Νίκος Ζέρβας

Στην Πόλη «χτίζει» χαρακτήρα

O Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην Πόλη από την Εφές των… παλιόφιλων Ίβκοβιτς και Ντάνστον και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα «κλειδιά» της νίκης και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει αν αυτή κατακτηθεί.

Ο πρώτος γύρος της πρώτης φάσης φτάνει το προσεχές διήμερο στο τέλος του. Η πέμπτη «στροφή» του, βρίσκει τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με την Εφές Αναντολού, στο πιο δύσκολο παιχνίδι από τα έξι ακόμα που θα δώσει πριν αρχίσει η πραγματική Ευρωλίγκα. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός, δε μπαίνει μόνο επειδή η τουρκική ομάδα έχει το πληρέστερο και πιο ακριβό ρόστερ στον όμιλο, ούτε επειδή πάντοτε η παρουσία του Ντούσαν Ίβκοβιτς (φέτος και του Ντάνστον) σε αντίπαλο πάγκο δίνει ιδιαίτερη αίγλη στις αναμετρήσεις των «ερυθρόλευκων».

Γράφει από την Κωνσταντινούπολη ο Νίκος Ζέρβας

Ο πρωταθλητής Ελλάδας πετυχαίνει την δευτεραθλήτρια Τουρκίας έπειτα από δύο συνεχόμενες ήττες στον όμιλο, κάτι που σημαίνει πως το κίνητρό της θα είναι άκρως αυξημένο. Η λογική λέει πως το μάτι τους θα… γυαλίζει, αφού τρίτο συνεχές κακό αποτέλεσμα και μάλιστα μέσα στο «Αμπντί Ιπεκτσί», θα επιφέρει αμφισβήτηση. Μπορεί αυτά τα παιχνίδια να μην σημαίνουν και πολλά –για τελευταία φορά αφού το σύστημα αλλάζει από του χρόνου- για τους ισχυρούς που εύκολα ή δύσκολα θα μπουν στο Top 16, όμως χρησιμεύουν στους προπονητές και τους παίκτες για την συνέχεια. Τέτοιες νίκες, όπου ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός, λειτουργούν ευεργετικά στην ψυχολογία των ομάδων και βάζουν μικρά λιθαράκια αυτοπεποίθησης για την δυναμική και τις δυνατότητές τους.

Μπορεί λοιπόν ο Ολυμπιακός να μην χάνεται ακόμα και αν ηττηθεί (έχει άλλωστε ρεκόρ 3-1), όμως ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για να τεστάρει τις δυνάμεις του και να δει που βρίσκεται, με… θέα στα κρίσιμα που ακολουθούν από τον Γενάρη και έπειτα. Η Εφές έχει πληρότητα σε όλες τις θέσεις και δεδομένα το αποψινό είναι κρας τεστ. Για να στεφθεί με επιτυχία η αποστολή, θα πρέπει η άμυνα να διατηρήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τον υψηλό μέσο όρο σκοραρίσματος της τουρκικής ομάδας, η οποία επ’ ουδενί δε πρέπει να επιβάλει τον ρυθμό της. Μπορεί η μάχη του νυν, Πάτρικ Γιάνγκ με τον πρώην, Μπράιντ Ντάνστον να κεντρίζει το ενδιαφέρον, όμως δεν είναι μόνο ο πρώην σέντερ των «ερυθρόλευκων» που πρέπει να αναχαιτιστεί.

Στα γκαρντ, οι Ερτέλ και Γκρέιντζερ δημιουργούν και σκοράρουν κατά ριπάς, στην περιφέρεια οι Ντίμπλερ και Οσμάν είναι μόνιμη πηγή κινδύνων και στο «4», εκεί που θα χρειαστεί να δώσουν όλοι το κάτι παραπάνω για να βοηθήσουν τον Πρίντεζη, Σάριτς και Μπράουν, ξεκινούν από τη θέση του… φαβορί για την αναμέτρηση. Βάλτε και την αθλητικότητα του Άλεξ Τάιους, τους πιο έμπειρους πλέον τούρκους παίκτες της Εφές και τα πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας τους από μακρινή απόσταση και θα καταλάβετε πόσο υψηλό είναι –στη παρούσα φάση- το εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός. Εφόσον βγάλει από το ρεπερτόριό του την άμυνα των δύο τελευταίων αγωνιστικών, έχει μεγάλη τύχη να φύγει νικητής και να πιστέψει ακόμα περισσότερο σε αυτό που δημιουργεί με κόπο και δουλειά μέρα με τη μέρα.

Τι καλύτερο γι’ αυτόν να γεμίσει τα πνευμόνια του θάρρος και αυτοπεποίθηση πλάι στα στενά του Βοσπόρου και στο έδαφος της Πόλης που έγραψε την πιο χρυσή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x