Τους λόγους για την ήττα-σοκ του Ηλία Ηλιάδη από τον Ολλανδό, Μαρκ Χουιζίνγκα, με ιπόν εξήγησε ο Νίκος Ηλιάδης. Ο προπονητής του Ολυμπιονίκη της Αθήνας στο Τζούντο θεωρεί ότι η κακή διαιτησία ευθύνεται για τον αποκλεισμό του πρωταθλητή μας από τη συνέχεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

«Ο Ηλίας ήταν έτοιμος και καλά προετοιμασμένος. Ωστόσο, η διαιτησία με την πρώτη παρατήρηση που του έδωσε, του κατέστρεψε τη ψυχολογία. Γενικότερα η διαιτησία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του συγκεκριμένου αγώνα, αφού το Ippon που δόθηκε στον Ολλανδό, ήταν είτε Yuko είτε Waza-ari. Γενικότερα, υπήρχε μία θεωρία πριν από τον αγώνα, από διαφόρους ανθρώπους του τζούντο, ότι ο Ηλίας θα αδικούνταν απέναντι στον Ολλανδό. Έτσι ακριβώς έγινε», είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Σε ερώτηση για το αν ο Ηλίας Ηλιάδης, ήταν επηρεασμένος από τα τελευταία γεγονότα στη γενέτειρά του, τη Γεωργία, ο προπονητής του πρωταθλητή μας, είπε: «Είμαι σίγουρος ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ήταν δυνατός και μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο, αν του το επέτρεπαν οι διαιτητές».