sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τότε που ο Ρέντναπ έβαλε να παίξει σε ματς έναν οπαδό της Γουέστ Χαμ!

Μια καλοκαιρινή ημέρα του 1994, ο Στιβ Ντέιβις, φίλαθλος της Γουέστ Χαμ, έκανε το όνειρο όλων των ποδοσφαιρόφιλων πραγματικότητα!

Πόσες φορές εσύ που βρισκόσουν στις εξέδρες του γηπέδου της αγαπημένης σου ομάδας δεν σκέφτηκες φευγαλέα να κατέβεις από την κερκίδα και να παίξεις κανονικά; Ε, αυτό ακριβώς έκανε ένας οπαδός της Γουέστ Χαμ, ονόματι Στιβ Ντέιβις, πριν από κάμποσα χρόνια…

Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται το καλοκαίρι του 1994, όταν ο περί ου ο λόγος πείθεται από ένα γνωστό του να μεταβούν στην πόλη, με σκοπό να παρακολουθήσουν το φιλικό προετοιμασίας των «σφυριών» απέναντι στην Όξφορντ Σίτι. Πράγματι, οι δυο τους φτάνουν στο προορισμό τους. Και ενώ οι αγώνες προετοιμασίας τις περισσότερες φορές σκορπούν χασμουρητά, εδώ δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.

Βλέπετε, η άφιξη μιας ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ στο γήπεδο της άσημης Όξφορντ αποτελούσε κοσμοϊστορικό γεγονός. Έτσι, γέμισε ασφυκτικά σε χρόνο ρεκόρ. Καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είχαν εξαφανιστεί, ο Στιβ με την παρέα του καθίσουν δίπλα στον πάγκο. Εκείνη την εποχή τα ηνία της Γουέστ Χαμ είχε αναλάβει ο Χάρι Ρέντναπ.

«Είμαι σίγουρα καλύτερος από τον Τσάπμαν»
Η λονδρέζικη ομάδα από τα πρώτα λεπτά φρόντισε να πιστοποιήσει στο χορτάρι τη διαφορά δυναμικότητας των δύο αντιπάλων.

Παρόλα αυτά, η κάκιστη απόδοση του κυνηγού των φιλοξενούμενων, Λι Τσάπμαν, είχε κάνει τον τεχνικό της ομάδας να βγάζει.... καπνούς από τη μύτη. «Σήκω πάνω αγόρι μου, Τσάπμαν. Πώς γίνεται να πέφτεις τόσο συχνά;», φώναξε.

Σε μια στιγμή ο Ντέιβις βρήκε ευκαιρία να στήσει πηγαδάκι με τον προπονητή της ομάδας της καρδιάς του. Απηυδισμένος εξέφρασε τα παράπονά του. «Έλα Χάρι, δεν πρόκειται να παίξουμε με αυτόν μπροστά φέτος, ε; Αν είναι να παίζει, να ξέρω να μην έρχομαι κάθε εβδομάδα», τόνισε. Τα υποτιμητικά σχόλια του Στιβ για τον Τσάπμαν συνεχίστηκαν έως τη λήξη του πρώτου μέρους.

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους, ένας ποδοσφαιριστής των «σφυριών» τραυματίστηκε και έπρεπε να αντικατασταθεί.

«Φόρα τη φανέλα σου και ετοιμάσου»
Στην ανάπαυλα ο Ρέντναπ, όμως, είχε ρίξει στη μάχη άπαντες τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές στον πάγκο.

Συνεπώς, μην έχοντας εναλλακτικές λύσεις, απευθύνθηκε στον Στιβ: «Φίλε, μπορείς να παίξεις τόσο καλά όσο μιλάς;». «Είμαι σίγουρα καλύτερος από τον Τσάπμαν», αντιγύρισε εκείνος με αυτοπεποίθηση και πέταξε το γάντι στην άλλη πλευρά. «Τότε, φόρα τη φανέλα σου και ετοιμάσου», συνέχισε με βλέμμα, το οποίο μαρτυρούσε πως δεν αστειευόταν. Εμφανώς σαστισμένος ψέλλισε: «Τι εννοείς;» και λίγα δευτερόλεπτα μετά ο Ρέντναπ το επιβεβαίωσε: «Θα παίξεις για τη Γουέστ Χαμ».

