sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι πέντε... γηραιότεροι του Champions League

Πέντε ποδοσφαιριστές που λίγο πριν το τέλος της καριέρας τους άφησαν το αποτύπωμά τους στο Champions League. Το sport-fm.gr κάνει μια μίνι αναδρομή στις παλιές «καραβάνες» του θεσμού.

Πρόκειται για την πιο μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, εκείνη που κάθε βράδυ που έχει αγώνα συγκεντρώνει παρέες και όλα τα βλέμματα στραμμένα προς το κάθε γήπεδο παρακολουθώντας μεγάλες εμφανίσεις και θέαμα.

Τα στατιστικά που προκύπτουν κάθε χρονιά από το θεσμό είναι άξια αναφοράς και συζήτησης. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της UEFA υπάρχει ένα Top 5 παικτών που άντεξε και έπαιξε λίγο πριν το τέλος της καριέρας τους στην πιο μεγάλη ηλικία που έχει σημειωθεί ποτέ.

1. Μάρκο Μπαλότα (Λάτσιο)

Ο 56χρονος πια Μάρκο Μπαλότα έγινε στις 11/12/2007 ο γηραιότερος παίκτης της Λάτσιο που αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα του Champions League. Ο τερματοφύλακας των Ιταλών στο ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης έκατσε κάτω από το τέρμα της ομάδας σε ηλικία 43 ετών και 252 ημερών.

Για την ιστορία εκείνο το ματς έληξε με 3-1 υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης και ήταν ένας από τους αγώνες της φάσης των ομίλων και οι δύο ομάδες ανήκαν στο τρίτο γκρουπ όπου υπήρχε και ο Ολυμπιακός. Η Λάτσιο αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού αφού είχε συγκεντρώσει 2 ισοπαλίες, 3 ήττες και 1 μόλις νίκη.

Ο Μάρκο Μπαλότα μετά από αυτή τη χρονιά -που ήταν και η τελευταία του- μέτρησε συνολικά σε πρωτάθλημα και Champions League 39 εμφανίσεις εκ των οποίων κράτησε ανέπαφη την εστία του 10 φορές ενώ δέχθηκε 51 γκολ.

2. Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Γιουβέντους)

Ίσως η πιο γνωστή και σύγχρονη φυσιογνωμία των γηπέδων όχι μόνο στη Serie A αλλά και στο Champions League, είναι αυτή του Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Γνήσιος Ιταλός που δεν αγωνίστηκε σε καμία άλλη ομάδα εκτός των ορίων της χώρας του, ο Μπουφόν -που σήμερα είναι 42 ετών- αγωνίστηκε με τη φανέλα της Γιουβέντους πέρυσι το Δεκέμβριο κόντρα στη Λεβερκούζεν.

Συγκεκριμένα, στις 11/12/2019 ο τερματοφύλακας της «γηραιάς κυρίας» αγωνίστηκε για όλο το 90λεπτο όντας 41 ετών και 317 ημερών και για τη φάση των ομίλων ο Μπουφόν κράτησε ανέπαφη την εστία της ομάδας. Η αναμέτρηση έληξε 2-0 υπέρ της Γιουβέντους και με 4 αποκρούσεις έδωσε ανάσα βαθμών στον ιταλικό σύλλογο.

Είναι ίσως, ο μεγαλύτερος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής που ακόμη και σήμερα αγωνίζεται ως βασικός στα ματς και μάλιστα, το συμβόλαιό του με τη Γιουβέντους λήγει το επόμενο καλοκαίρι μετά την επέκταση ενός χρόνου που έγινε πρόσφατα.

3. Ολεξάντρ Σοφκόφσκι (Ντιναμό Κιέβου)

Στην ηλικία των 41 ετών και 255 ημερών ο τερματοφύλακας της Ντιναμό Κιέβου μπήκε στη λίστα των «γηραιότερων» παικτών της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το επίσημο ματς της Ντιναμό Κιέβου με τη Νάπολι στις 13/09/2016 ήταν η μέρα που ο Ολεξάντρ Σοφκόφσκι απέδειξε πως η ηλικία δεν είναι εμπόδιο αν η διάθεση, η όρεξη κι ο επαγγελματισμός είναι δυνατά συστατικά του χαρακτήρα.

Ο Σοφκόφσκι που πλέον στα 45 του είναι τεχνικός προπονητής στην εθνική ομάδα της Ουκρανίας εκείνο το βράδυ της πρώτης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων για το Champions League δέχθηκε δύο γκολ κάτι που έδωσε στην ουκρανική ομάδα την ήττα με σκορ 2-1, ενώ τερμάτισε στον όμιλό της στην τελευταία θέση έχοντας μόλις 5 βαθμούς.

Ο Σοφκοφσκι μετά από τη χρονιά 2016/17 αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έχοντας κατακτήσει 14 φορές το πρωτάθλημα Ουκρανίας με τη Ντίναμο Κιέβου. Ένα χρόνο αργότερα, δοκιμάστηκε στη θέση του προπονητή αναλαμβάνοντας τεχνικός στην εθνική ομάδα της χώρας του όπου είναι μέχρι και σήμερα.

4. Μαρκ Σβάρτσερ (Τσέλσι)

Ο δεύτερος αγώνας της ημιτελικής φάσης του Champions League για τη χρονιά 2013/14 είχε ενδιαφέρον όχι μόνο για το ποιος από το ζευγάρι Τσέλσι- Ατλέτικο Μαδρίτης θα προκριθεί στην τελευταία αναμέτρηση και θα έχει την ευκαιρία να σηκώσει το τρόπαιο, αλλά, σημάδεψε και την καριέρα του Μαρκ Σβάρτσερ που αναδείχθηκε στο γηραιότερο παίκτη της βραδιάς.

Στις 30/04/2014 ο τερματοφύλακας της Τσέλσι προστάτεψε την εστία του για όλο τον αγώνα σε ηλικία 41 ετών και 214 ημερών. Το τελικό 3-1 υπέρ της Ατλέτικο δεν άφησε και πολλά περιθώρια πανηγυρισμών των φιλάθλων που είχαν βρεθεί στο «Στάμφορντ Μπριτζ», όμως, ο Σβάρτσερ με 4 αποκρούσεις κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον της βραδιάς.

5. Αλεσάντρο Κοστακούρτα (Μίλαν)

21 Νοεμβρίου 2006, ήταν μια μέρα που ο καθένας θα τη φέρει στο μυαλό του με διαφορετικό έναυσμα κάθε φορά. Εκείνο το βράδυ η ΑΕΚ υποδεχόταν τη Μίλαν στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League.

Το τελικό 1-0 υπέρ της ΑΕΚ ήταν το αποτέλεσμα που οδήγησε το κατάμεστο ΟΑΚΑ στον έβδομο ουρανό, όμως, για τον Αλεσσάντρο Κοστακούρτα έμεινε για άλλο λόγο χαραγμένη αυτή η βραδιά. Σε ηλικία 40 ετών και 211 ημερών έγινε ο γηραιότερος τότε παίκτης της Μίλαν που αγωνίστηκε στην ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ως αμυντικός προσπάθησε να αποτρέψει τη νίκη της αντιπάλου και εν προκειμένω της ελληνικής ομάδας, όμως, το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

Επιμέλεια: Φαίη Λέντα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x