ΣΕΦ, είναι πως με μία φυσιολογική νίκη, μετά τις ήττες των Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην 26η αγωνιστική, ήταν πιθανή ακόμα και η πρωτιά.

Στο σημείο αυτό, κρατάμε πως από τη στιγμή που και οι τρεις πρωτοπόροι ηττήθηκαν, ίσως να διάγουμε ένα διάστημα ηθελημένης παύσης του ρυθμού, ενόψει των προημιτελικών που θα κριθούν όλα. Ακόμα και αν αυτό ισχύει όμως (πολύ αμφιβάλω με τον τελειομανή κόουτς Σφαιρόπουλο), είναι ανεπίτρεπτο για το μέγεθος του Ολυμπιακού να χάνει παιχνίδια από το +16 απέναντι σε αυτή την Γαλατάσαραϊ, κυρίως επειδή ο ίδιος πίστεψε πως νίκησε από τα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου. Ναι μεν η εικόνα του αντιπάλου ήταν εφάμιλλη με… παιδικής χαράς ως εκείνο το σημείο, όμως εσύ οφείλεις πρώτα να τελειώσεις την υπόθεση και μετά να… αράξεις.

Η χαλαρότητα του Ολυμπιακού, μεταφράστηκε σε μόλις 23 πόντους παραγωγή στο δεύτερο ημίχρονο και 45 πόντους παθητικό. 27 και 21 πόντους πέτυχε στο πρώτο και στο δεύτερο δεκάλεπτο αντίστοιχα, ενώ 26 είχε δεχθεί στα πρώτα 16 λεπτά του αγώνα. Η Γαλατάσαραϊ την εκμεταλλεύτηκε, πήρε ευπρόσδεκτα όλα όσα του έδωσε ο ύπνος των πρωταθλητών και βγάζοντας μπροστά το ταλέντο παικτών όπως οι Μίτσοβ, Γκιουλέρ και Τάιους έκανε τη ζημιά. Βοήθησαν αρκετά και οι Κοσκάλ-Ντέι, την ώρα που ο Ολυμπιακός πετούσε στα σκουπίδια τα περισσότερα από τα 23 (!) επιθετικά ριμπάουντ του που του χάρισαν ρεκόρ στη σχετική κατηγορία στην διοργάνωση και είχε 2/20 τρίποντα σε εντός έδρας παιχνίδι.

Ο Σφαιρόπουλος εκεί που είχε την ευχέρεια να ανοίξει το rotation και να ξεκουράσει παίκτες που είχαν μικροτραυματισμούς (Λοτζέσκι, Γουότερς, Σπανούλης με πυρετό) ή παίζουν στα… κόκκινα (Πρίντεζης, Μπιρτς), έτρεχε και δεν… έφτανε, αλλά η κατάσταση ήταν σχεδόν αδύνατο να αλλάξει. Κυρίως διότι πνευματικά ο Ολυμπιακός δε μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στην επαγγελματική εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος ανησυχίας, όπως και το γεγονός πως απώλεσε μεγάλη διαφορά όπως προ εβδομάδες με τη Νταρουσάφακα, αλλά αυτή τη φορά του στοίχισε.

Πέρα από βαθμολογίες και τελικές κατατάξεις όμως, η συγκεκριμένη ήττα, όπως και αυτή του πρώτου γύρου από την ίδια ομάδα, μπορεί να λειτουργήσει με την κατάλληλη διαχείριση και ευεργετικά. Πολλές φορές, ακόμα και οι πολύ καλές ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, επηρεάζονται και χαλαρώνουν όταν όλα πάνε καλά και τέτοιες «στραβές» τις πεισμώνουν και τις βάζουν ξανά στον ίδιο δρόμο. Η νίκη της Γαλατάσαραϊ δεν βγάζει τους «ερυθρόλευκους» από τους στόχους τους, ούτε αμαυρώνουν την εξαιρετική τους εικόνα μέχρι τώρα. Απλά… σφίγγει τα γάλατα και όταν γίνεται κάτι τέτοιο οι πρωταθλητές είναι… απόλαυση.

Y.Γ.1: Το να αναφερθείς ατομικά σε απόδοση παικτών σε τέτοιο παιχνίδι είναι ανώφελο. Όλοι μαζί πίστεψαν ότι νίκησαν νωρίς, όλοι μαζί ήπιαν μέχρι τέλους το ποτήρι της ήττας. Όλοι δικαιούνται και μίας πολύ κακής βραδιάς σε έναν τέτοιο μαραθώνιο. Ασφαλώς και για την… χαλάρωση, ευθύνη έχει και ο κόουτς Σφαιρόπουλος, αν και στην ανάπαυλα επεσήμανε πως το ματς θέλει ακόμα… προσοχή.

Υ.Γ.2: Τώρα που το ξανασκέφτομαι, απόψε χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για την διεκδίκηση της πρωτιάς. Μπορεί η κατάληξη να είναι ίδια, όμως με άλλον αέρα και ψυχολογία μπαίνεις ως πρώτος στα πλέι οφ, όταν όλοι στην αρχή της σεζόν σε έχουν με το… ζόρι για 6ο έως 8ο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x