Όπερ και εγένετο. Κληθείς να σχολιάσει όσα περνούσαν από το μυαλό του ο πρωταγωνιστής είχε εξομολογηθεί μεταγενέστερα: «Το μοναδικό πράγμα που σκεφτόμουν είναι πως δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Νόμιζα ότι ο Χάρι μού κάνει πλάκα. Δεν πίστευα ότι θα με βάλει πραγματικά μέσα ή έστω, αν το πράξει, θα είναι για ένα-δύο λεπτά, σαν φάρσα».

«Τα πόδια μου έτρεμαν»
Στον αντίποδα, ο τεχνικός τον «σφυριών» θυμόταν: «Γύρισε από τα αποδυτήρια ντυμένος και τον ρώτησα πού παίζει. Μου απάντησε μπροστά και του είπα: ‘’ωραία, θα δούμε τότε αν είσαι καλύτερος απ’ τον Τσάπμαν’’. Και τον έβαλα μέσα».

Έχοντας στην πλάτη τη φανέλα με το No 3 πάτησε χορτάρι. «Όταν βρέθηκα στο χόρτο, δεν άκουγα κανέναν από τους φίλους μου που φώναζαν από την κερκίδα. Προσπαθούσα να μείνω ψύχραιμος, αλλά έπειτα από τα πρώτα λεπτά τα πόδια μου έτρεμαν. Έπαιζα για τη Γουέστ Χαμ! Το μόνο που σκεφτόμουν διαρκώς είναι: ‘’Μη τα θαλασσώσεις Στιβ, μη τα θαλασσώσεις’’».

Τελικά ο Στιβ Ντέιβις όχι μόνο δεν τα θαλάσσωσε, μα διέπρεψε μένοντας στην αναμέτρηση ως το τελευταίο σφύριγμα. «Εννοείται πως δεν γύρισα ποτέ πίσω από το κέντρο. Η αλήθεια είναι πως ήταν πολύ γρήγορο παιχνίδι για μένα. Αυτοί έπαιζαν κανονικό ποδόσφαιρο, εγώ έπαιζα ποδόσφαιρο επιπέδου παμπ. Δεν μπορούσα ποτέ να βρεθώ μόνος. Εκεί οι αμυντικοί δεν σ’ άφηναν ποτέ ελεύθερο. Δεν ήταν σαν το ποδόσφαιρο παρέας. Αγωνιζόμουν όσο πιο προσεκτικά μπορούσα, με σίγουρες κοντινές πάσες».

«Το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο»
«Κερασάκι στην τούρτα;» Το γκολ που πέτυχε λίγο αργότερα. «Απλώς σούταρα με όλη μου τη δύναμη. Ήταν σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Η καλύτερη στιγμή στη ζωή μου. Έτρεξα προς το κόρνερ, πανηγυρίζοντας και ρίχνοντας γροθιές στον αέρα. Ήταν όλα τελείως σουρεαλιστικά. Είχα βάλει γκολ. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Νομίζω πως αυτό είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο», τονίζει ο σκόρερ, μα ο… άσπλαχνος επόπτης τού ψαλίδισε τη χαρά, μιας και το ακύρωσε.

«Η αλήθεια είναι πως ήμουν δυο γιάρδες μπροστά από τον αμυντικό. Έτρεξα προς τον διαιτητή, έβαλα τα χέρια μου στους ώμους του και του είπα: ‘’Άτιμε, αυτή ήταν η στιγμή μου. Μου κατέστρεψες το όνειρο’’. Με κοίταξε στα μάτια με ένα τεράστιο χαμόγελο και σφύριξε να συνεχιστεί το παιχνίδι», παραδέχθηκε. Για την ιστορία, η αναμέτρηση έληξε με νίκη των «σφυριών» (4-0).

«Καλύτερος από τον Τσάπμαν!»

Στην αυτοβιογραφία του ο Ρέντναπ αποκαλύπτει με χιουμοριστική διάθεση: «Κι όμως σκόραρε! Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Έτρεχε πάνω-κάτω εκστασιασμένος σαν να κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ εμείς είχαμε πεθάνει από τα γέλια στον πάγκο. Πάντως, είχε δίκιο. Εκείνο το βράδυ ήταν πράγματι καλύτερος από τον Λι Τσάπμαν».



Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x