Διονύσης Δεσύλλας

Φάκελος Βοτανικός: Το μεγάλο story και η σημερινή κατάσταση

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την περίφημη διπλή ανάπλαση, επαναφέρει έρευνες με όσα έγιναν από το 2005 και εξηγεί την τωρινή κατάσταση στο θέμα Βοτανικού.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, με σημερινή του δήλωση, επανέφερε το θέμα Βοτανικού. Μια υπόθεση που άρχισε ουσιαστικά το 2005 (και λίγο νωρίτερα από τον Φιλιππίδη, δίχως όμως να προχωρήσει κάτι) και 14 χρόνια μετά δεν έχει κλείσει. Η διπλή ανάπλαση ξεκίνησε με πολλά όνειρα και έγινε ο απόλυτος εφιάλτης για το «τριφύλλι», οι άνθρωποι του οποίου με απίστευτα ερασιτεχνικές κινήσεις οδήγησαν τον Σύλλογο σε μια μεγάλη ταλαιπωρία και σε μια ομηρία από τον Βωβό, ο οποίος είχε πάρει την έκταση στον Βοτανικό και είχε αναλάβει να χτίσει το εμπορικό του.

Στο παρακάτω άρθρο, το οποίο περιέχει αρκετά στοιχεία από το αρχείο μας σε παλαιότερή έρευνά για τον φάκελο του Βοτανικού, αλλά και από τωρινή, θα θυμηθούμε τι έγινε τα χρόνια της… Παναθηναϊκής ενασχόλησης με τη διπλή ανάπλαση και θα παρουσιάσουμε τι συμβαίνει τώρα. Τι μπορεί να κάνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, γιατί ο Βοτανικός πράγματι είναι η πιο εφικτή λύση και πως μπορεί, επιτέλους, ο Παναθηναϊκός να κάνει το όνειρο χιλιάδων οπαδών του, πραγματικότητα…

Ο Ελαιώνας που έγινε… Βοτανικός

Ο στόχος για τον Παναθηναϊκό την περασμένη δεκαετία ήταν ένας και μάλιστα πολύ μεγάλος. Προ κρίσης και με ισχυρή οικονομικά διοίκηση το «τριφύλλι» ήθελε να φτιάξει ένα υπεσύγχρονο γήπεδο, αντάξιο της ιστορίας του και του ονόματός του και να γιορτάσει σ’ αυτό τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του. Οι εποχές επιτάσσουν την πρόοδο, την εξέλιξη και την ανάπτυξη και ένας σύλλογος όπως ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί άλλο να παίζει στη Λεωφόρο και όποτε δεν… βολεύεται να πηγαίνει στο το αφιλόξενο και κρύο ΟΑΚΑ.

Έτσι, λοιπόν, αφού την αρχή κάνει, αρκετά νωρίτερα ο Αγγελος Φιλιππίδης, με τον περίφημο Ελαιώνα, η ιστορία συνεχίζεται από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και… γκεστ σταρ τον Αρη Βωβό. Ο τόπος είναι ο ίδιος, επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι. Μόνο η… ονομασία. Από Ελαιώνας, βαφτίζεται Βοτανικός. Τον Αύγουστο του 2005 η ΠΑΕ υπογράφει συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων για τον Βοτανικό. Οι βάσεις μπαίνουν και όλοι είναι αισιόδοξοι για καλύτερες μέρες!

Με σύνθημα «Σπίτι του το 2008»

Οι άνθρωποι του «τριφυλλιού», σε μια εποχή τελείως διαφορετική από τη σημερινή, θέλουν να δουν τον Παναθηναϊκό να αγωνίζεται σ’ αυτό το 2008, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή της ομάδας. Ο κόσμος έχει αρχίσει και ψήνεται. Ο μεγάλος στόχος είναι η γιορτή του Συλλόγου γίνει στο νέο σπίτι της ομάδας στον Βοτανικό.

Στις 29 Ιουνίου 2006 μπαίνουν στο τραπέζι και οι τελευταίες λεπτομέρειες, στη συζήτηση ανάμεσα στον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, τον δήμαρχο Αθηναίων, Θεόδωρο Μπεχράκη (έχει πάρει εκείνη την εποχή προσωρινά τη θέση της Ντόρας Μπακογιάννη, που τοποθετείται στο υπουργείο εξωτερικών) και τον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Γιάννη Βαρδινογιάννη. Λίγες μέρες αργότερα, κατατίθεται στη βουλή η τροπολογία για το νέο γήπεδο, που προβλέπει διπλή ανάπλαση στην περιοχή του Ελαιώνα και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Οι ατάκες Σουφλιά για γήπεδο και… Σαβιόλα!

