Ένας από τους μεγαλύτερους «θρύλους» του παγκοσμίου μπάσκετ ήταν ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Ο άνθρωπος που κατάφερε να σκοράρει 100 πόντους σε έναν αγώνα και να περάσει στην ιστορία. Στην Ελλάδα, έχουμε και εμείς τον δικό μας…Τσάμπερλεϊν. Ο Αριστείδης Μούμογλου σκόραρε 145(!) πόντους σε έναν αγώνα μπάσκετ. Συγκεκριμένα, στις 13 Ιουλίου του 1972, ο Ηρακλής νίκησε με 172-94 τον ΒΑΟ, με τον Μούμογλου να βάζει τους 145 από τους 172 πόντους της ομάδας του.

Ο Αριστείδης Μούμογλου πήγε στον Ηρακλή το 1958 σε ηλικία 16 ετών. Δύο χρόνια αργότερα, ο τότε προπονητής του «Γηραιού», Άγης Κυνηγόπουλος, του εμπιστεύτηκε μια θέση στην ανδρική ομάδα και την τριετία 1961-1964 κατάφερε να οδηγήσει τον Ηρακλή στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Κλήθηκε μάλισταστην Εθνική στα 17 χρόνια του. Και αν η τριετία 1961-1964 ήταν από τις καλύτερες της καριέρας του, οι επόμενες τρεις σεζόν ήταν από τις καλύτερες της…ζωής του αφού αφιερώθηκε στις σπουδές του και σχεδόν είχε «κόψει» το μπάσκετ.

Το μπάσκετ, όμως, είναι σαν το ποδήλατο. Αν το μάθεις μια φορά, δεν το ξεχνάς. Ο Μούμογλου άρχισε και πάλι να παίζει μπάσκετ το 1971 και μάλιστα στο τέλος εκείνης της χρονιάς αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της Α΄Εθνικής με 654 πόντους. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα που έπαιξε μπάσκετ, δεν άλλαξε φανέλα. Όλα τα χρόνια που αγωνίστηκε, φόρεσε μόνο τη φανέλα του «Γηραιού».

Το ρεκόρ του, όμως, αμφισβητείται ακόμη και σήμερα. Πολλοί υποστηρίζουν πως είχε σημειώσει 143 και όχι 145 πόντους. Αυτή η διαφορά των δύο πόντων έγκειται στο γεγονός ότι το τελευταίο καλάθι που πέτυχε δεν έπρεπε να μετρήσει αφού είχε τελειώσει ο χρόνος. Τα… «επίσημα» χαρτιά έγραψαν 145, οπότε και εμείς αυτό κρατάμε. Όσο για τη δεύτερη «ένσταση», δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν, και όντως έτσι συνέβη, πως ο Ηρακλής αντιμετώπισε εκείνη τη μέρα την εφηβική ομάδα του ΒΑΟ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει κάτι. Το παιχνίδι ήταν για την Α’ Εθνική, συνεπώς δεν «φταίει» ο Μούμογλου που ο ΒΑΟ κατέβασε 18χρονους.

Όπως συμβαίνει συνήθως με όλα τα μεγάλα ρεκόρ, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να συνωμοτήσουν εναντίον του ρέκορντμαν. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την περίπτωση του Μούμογλου. Όσο και αν προσπάθησαν, όμως, δεν κατάφεραν κάτι. Η ιστορία έγραψε ότι ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ όλων των εποχών σε ομαδικό άθλημα έχει επιτευχθεί από Έλληνα.

Για την ιστορία, δεύτερη καλύτερη επίδοση σε έναν αγώνα είναι αυτή του Παναγιώτη Γιαννάκη, όταν ο «Δράκος» αγωνιζόταν με τη φανέλα του Ιωνικού (72 πόντοι) στον αγώνα Ιωνικός- Αρης 113-114 στις 24/1/1981. Στο ίδιο ματς, ο αντίπαλός του Νίκος Γκάλης είχε σημειώσει 63 πόντους. Η επίδοση του «Νικ», όμως, είναι η τέταρτη καλύτερη όλων των εποχών. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Παράσχος Τσάνταλης του Πανελληνίου με 71.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube