Χρήστος Ρομπόλης

Ανεπίδεκτος μαθήσεως ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός δεν διδάχτηκε από τα λάθη της πρεμιέρας ή του Ολυμπιακού και γνώρισε μια πολύ επώδυνη ήττα στο «Αστρομπάλ».

Λένε πως ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη του, αλλά ο εξυπνότερος από τα λάθη των άλλων. Ο Παναθηναϊκός δεν διδάχτηκε τίποτα από το πάθημα του Ολυμπιακού έξι βράδια πριν και υπέστη μια ήττα που, επιτρέψτε μας, δεν μπορεί να «βαπτιστεί» διδακτική για να χρυσώσει κανένα χάπι. Κι αυτό γιατί έχασε σε μια έδρα και από μια ομάδα που πιθανότατα κανένας από τους συνδιεκδικητές μιας θέσης στην οκτάδα δεν θα στραβοπατήσει. Ο τρόπος, δε, που χάθηκε η νίκη στο «Αστρομπάλ» μοιάζει πιο επώδυνη κι από την ξεγυρισμένη εικοσάρα που έφαγε ο έτερος των «αιωνίων». Γιατί, πολύ απλά, ο Ολυμπιακός την περασμένη Παρασκευή στη Λιόν έμοιαζε ανήμπορος να αντιδράσει, ενώ ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Πέμπτης κατόρθωσε να χάσει όντως καταφανώς ανώτερος από τον αντίπαλο.

Όλες οι pre-game αναλύσεις έκαναν λόγο για την έφεση της Βιλερμπάν στο επιθετικό ριμπάουντ. Ο Παναθηναϊκός, θαρρείς και πήγε αδιάβαστος, είδε μετά τα 15 επιθετικά του Ερυθρού Αστέρα στην πρεμιέρα να χάνει άλλα 18 στην δεύτερη αγωνιστική προσφέροντας 15 πόντους από δεύτερες επιθέσεις (και έξτρα τέσσερις κατοχές στο σύνολο στους πρωταθλητές Γαλλίας). Η ζημιά, δηλαδή, θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Και φυσικά δίχως εύκολο ριμπάουντ η πολυδιαφημισμένη ικανότητα των «πράσινων» στο ανοιχτό γήπεδο ακυρώνεται. Μόλις έξι πόντους κέρδισε σε fast break στο «Αστρομπάλ» κάνοντας την ζωή του στην επίθεση πιο δύσκολη.

Γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν επιπόλαιος και στο σετ παιχνίδι, με την μπάλα στα χέρια. Αυτό που οι Αμερικανοί λένε «take care of the ball», πήγε… περίπατο. Τα 17 λάθη είναι απαγορευτικός αριθμός κι απέφεραν πάνω από το 1/4 των πόντων της Βιλερμπάν (22 τον αριθμό). Πρόκειται, δε, στην συντριπτική τους πλειοψηφία για αβίαστα και ανόητα λάθη, από πάσες που πήγε να εκβιάσει κυρίως ο Καλάθης. Η αναλογία 14 ασίστ για 17 λάθη ήταν χειρότερη ακόμη κι από το αρνητικό 14-13 απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, ενώ το γεγονός ότι ο Νικ σερβίρει το 50+% των ασίστ της ομάδας μπορεί να τιμά τον ίδιο αλλά όχι την ομάδα του. Ο μοναδικός, μάλιστα, ψηλός του που μπορεί να δημιουργήσει από μέσα προς τα έξω (Βουγιούκας), έμεινε θεατής σε όλο το ματς…

Το παιχνίδι ήρθε τούμπα στο δεύτερο μισό της τελευταίας περιόδου, όταν ο Μίτροβιτς απέσυρε τον καλύτερό του παίκτη, τον Τζεκίρι, επέλεξε χαμηλό σχήμα και ο Παναθηναϊκός δεν προσαρμόστηκε ποτέ. Η επιλογή του Πεδουλάκη να ακολουθήσει την τακτική επιλογή του αντιπάλου αποσύροντας τον εξαιρετικό Γουάιλι και παίζοντας με τρία φόργουορντ, Τόμας, Παπαπέτρου και Τζόνσον, δεν λειτούργησε σε καμία περίπτωση στην άμυνα και οι Γάλλοι μπερδεύοντας τους αμοντάριστους αμυντικά αντιπάλους δεν συγχώρεσαν στα ελεύθερα σουτ που βρήκαν.

Στην τελευταία επίθεση δεν ήταν τόσο λάθος η επιλογή της επαναφοράς από την τελική γραμμή κι όχι από το μισό που επιτίθεται η ομάδα. Ακατανόητη ήταν η επιλογή του Καλάθη να πάει στο ένας με έναν, τη στιγμή που υπάρχουν πολλοί καλύτεροί του σε αυτές τις καταστάσεις. Τόμας και Φρεντέτ έχουν αποδεδειγμένα την ικανότητα και μαζί το μομέντουμ από τις προηγούμενες επιθέσεις για να αναλάβουν την ευθύνη όπως θα πρόσταζε η λογική, αλλά ο Νικ πήρε τις δύο κρισιμότερες επιθέσεις και απέτυχε οικτρά. Ασφαλώς ουδείς αμφιβάλει για την κλάση του, αλλά είναι ίσως ο πιο… ακατάλληλος εκ των κορυφαίων παικτών της Ευρωλίγκας για να σηκώσει το βάρος σε τέτοιες καταστάσεις. Μόλις πριν έναν μήνα και κάτι είχε κάνει ανάλογα κακή επιλογή στο καταραμένο ματς της Εθνικής με την Βραζιλία επιχειρώντας alley oop πάσα σε επαναφορά. Ένας ηγέτης σαν κι αυτόν πρέπει να μάθει να διακρίνει πότε είναι η στιγμή του και πότε πρέπει απλώς να δώσει αλλού την μπάλα.

Το να μιλά κανείς για καταδικαστική ήττα είναι τόσο αστείο όσο να την αποκαλεί διδακτική. Στις 32 αγωνιστικές που απομένουν μπορούν να γίνουν πολλά, αλλά το βέβαιο είναι πως ο Παναθηναϊκός έχασε-πέρα από ένα ματς που είχε κυκλώσει στο τεφτέρι του-και αρκετή ηρεμία. Μια νίκη, ακόμη και στο νήμα, θα πρόσφερε πέρα από βαθμούς πολύτιμο χρόνο για να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες του. Πλέον οι «δικαστές» των social media δεν διστάζουν από το να κατακεραυνώνουν και να αποκαλούν ανεπαρκή τον Πεδουλάκη (που αν πάντως δεν χάνοντας 13 βολές θα είχε κάνει το 2/2, έστω και χωρίς… θαυμαστικά) μέχρι να αναπολούν τον Πιτίνο. Η ουσία είναι πως ο Παναθηναϊκός φορτώθηκε στις πλάτες του αχρείαστη πίεση, πέρα από την υποχρέωση να ρεφάρει μια ήττα εκτός προγράμματος.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x