Ο Βαρδινογιάννης ανακοινώνει ότι το νέο γήπεδο της ομάδας θα είναι έτοιμο το 2008, ενώ ο Σουφλιάς, γνωστός Παναθηναϊκός… ράτσας, απευθυνόμενος προς τον Τζίγκερ, του λέει με ύφος: «Και τώρα δώστα όλα και φέρε τον Σαβιόλα»! Εκείνη την εποχή ο Αργεντινός "έπαιζε" στα ρεπορτάζ για το "τριφύλλι".

Ο υπουργός καταλήγει, τονίζοντας: «Είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας. Χρόνια προβλήματα επιτέλους βρίσκουν λύση. Ξέρετε ότι είμαι οπαδός του Παναθηναϊκού και αυτό ίσως με κάνει ακόμα πιο ικανοποιημένο. Ξέρετε καλά όμως και κάτι άλλο: Ότι όσα έκανα δεν τα έκανα ως οπαδός του Παναθηναϊκού, αλλά ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ήταν απόλυτη ανάγκη να προχωρήσουμε στην ανάπλαση της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπως και να φτιάξουμε αυτόν τον πολυλειτουργικό πόλο στο Βοτανικό, ώστε να αρχίσει και εκεί η αναβάθμιση αυτής της περιοχής. Και φυσικά, έπρεπε επιτέλους να αποκτήσει ένα σύγχρονο γήπεδο ο Παναθηναϊκός».

Η μεγαλοπρεπέστατη παρουσίαση της μακέτας

Οι Γιάννης Βαρδινογιάννης και Βαγγέλης Σαμαράς πέφτουν με τα μούτρα στη δουλειά. Λίγους μήνες μετά τα όσα γράψαμε παραπάνω, ο σκοπός είναι να γίνουν οι μελέτες και να παρουσιαστεί η μακέτα του νέου γηπέδου στον Βοτανικό. Αυτό συμβαίνει στις 11 Δεκεμβρίου του 2006. Λίγο πριν από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. ο μεγαλομέτοχος και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν, σε εκδήλωση στον Ελαιώνα, για πρώτη φορά την «τηλεοπτική μακέτα» του νέου γηπέδου. Το βίντεο είναι το λιγότερο εντυπωσιακό και κάνει τον «Τζίγκερ» να χαμογελά, όταν οι παρευρισκόμενοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα, αμέσως μετά την προβολή.



Η προσφυγή και τα πρώτα προβλήματα


Οι φήμες και τα σενάρια για Αθηναίους πολίτες που ετοιμάζονται να κάνουν προσφυγή για να μπλοκάρουν το εμπορικό, παρατηρώντας ότι ο χώρος πρασίνου θα είναι λιγότερος από τα όσα έλεγαν οι υπεύθυνοι του έργου (και κυρίως η πλευρά Βωβού), δίνουν και παίρνουν. Τα πάντα κρέμονται σε μια κλωστή. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η βόμβα είναι έτοιμη να σκάσει. Ωστόσο, στον Παναθηναϊκό σφυρίζουν αδιάφορα και τονίζουν: «Δεν ανησυχούμε…».

Κι’ όμως, στις 11 Φεβρουαρίου 2007, 131 κάτοικοι του Βοτανικού παραδίδουν στο ΣτΕ ψήφισμα και ζητούν να σταματήσει το έργο για να τηρηθούν όλα όσα είχαν αποφασιστεί πριν από αρκετά χρόνια, το 1995, σχετικά με τους χώρους πρασίνου στην περιοχή. Τα πρώτα προβλήματα…

«Βάλε μπρος, αφεντικό»!

Οι «πράσινοι» δείχνουν να μην ανησυχούν. Όλα φαίνεται να προχωρούν δίχως προβλήματα. Μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Στις 13 Απριλίου του 2007 το επόμενο μεγάλο βήμα γίνεται.

Αρκετά νωρίς το πρωί, στην περιοχή του γηπέδου και του εμπορικού, οι μπουλντόζες παίρνουν μπροστά, με το σύνθημα του δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, που βρίσκεται στην περιοχή μαζί με τους Μπεχράκη, Σαμαρά και Ακριτίδη και φυσικά με πλήθος δημοσιογράφων. Ο Κακλαμάνης φωνάζει «βάλε μπρος, αφεντικό», τα μηχανήματα αρχίζουν δουλειά και όσοι είναι εκεί ξεσπούν σε νέες επιδοκιμασίες και χειροκροτήματα.

«Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα, προκειμένου το όνειρο της διπλής ανάπλασης να γίνει πραγματικότητα. Το ένα κομμάτι θα αφορά τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, το γήπεδο της ιστορικής ομάδας της πόλης μας και αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Το δεύτερο κομμάτι της ανάπλασης, θα αφορά όταν θα έρθει η ώρα την αλλαγή πραγματικά της πόλης μας εκεί που είναι σήμερα το ιστορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού, στην λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, παρά ταύτα η δημοτική αρχή, ολόκληρο το Δημοτικό συμβούλιο θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο μπορούμε πιο συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που μπει εξαρχής», τονίζει ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων.



