Γιώργος Τσανάκας

Όταν το κενό του Βαλμπουενά είναι μεγαλύτερο από όσο θα νόμιζε κανείς...

Ο Γιώργος Τσανάκας γράφει για τον Ολυμπιακό που είχε ένα πολύ κακό βράδυ στα «Πηγάδια» και το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε ο Ματιέ Βαλμπουενά στα τελευταία ματς λόγω του τραυματισμού του.

Δεύτερη απώλεια βαθμών για τον Ολυμπιακό στο φετινό πρωτάθλημα. Μετά την εκτός έδρας ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό, ήρθε ακόμη μία στα «Πηγάδια» με αντίπαλο την Ξάνθη. Μια ομάδα δυσκολοκατάβλητη, η οποία αρέσκεται να παίζει όλη πίσω από την μπάλα και να... βραχυκυκλώνει τους αντιπάλους της.

Κάτι τέτοιο συνέβη και σήμερα. Με τακτική που θυμίζει... ιταλικές ομάδες των περασμένων ετών και πηγαίνοντας το ματς στη δύναμη, η Ξάνθη κατάφερε να εγκλωβίσει τον Ολυμπιακό. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς είχαν ένα κακό βράδυ, δεν μπορούσαν με κανέναν τρόπο να διασπάσουν το αντίπαλο αμυντικό τείχος και τα βρήκαν σκούρα. Το παιχνίδι των Πειραιωτών ήταν προβλέψιμο, οι γηπεδούχοι απομάκρυναν τους κινδύνους με σχετική ευκολία και σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό τερματοφύλακα που έχουν, τον Άμπαντ, κατάφεραν να κρατήσουν τους φιλοξενούμενους στο μηδέν μετά από 13 μήνες!

Τι έλειπε, όμως, από τον Ολυμπιακό στο συγκεκριμένο παιχνίδι; Μα φυσικά ο Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός έχει την ποιότητα και την ικανότητα να διασπάσει κλειστές άμυνες όπως αυτή της Ξάνθης. Καλώς ή κακώς οι «ερυθρόλευκοι» είναι εξαρτημένοι στο μεσοεπιθετικό κομμάτι από τον Βαλμπουενά, μιας και η μπάλα περνάει πολύ από τα πόδια του. Όπως το ίδιο συνέβαινε και με τον Κώστα Φορτούνη, μέχρι να τραυματιστεί.

Το κενό που άφησε ο Βαλμπουενά με τον τραυματισμό του ήταν μεγάλο. Και αν νόμιζε κανείς πως δεν θα φανεί ιδιαίτερα στα ματς του πρωταθλήματος, μάλλον ήταν γελασμένος. Γιατί τόσο στο ματς με τον ΟΦΗ όσο και σε αυτό με την ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός παρότι κέρδισε και στα δύο δεν έβγαλε και ένα... τσουβάλι φάσεις ούτε έθελξε με την απόδοσή του. Ιδιαίτερα με την ΑΕΚ, οι Πειραιώτες απλώς εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως είχαν υπεραριθμία στον άξονα αλλά και το γεγονός πως η Ένωση δεν είχε κάποιον παίκτη με παρόμοια σωματικά προσόντα με αυτά του Καμαρά για να τον αντιμετωπίσει. Κάτι που, φυσικά, σήμερα δεν θα μπορούσε να... βγει ξανά στον Ολυμπιακό αφού ο Καμαρά δεν είναι ο καλύτερος οργανωτής παιχνιδιού που υπάρχει αλλά ούτε και έχει την διορατικότητα και την ικανότητα του Βαλμπουενά να κόψει την αντίπαλη άμυνα με μία και μόνο πάσα, κόντρα στην Ξάνθη των 11 αμυντικών.

Στο διά ταύτα, η επιστροφή του Ματιέ Βαλμπουενά αναμένεται να λύσει τα χέρια του Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος έχει ένα μεγάλο ρόστερ και το διαχειρίζεται πολύ καλά αλλά ο τραυματισμός του Γάλλου του... χάλασε τα πλάνα και αναγκαστικά έπρεπε να βρει μια λύση εκ των έσω. Μία με τον ΟΦΗ του βγήκε ο Σουντανί, μία με την ΑΕΚ ο Καμαρά αλλά αυτό δεν είναι εφικτό να συμβαίνει συχνά, κάτι που αποδείχτηκε και σήμερα.

ΥΓ. Ο Πέδρο Μαρτίνς έδωσε λίγο χρόνο σήμερα στον Βαλμπουενά ώστε να βρει τα πατήματά του στον αγωνιστικό χώρο μετά τον τραυματισμό του, γιατί σίγουρα θα τον χρειαστεί στο Μόναχο. Πιθανότατα και βάσει λογικής δεν θα τον ξεκινήσει και θα πάει ξανά με τριπλέτα στα χαφ, ώστε να ανακόψει το παιχνίδι της Μπάγερν από τον άξονα. Αλλά εάν ο Ολυμπιακός καταφέρει να είναι μέσα στο ματς μετά και το πέρας του ημιχρόνου, τότε οι βοήθειες που αναμένεται να πάρει με την πιθανή είσοδο του Βαλμπουενά θα είναι πολύτιμες. Τόσο λόγω της ποιότητάς του όσο και λόγω της προσωπικότητάς του, τα οποία διαθέτει σαφώς σε μεγαλύτερο βαθμό από τους συμπαίκτες του.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x