Νίκος Ζέρβας

Χαμογέλα Αντώνη, θα τα καταφέρουν...

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει για το όμορφο μπάσκετ που έπαιξε κόντρα στη Μπασκόνια ο Ολυμπιακός, τον Έλις που έλλειπε, την ατυχία του Χαραλαμπόπουλου και το ΣΕΦ που είναι πολύ άδειο χωρίς τον Αντώνη Νταή.

Πολύ δύσκολη η εβδομάδα που πέρασε. Γεμάτη συναισθηματικά αδειάσματα και μεγάλες απώλειες για το μπάσκετ. Ασφαλώς και ο Κόμπι Μπράιαντ που δεν είναι πλέον ανάμεσά μας, συγκεντρώνει το βουβό κλάμα του μπασκετικού πλανήτη. Όσο και αν προσπαθούμε ακόμα να συνειδητοποιήσουμε τον θάνατό του, άλλο τόσο όσοι ζήσαμε τον άνθρωπο, Αντώνη Νταή, δε μπορούμε να συνηθίσουμε την εικόνα, οποιασδήποτε δραστηριότητας του Ολυμπιακού χωρίς αυτόν.

Δεν είναι μόνο η συνεχόμενη και ακούραστη προσφορά του 28 χρόνια στο τμήμα, αλλά η καλοσύνη του, το χαμόγελό του, τα λόγια του και η απλόχερη φιλία που πρόσφερε σε όλους. Οι σκηνές στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Αγία Πετρούπολη όταν μαθεύτηκε εν πτήση ο ξαφνικός θάνατός του, θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη. Όπως και ο κόμπος στο λαιμό, όταν λίγα λεπτά πριν την μετάδοση του αγώνα με τη Μπασκόνα, το cube του ΣΕΦ που πλέον είναι άδειο χωρίς αυτόν, πρόβαλε το βίντεο που ετοίμασε προς τιμήν του η ΚΑΕ. Κουράγιο στην οικογένειά του και όσο και αν ακούγεται κλισέ, δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

«Είχαμε επιπλέον κίνητρο να παίξουμε καλά γι’ αυτόν», δήλωσε μετά τη νίκη απέναντι στη Μπασκόνια ο Βασίλης Σπανούλης. Λόγια γεμάτα ουσία. Ο Αντώνης, θα χαμογελούσε απόψε για το βελτιωμένο μπάσκετ που έπαιξε η ομάδα του, που αρχίζει δειλά-δειλά να βάζει τις πρώτες πινελιές του Γιώργου Μπαρτζώκα στο παιχνίδι της. Γρήγορη κυκλοφορία μπάλας στην επίθεση, καλύτερες συνθήκες για σουτ, 22 ασίστ και εξαιρετικά ποσοστά στο δίποντο. Με 67%, σε αυτό δύσκολα χάνεις. Ακόμα και τα 10/27 τρίποντα οι «ερυθρόλευκοι» τις περισσότερες βραδιές φέτος τα ψάχνουν με το… κιάλι. Για πρώτη φορά μετά από αρκετές αγωνιστικές, ο αντίπαλος έβαλε το «7», αντί για το «8» ή το «9» στην επιθετική της συγκομιδή.

Όσο και αν η Μπασκόνια είναι η χειρότερη επίθεση της διοργάνωσης και ουσιαστικά χωρίς όλα τα βασικά της γκαρντ, ο Ολυμπιακός δεν το είχε σε τίποτα να την… αναστήσει. Την κράτησε όμως στους 70 πόντους και λόγω του ότι παίζει πιο έξυπνα και με καλύτερες αποστάσεις στην άμυνα και γιατί διαθέτει πλέον αυτό που του έλλειπε τρία χρόνια τώρα. Έναν σέντερ… τερματοφύλακα, που ήταν το σήμα κατατεθέν των επιτυχιών του μέχρι το 2017. Έκτοτε, κανένας προπονητής δεν εμπιστεύτηκε παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Οκτάβιους Έλις. Ο Αμερικανός, με το «καλημέρα» έδειξε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι και πόσο να αλλάξει στον Ολυμπιακό. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση διότι ήταν μόνο ένα ματς, όμως σίγουρα η πρώτη κίνηση της νέας εποχής Μπαρτζώκα, σκορπά ελπίδα για το μέλλον.



Ο πρώην παίκτης του Προμηθέα, προσθέτει σημαντικές λύσεις στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ, τα δίνει όλα στην άμυνα και τελειώνει σωστά τις φάσεις. Ασφαλώς και έχει να διορθώσει πολλά, αλλά έχει μεγάλη προοπτική για να αποτελέσει τον δεύτερο σέντερ της ομάδας τα επόμενα χρόνια. Είναι σημαντικό που μπήκε τόσο νωρίς στο κλίμα, όσο και το πόσο κατάφερε να προσφέρει ο Ρούμπιτ. Ο Αμερικανός, έμαθε λίγα λεπτά πριν το τζάμπολ πως δεν θα αγωνιστεί ο άτυχος Πρίντεζης και ήταν έτοιμος πνευματικά στο 100%.

Όχι μόνο έκανε ρεκόρ στην επίθεση για φέτος, όχι μόνο μάζεψε ριμπάουντ, αλλά κυρίως περιόρισε σημαντικά τον εξαιρετικό Σενγκέλια με τις άμυνές του. Όταν παίζει στη θέση του που είναι "4" (και όχι 5) βάζει σε σκέψεις για το αν μπορεί να είναι καλή ρεζέρβα για του χρόνου. Μαζί με τον σταθερά πολύ καλό Σπανούλη, οι τρεις τους, ήταν οι Ιεράρχες της ένατης φετινής νίκης. Βάλτε και τις βοήθειες που έδωσαν δημιουργικά με δέκα ασίστ οι Ρότσεστι και Μπόλντγουιν, αλλά και τον θετικό Μιλουτίνοφ και θα καταλάβετε γιατί ο Ολυμπιακός δε μπορούσε να χάσει από αυτή τη μέτρια ως κακή Μπασκόνια.

Η βραδιά, θα ήταν εξαιρετική, αν δεν είχε συμβεί ο τραυματισμός του Χαραλαμπόπουλου. Ο Μπαρτζώκας τον έριξε νωρίς στα «βαθειά» παίζοντας από το πρώτο δεκάλεπτο στο «3», ο νεαρός φόργουορντ ανταποκρίθηκε μια χαρά, αλλά γύρισε άσχημα τον αστράγαλο σε ένα εντυπωσιακό κλέψιμο που έκανε. Δυστυχώς υπέστη άλλη μια σοβαρή ζημιά στην καριέρα του. Όπως και να έχει πρέπει να παλέψει για να γυρίσει του χρόνου δυνατός. Ο Ολυμπιακός και ο κοούτς, παλεύουν ορθότατα μαζί με την βαθμολογική και αγωνιστική αναρρίχηση, να δουλέψουν από τώρα για το μέλλον. Αυτό είναι το σημαντικότερο στην παρούσα φάση και ο διεθνής φόργουορντ είναι ένα κομμάτι του.

Σε αυτό, οφείλουν όλοι να επενδύσουν για να τα καταφέρουν. Και ο Αντώνης να χαμογελά από εκεί ψηλά...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x