Οι καθυστερημένες υπογραφές και τα… Βωβοκτίρια

Οι καθυστερήσεις είναι γεγονός, κάτι που αρχίζει να προβληματίζει τους ανθρώπους της ομάδας και κυρίως τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο οποίος ζητάει συνεχώς από τον Σαμαρά ενημέρωση, αλλά παίρνει απαντήσεις γενικές και αόριστες.

Η ουσία είναι ότι το πρώτο μεγάλο στοίχημα για γήπεδο το 2008 χάνεται. Η υπόθεση προχωρά, αλλά πολύ αργά. Έστω και καθυστερημένα, τον Φεβρουάριο του 2008 υπογράφεται συμφωνητικό μεταξύ της εταιρείας ΑΚΤΩΡ και του Παναθηναϊκού, με συνολικό κόστος περίπου 88 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια κατασκευής του έργου προσδιορίζεται στους 19 μήνες από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Το παράλογο του πράγματος; Το εμπορικό έχει αρχίζει να χτίζεται, ενώ ταυτόχρονα γίνονται και απαλλοτριώσεις παλαιών κτιρίων στην περιοχή. Γενικώς, παρατηρείται στον χώρο μια… ζωηράδα, όχι, όμως, για το γήπεδο, αλλά για το εμπορικό. Τη στιγμή που για το γήπεδο δεν έχει μπει ούτε ένα τούβλο, οι μπουλντόζες του Βωβού εργάζονται κανονικά και κάποιους που κάνουν παραπάνω σκέψεις, έχουν αρχίσει να τους ζώνουν τα φίδια…

Η βόμβα «σκάει», το έργο μπλοκάρει!

19 Ιανουαρίου του 2009 και η μεγάλη «βόμβα» σκάει! Ένα μήνα μετά την έγκριση του master plan για τη «διπλή ανάπλαση», το ΣτΕ μπλοκάρει, με αναστολή μέχρι την τελική απόφαση που βγήκε κάποιους μήνες μετά, το εμπορικό κέντρο του Βωβού και κατ΄επέκταση το γήπεδο (πατούσε στο οικόπεδο Βωβού), τα έργα για το οποίο δεν έχουν καν αρχίσει! Το «δεν ανησυχούμε» του Βαγγέλη Σαμαρά και των άλλων ανθρώπων της ΠΑΕ γίνεται «κάτι πρέπει να κάνουμε, πως την πατήσαμε έτσι». Ο Παναθηναϊκός βλέπει για πρώτη φορά το μεγάλο έργο να απειλείται. Στις 30 Ιανουαρίου, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στην Κουμουνδούρου. Ο δεύτερος του τονίζει ότι οι ενστάσεις του έχουν να κάνουν με το εμπορικό και τους χώρους πρασίνου και όχι με το γήπεδο. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ το κατανοεί, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Πλέον, αρχίζει η μεγάλη ομηρία από τα συμφέροντα του Βωβού.

Εξώδικο Βωβού στον Παναθηναϊκό και τον Δήμο

Στις 19 Μαϊου του 2009, ο Βωβός στέλνει εξώδικο και απειλεί με αγωγή τον Παναθηναϊκό και τον Δήμο Αθηναίων, ζητώντας 20 εκατ. ευρώ, αν το γήπεδο γίνει χωρίς το εμπορικό. Τον Σεπτέμβριο, εκδίδεται η άδεια κατασκευής, ενώ, ήδη, έχει εξασφαλιστεί και η άδεια εκσκαφών. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη λέει «ναι» στο γήπεδο, «όχι» στο εμπορικό, (αργότερα θα καταθέσει νέα νομοθετική ρύθμιση επ' αυτού) αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το όλο μπέρδεμα έχει περισσότερες προεκτάσεις. Στις 31 Οκτωβρίου του 2009 ο Βωβός καταθέτει αίτηση ανάκλησης της άδειας του γηπέδου στο ΣτΕ. Προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά του και να μπλοκάρει το γήπεδο! Η ανάκληση απορρίπτεται, ο Παναθηναϊκός είναι πια σε ανοικτό πόλεμο με τον Βωβό. Θεωρητικά μπορεί να αρχίσει έργα. Πως, όμως, να το κάνει, όταν το οικόπεδο πατάει στο οικόπεδο Βωβού;



Πώς να χτίσει χωρίς χρήματα;

