Επικαιρότητα

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Νομικά άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Tη Δευτέρα η κυβέρνηση θα ενημερώσει θα κόμματα μέσω του Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής που θα συγκαλέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης, αλλά και στο μεταναστευτικό μετά την άρνηση συνεργασίας που επιδεικνύει τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική ακτοφυλακή, αναλώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, που διήρκεσε πέραν του αναμενομένου, περίπου 1,5 ώρα. 

Απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο νομικά άκυρο.

Tη Δευτέρα η κυβέρνηση θα ενημερώσει θα κόμματα μέσω του Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής που θα συγκαλέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Παρόντες στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

 

Την ευθύνη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να σέβονται και να ενεργούν με βάση τις αρχές της ενότητας και της αλληλεγγύης, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων, επισήμανε πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. 

Την πλήρη αλληλεγγύη της Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως «επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x