H πιο κρίσιμη ημέρα της διαπραγμάτευσης

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες.

14:53
Μαζικές μετατάξεις προϊόντων, ακόμα και της εστίασης, στο 23% ή των ξενοδοχείων στο 13, φαίνεται να περιλαμβάνει η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που εξετάζουν στις Βρυξέλλες οι Θεσμοί, σε μία από τις κρισιμότερες ημέρες της πολύμηνης διαπραγμάτευσης.
14:53
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτείνεται ακόμη αύξηση της έκτακτης εισφοράς των εισοδημάτων άνω των 30.000 ευρώ, και κατάργηση του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016 και ως το 2018.
14:53
Καλή βάση για πρόοδο στη Σύνοδο Κορυφής, που έχει οριστεί απόψε στις οκτώ, χαρακτήρισαν το έγγραφο προτάσεων της Αθήνας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Επίτροπος Μοσκοβισί και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.
14:54
Σε ομοβροντία δηλώσεων οι οποίες ψαλιδίζουν τις όποιες προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει προχώρησαν λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.
14:54
Σόιμπλε: Καμία αλλάγη από την περασμένη Πέμπτη, δεν λάβαμε ουσιαστικές προτάσεις
14:55
Νούναν (Ιρλανδία): Δεν είμαστε στο σημείο για συμφωνία - Στουμπ (Φινλανδία): Έχω πολύ χαμηλές προσδοκίες - Ντάισελμπλουμ: Οι Θεσμοί θα αξιολογήσουν τις προτάσεις της Ελλάδας
15:15
Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και συντονιστή της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο έφτασε στο σημερινό Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης.
15:15
Πεπεισμένος πως δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν τη συνεδρίαση του νέου Eurogroup για την χώρα μας, στις Βρυξέλλες.
15:26
Όλα δείχνουν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι πολύ σύντομη και σε λίγη ώρα θα έχουμε τη συνέντευξη Τύπου.
15:31
«Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να κλείσουν για μέρες, αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα», είπε ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης σε συνέντευξή του στο BBC.
15:34
Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεντευξη Τύπου του Eurogroup.
15:43
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η απεσταλμένη της Καθημερινής, Ελ. Βαρβιτσιώτη, κανένα συμπέρασμα δεν βγήκε στο σημερινό Eurogroup. Καμία άποψη, καμία εισήγηση από το Eurogroup προς την Σύνοδο το απόγευμα. Το Eurogroup χαιρετίζει τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες είναι ένα πιθανό βήμα στην σωστή κατεύθυνση.
15:56
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε θετικό βήμα τις ελληνικές προτάσεις και τόνισε ότι είναι αναγκαία μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
16:10
Μοσκοβισί: καλή βάση εργασίας οι ελληνικές προτάσεις, χρειάζεται να τις μελετήσουμε και να τις επαληθεύσουμε
16:11
Νέο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμλπουμ.
16:12
Το Eurogroup ζήτησε στενή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εις βάθος μελέτη των προτάσεων ώστε να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία στα τέλη της βδομάδας, επιλέγοντας τις ελληνικές προτάσεις ως βάση της συμφωνίας.
16:17
Στους Θεσμούς παραπέμπει την Ελλάδα το Eurogroup, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί.
17:02
Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, πολλά κράτη - μέλη διά των υπουργών Οικονομικών τους αντέδρασαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις ελληνικές προτάσεις θεωρώντας πως αυτές είναι "ελαφρώς παραλλαγμένες" σε σχέση με ό,τι παρουσιάστηκε πρόσφατα και πως "η Ελλάδα δεν είναι αποφασισμένη επί της ουσίας για ριζικές μεταρρυθμίσεις".
17:03
Πηγές αναφέρονται σε ομάδα έξι κρατών κυρίως από αυτών των οποίων οι μισθοί και συντάξεις κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της Ελλάδος αλλά και χώρες όπως η Πορτογαλία που ήδη εφαρμόζουν με μεγαλύτερη από εμάς επιτυχία, μνημονιακά προγράμματα.
17:28
Από τις 17:00 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντάται με τους επικεφαλής των τριών θεσμών
17:30
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες. Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις 20:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να υπάρξει συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ
17:44
"Σκοπός μου η επίτευξη λύσης για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
18:09
Αυτή είναι η ανακοίνωση του Eurogroup: Το Eurogroup καλωσορίζει τις νέες προτάσεις, που υποβλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές σήμερα το πρωί και θεωρεί ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα στη διαδικασία. Το Eurogroup ζήτησε από τους Θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να ξεκινήσει να αναλύει την νέα πρόταση και μαζί με τις ελληνικές αρχές να καταλήξουν σε μια λίστα από προαπαιτούμενα με την προοπτική να φτάσουν σε μία τελική συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πλάνο αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup μπορεί να πραγματοποιήσει μία ακόμα συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα.
18:20
Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πριν λίγο ότι «μόλις έλαβαν» τις ελληνικές προτάσεις και τις αξιολογούν - χωρίς να θελήσει να κάνει κάποιο σχόλιο ως προς την πρώτη αντίδραση του διεθνούς οργανισμού σε αυτές.
close menu
x