Λεφτά δεν υπάρχουν. Συνεπώς, τα έργα δεν αρχίζουν ποτέ. Τον Μάρτιο του 2010, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ. του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού, ο Νικόλας Πατέρας ρωτάει συνεχώς τον Βαγγέλη Σαμαρά για τον Βοτανικό και η απάντηση που παίρνει είναι ότι «δεν υπάρχει χρηματοδότης». Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα μπαίνει στη δίνη της κρίσης, αναζητούνται χρήματα για το νέο γήπεδο. Χρήματα που δεν υπάρχουν ή για να είμαστε ακριβείς δεν τα δίνουν αυτοί που έχουν…

Ο εμφύλιος πόλεμος και η διάλυση

Το γήπεδο, λοιπόν, έχει μπει εκείνη την εποχή για τα καλά στο περιθώριο. Κάτι που είχε αρχίσει με όνειρα, έχει γίνει ο απόλυτος εφιάλτης και αναζητείται λύση. Τον Οκτώβριο του 2010, οι μέτοχοι αποφασίζουν να καταγγείλουν τη σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου οι «πράσινοι» να αποζημιωθούν, ασχέτως αν ακόμη όχι μόνο δεν έχουν πάρει χρήματα, αλλά δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες.

Ακολουθούν οι γνωστές… πολυμετοχικές κόντρες και το γήπεδο γίνεται… εμπόλεμη ζώνη, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Βαρδινογιάννη και Ανδρέα Βγενόπουλο. Ο δεύτερος ζητάει συνεχώς εγγυήσεις για ΓΗΠΕΛ και ΠΑΕ, προκειμένου να αναλάβει, ο πρώτος δίνει μόνο για τη ΓΗΠΕΛ, κατηγορεί τον «Βγενό» για υπονόμευση του έργου.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. 14 χρόνια μετά, οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του θέματος, η διάλυση του πολυμετοχικού, η αποχώρηση του Τζίγκερ και η οικονομική κρίση της ομάδας, δεν επέτρεψαν ποτέ στο να επανέλθει το θέμα του Βοτανικού. Το έφερε ξανά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τη δήλωσή του. Το θέμα είναι σε τι φάση βρίσκεται τώρα η διπλή ανάπλαση.

Που βρισκόμαστε τώρα

Η κατάσταση σήμερα σε ό, τι έχει να κάνει με τη διπλή ανάπλαση είναι τελείως διαφορετική και, αν θέλετε, πιο απλή. Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο προσφυγής. Συνεπώς, αν ο Παναθηναϊκός στραφεί σε αυτή τη λύση, δε θα έχει να αντιμετωπίσει τέτοιον κίνδυνο.

Από εκεί και πέρα, η ανάπλαση νομικά είναι ενεργή, ενώ φορέας του έργου είναι ο Δήμος Αθηναίων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι σε συνεργασία με τον "ιδιοκτήτη" Δήμο και αν το έργο προχωρήσει ο Σύλλογος θα έχει τη χρήση του, συν τις όποιες συμφωνίες κάνει για εμπορικά δικαιώματα, ονοματοδοσία κλπ.

Η οικοδομική άδεια έχει λήξει το 2015, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να θεωρηθεί. Προσοχή: Όχι να βγει νέα, κάτι που παίρνει πολύ χρόνο. Είναι μια απλή διαδικασία, που δεν παίρνει καιρό.

Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό, βάσει της συμφωνίας, τις ολοκληρώνει όποιος αναλάβει το εμπορικό κέντρο. Αυτή τη στιγμή το οικόπεδο, συνεπώς το πρότζεκτ του εμπορικού ανήκει κατά κύριο λόγο στην alpha bank, ενώ μικρό μερίδιο έχει και η Πειραιώς. Αντιθέτως, εγκαταστάσεις για μπάσκετ δεν υπάρχουν στο πλάνο. Αν οι «πράσινοι» θέλουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να κάνουν τις κινήσεις για έκδοση αδειών και φυσικά νέα νομοθετική ρύθμιση.

Τέλος, είναι πολύ σημαντική η παρακάτω παράμετρος: Άδεια κατεδάφισης για τη Λεωφόρο βγαίνει ΜΟΝΟ όταν εκδοθούν οι άδειες λειτουργίας για τις εγκαταστάσεις στον Βοτανικό. Αυτή ήταν μια νίκη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με τις κινήσεις που είχε κάνει επί διοίκησης Μιχαλαριά.

Εν ολίγοις. Οποιος έχει διάθεση και χρήματα, μπορεί σχετικά εύκολα να χτίσει γήπεδο στον Βοτανικό, αποφεύγοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες, μια και όπως αναφέραμε και παραπάνω η διπλή ανάπλαση νομικά είναι ενεργή. Αν βρει ο Δήμος τα λεφτά (είναι πιθανό να το κάνει), τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο απλά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x