Τάσος Νικολόπουλος

Το πρωτάθλημα του Παύλου, ο Παππάς και η… μερική αποχώρηση

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε δίκαια το πρωτάθλημα και το αφιέρωσε στον Παύλο Γιαννακόπουλο. Ο X-Factor Παππάς και η… μερική αποχώρηση του Ολυμπιακού, που γύρισε μπούμερανγκ. Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος.

Ο Παναθηναϊκός Supefoods κατέκτησε δίκαια το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ και επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, που του είχαν προσδώσει πριν το τζάμπολ της σειράς των τελικών με τον Ολυμπιακό. Οι «πράσινοι» είχαν περισσότερους από έναν λόγους για να κατακτήσουν τον τίτλο, ο οποίος έχει ιδιαίτερη αξία φέτος και είναι αφιερωμένος στον Παύλο Γιαννακόπουλο. Τον άνθρωπο-δημιουργό της «πράσινης» αυτοκρατορίας, ο οποίος θα αισθάνεται περήφανος και για το φετινό επίτευγμα από εκεί ψηλά που βρίσκεται!

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Το τελικό σκορ 84-70 δείχνει άνετη επικράτηση και όντως αυτό συνέβη, λόγω της εμφάνισης του δευτέρου ημιχρόνου. Στο πρώτο, οι «πράσινοι», μολονότι στην άμυνα είχαν ενέργεια και δέχθηκαν 35 πόντους, στην επίθεση υπήρχε έλλειψη πνευματικότητας και συγκέντρωσης, κάτι που φάνηκε από τα πολλά χαμένα λέι απ, ενώ εγκλωβίστηκαν και από την άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Καλάθης δεν μπόρεσε να μπει στην εξίσωση (ελέω Παπανικολάου και φάουλ), μένοντας σε… ρηχά νερά κι έτσι το παιχνίδι των παικτών του Τσάβι Πασκουάλ ήταν μονοδιάστατο και… εκνευριστικό. Το αποτέλεσμα ήταν μόλις 31 πόντοι (οι 13 με βολές) με τραγικά ποσοστά, που ήταν κοντά στο 30%, αφού το 0/7 τρίποντα «έβγαζε μάτια»!

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν μια άλλη ιστορία και γι’ αυτό έβαλε το… χεράκι του και ο Ολυμπιακός. Μολονότι το ματς πήγαινε, όπως ακριβώς ήθελε, βγάζοντας εκτός ρυθμού τους «πράσινους», η απόφαση των αδερφών Αγγελόπουλων για αποχώρηση της ομάδας λόγω ρίψης κάποιων μπουκαλιών με νερό στον πάγκο, γύρισε μπούμπερανγκ. Διότι ήταν... μερική και αποδείχθηκε καθοριστική για την εξέλιξη. Όταν ξεκίνησε η τρίτη περίοδος, οι παίκτες ήταν εμφανώς επηρεασμένοι, έκαναν πολλά λάθη, δέχθηκαν εύκολα καλάθια και κάπως έτσι ήρθε η ήττα και η απώλεια του τίτλου. Το παραδέχθηκε, άλλωστε και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μετά τη λήξη, προσθέτοντας, βέβαια, ότι η έλλειψη συγκέντρωσης οφειλόταν και στις συνθήκες. Μιλάμε για τις ίδιες συνθήκες που επικρατούσαν στο πρώτο μέρος…

Το… κακό για τον Ολυμπιακό ήταν ότι μετά τη διακοπή μπήκε στην εξίσωση και ο κόσμος του Παναθηναϊκού, ο οποίος έκανε πιο αισθητή την παρουσία του και… παρέσυρε με τον τρόπο του τους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ. Οι «πράσινοι» που περίμεναν στωικά τους αντιπάλους τους να επιστρέψουν στο παρκέ, μπήκαν με μεγαλύτερη… λύσσα και τους «κατασπάραξαν». Το επιμέρους 29-15 της τρίτης περιόδου τα λέει όλα και ήταν σε μεγάλο βαθμό το σημείο που εν πολλοίς κρίθηκε το παιχνίδι. Η άμυνα παρέμεινε προσηλωμένη, αλλά σε συνδυασμό με τις καλύτερες επιλογές στην επίθεση, ήρθε η ανατροπή και η διψήφια διαφορά, η οποία έφτασε κάποια στιγμή μέχρι το +18!

Σε αυτό συνετέλεσαν ο… ερχομός από τον πάγκο του Νίκου Παππά, ο οποίος έκανε την καλύτερη εμφάνισή του μετά από μήνες και αποτέλεσε τον X-Factor της αναμέτρησης με 13 πόντους σε 10 λεπτά (4/6 βολές, 3/3 δίποντα, 1/1 τρίποντο) και ο Μάικ Τζέιμς με 18 ουσιαστικούς πόντους και ελάχιστες τραβηγμένες προσπάθειες. Πολύτιμος ήταν και ο Τζέιμς Γκιστ με 11 πόντους, ενώ αυτός που έκανε τη διαφορά και στις δύο πλευρές του παρκέ και ήταν ο κορυφαίος όλων ήταν ο Κρις Σίνγκλετον, ο οποίος μέτρησε 9 πόντους και «κατέβασε» 17(!) ριμπάουντ σε 35 λεπτά συμμετοχής.

Ο Παναθηναϊκός κλείνει τη σεζόν με γλυκό τρόπο, αφού παρά την αποτυχία να επιστρέψει στο Final 4 της Euroleague και την απώλεια του κυπέλλου, κατέκτησε το πρωτάθλημα και διεύρυνε το εκπληκτικό σερί να βάζει τουλάχιστον μια κούπα ετησίως στην τροπαιοθήκη του από το 1996 μέχρι σήμερα. Το καλοκαίρι δεν θα είναι εύκολο, αφού λήγουν αρκετά συμβόλαια και υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα με την Euroleague, αλλά όπως είπε και ο Τσάβι Πασκουάλ: «Θα πρέπει να απολαύσουμε τη στιγμή και μετά να σκεφτούμε το συντομότερο δυνατόν τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε». Τους αξίζει να το απολαύσουν και μετά να αποφασίσουν με γνώμονα το καλύτερο για τον σύλλογο.

Υ.Γ. 1: Ο Νίκος Παππάς χρειαζόταν μια τέτοια εμφάνιση. Κυρίως για τον ίδιο.

Υ.Γ. 2: Συγκλονιστικές οι στιγμές με τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Κορυφαίες στιγμές η αγκαλιά με τον Δημήτρη και αυτή με τον Βασίλη Σπανούλη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x