Χρήστος Ρομπόλης

Αργά για να ψάχνεται ακόμη ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός απέφυγε το στραβοπάτημα, αλλά δεν έπεισε με την εικόνα του πως είναι ικανός για το κάτι παραπάνω, αφού ακόμη ψάχνεται ο ίδιος και ο προπονητής του.

Καμία νίκη, ακόμη και μία επί της αποδεκατισμένης Ζενίτ, δεν είναι δεδομένη στην Ευρωλίγκα. Όποιος το πιστεύει, ας θυμηθεί τι έπαθαν στα χέρια της μάλλον ασθενέστερης ομάδας της διοργάνωσης ο Ολυμπιακός (δύο φορές), η Φενέρ (στην Κωνσταντινούπολη), η Χίμκι, η Βιλερμπάν και η Μπασκόνια, όλες ομάδες που θεωρητικά ανταγωνίζονται για την πρόκριση στα playoffs. Υπό αυτό το πρίσμα, μετά από δύο «σφαλιάρες» σε Βαλένθια και Βελιγράδι, η νίκη του Παναθηναϊκού ήταν πολύτιμη.

Υπό το πρίσμα, όμως, της απόδοσης η βραδιά της Παρασκευής πρόσφερε περισσότερους λόγους ανησυχίας παρά καθησυχασμού. Δέκα αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της regular season, ο Παναθηναϊκός δείχνει ομάδα που ακόμη ψάχνεται, όπως και ο προπονητής του. Η αστάθειά του όχι από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά περίοδο σε περίοδο ή και μέσα στο ίδιο δεκάλεπτο δεν συνάδει με ομάδα που πηγαίνει με φόρα στην τελική ευθεία της σεζόν, όπως συνέβη πέρσι στο εκπληκτικό finish των «πράσινων». Η εκνευριστική αυτή αστάθεια συνάδει περισσότερο με τις ομάδες που τον κυνηγούν διεκδικώντας την πρόκριση παρά με εκείνες του Top 5 που ο ίδιος κυνηγά.

Ο Ρικ Πιτίνο μοιάζει να αναζητεί ακόμη την κατάλληλη φόρμουλα χωρίς να γνωρίζει ποια είναι αυτή και πώς θα βρει την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ επίθεσης και άμυνας. Η εξίσωση δεν είναι εύκολη, όταν διαθέτεις πληθώρα παικτών με επιθετικό ταλέντο που όμως «κλέβουν» στην άμυνα, όπως οι Φρεντέτ, Τόμας και (ενίοτε) Ράις, ενώ οι επιλογές του δείχνουν προπονητή που δεν έχει εντοπίσει ακόμη τα σχήματα και ίσως και τους στρατιώτες με τους οποίους θα πάει στον πόλεμο. Για παράδειγμα, εξαφάνισε για ενάμιση μήνα τον Παππά, τον επανέφερε στο Βελιγράδι και εκείνος ήταν καλός και απόψε τον ξέχασε για ένα ημίχρονο στον πάγκο και στο δεύτερο μπήκε και δεν ξαναβγήκε. Επίσης είχε διαγνώσει, όπως ακόμη κι ένας αδαής θα μπορούσε, το πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα και η προσθήκη που εισηγήθηκε ήταν ενός σουτέρ όπως ο Ράουτινς. Την ίδια στιγμή, το φίδι από την τρύπα στη front line καλούνται να βγάλουν δύο 23χρονοι, που παρά την πρόοδό τους θα χρειάζονταν δίπλα τους μια σταθερά ενός πιο πεπειραμένου παίκτη από τα «στοιχήματα» Μπέντιλ και Γουάιλι.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε μεν τη Ζενίτ, αλλά απέναντι σε έναν ποιοτικότερο αντίπαλο θα είχε σοβαρό πρόβλημα. Οι 17 ασίστ σε ματς με 96 πόντους είναι ελάχιστες σε αντίθεση με τα 20 λάθη που συνιστούν διπλασιασμό του φετινού μέσου όρου της ομάδας. Οι έξτρα κατοχές από τα επιθετικά ριμπάουντ και ο οίστρος του Ντεσόν Τόμας που πρόσφερε προσωπικούς πόντους έσωσαν την παρτίδα. Ο Καλάθης διανύει μια μικρή περίοδο ντεφορμαρίσματος, που είναι απόλυτα φυσιολογική, κι αυτό συμπαρασύρει όλη την ομάδα, ενώ η διακοπή 13 ημερών που ακολουθεί μέχρι να αρχίσει ο Γολγοθάς των 10 τελευταίων αγωνιστικών θα προσφερόταν για καλές προπονήσεις αν ο Ρικ Πιτίνο δεν έφευγε για λίγες μέρες στις ΗΠΑ και οι παίκτες δεν έφευγαν για το All Star Game και κάποιες αναγκαίες μέρες ρεπό.

Αυτή τη στιγμή, με βάση την εικόνα του Παναθηναϊκού, ο κίνδυνος να χαθεί η πρόκριση είναι μεγαλύτερος από την προσδοκία για κάτι παραπάνω από την έκτη θέση. Η θεωρία του ορίου των 18 νικών για πρόκριση στα playoffs συνεπάγεται πως οι «πράσινοι» θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις νίκες στα δέκα πολύ δύσκολα ματς που ακολουθούν απέναντι κατά σειρά σε Μπαρτσελόνα (εντός), Ρεάλ (εκτός), Ολυμπιακό (εκτός), ΤΣΣΚΑ (εντός), Φενέρμπαχτσε (εκτός), Άλμπα (εκτός), Χίμκι (εντός), Εφές (εκτός), Μακάμπι (εντός) και Μπασκόνια (εκτός). Και με το πρόσωπο που παρουσιάζουν τον τελευταίο μήνα, τίποτα δεν είναι δεδομένο…

ΥΓ: Ένα μεγάλο respect στον Γιάννη Μπουρούση που έφυγε πλήρης ημερών αλλά και επιτυχιών από την Εθνική. Τον συμπαθείς ή όχι, οφείλεις να του αναγνωρίσεις πως αυτός ο αυθεντικά λαϊκός τύπος ήταν πάντα εκεί για 15 χρόνια. Πότε τραυματίας, πότε ερχόμενος από την άλλη άκρη του κόσμου για τα παράθυρα, αλλά πάντα εκεί. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Ο κορυφαίος σε προσφορά μετά τον Παναγιώτη Φασούλα σέντερ στην ιστορία της Εθνικής παραδίδει τη σκυτάλη στη νέα γενιά, με την ευχή οι διάδοχοι να αγαπάνε την ομάδα με τη γαλανόλευκη σημαία όπως και όσο αυτός.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x