Γενικά

Ραντεβού... στο Βόλο

Σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς… βρίσκεται ο Βόλος, όπου φιλοξενεί το 26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής γυναικών και νεανίδων. Η διοργάνωση ανοίγει επίσημα τις πύλες της την Τετάρτη το βράδυ με μια λαμπρή τελετή έναρξης (20:30) στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου και θα περιλαμβάνει μουσικές και χορευτικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών και καλλιτεχνών του νομού. Παράλληλα, η τελετή έναρξης θα προαναγγέλλει και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών-εφήβων που θα φιλοξενήσει αμέσως μετά (4-7 Μαϊου) και πάλι η πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Το αγωνιστικό σκέλος ξεκινάει την Πέμπτη (27/4) στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας Βόλου και η ελληνική ομάδα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες θα παρουσιαστεί ιδιαίτερα δυνατή.

Σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς… βρίσκεται ο Βόλος, όπου φιλοξενεί το 26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής γυναικών και νεανίδων. Η διοργάνωση ανοίγει επίσημα τις πύλες της την Τετάρτη το βράδυ με μια λαμπρή τελετή έναρξης (20:30) στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου και θα περιλαμβάνει μουσικές και χορευτικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών και καλλιτεχνών του νομού. Παράλληλα, η τελετή έναρξης θα προαναγγέλλει και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών-εφήβων που θα φιλοξενήσει αμέσως μετά (4-7 Μαϊου) και πάλι η πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Το αγωνιστικό σκέλος ξεκινάει την Πέμπτη (27/4) στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας Βόλου και η ελληνική ομάδα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες θα παρουσιαστεί ιδιαίτερα δυνατή.

Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας για τις προσεχείς 11 ημέρες (27 Απριλίου-7 Μαϊου) θα αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο της ενόργανης γυμναστικής και το αθλητικό κέντρο της Νέας Ιωνίας, σε μία νεότευκτη και πολύ όμορφη σάλα, θα φιλοξενήσει συνολικά περισσότερους από 1.400 αθλητές, αθλήτριες, κριτές και συνοδούς 39 χωρών, που αναμένεται να εκπροσωπηθούν στις δύο σημαντικότερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της γυμναστικής.

Οι εθνικές ομάδες ανδρών-εφήβων της χώρας μας πραγματοποίησαν προετοιμασία στο Βόλο μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή (21/4), ενώ οι αντίστοιχες ομάδες γυναικών-νεανίδων καθ΄ όλο το διάστημα των εορτών του Πάσχα, ώστε να είναι απόλυτα έτοιμες για την αυριανή πρεμιέρα.

Την ομάδα των γυναικών συγκροτούν οι Στεφανί Μπισμπίκου, Μαρία Αποστολίδη, Βασιλική Γεωργακοπούλου, Βικτωρία Τσακαλίδου και Πασχαλίνα Μητράκου ενώ την αντίστοιχη των νεανίδων οι Δέσποινα Γρηγοριάδου, Αννα Ορφανού, Μαρία Παρσαντανιάν, Ιωάννα Ξουλόγη και Ελισάβετ Μητράκου.

Δυνατή ομάδα παρουσιάζει η Ελλάδα και στους άνδρες, όπου όμως θα υπάρχει μια σημαντική απουσία, αυτή του Ολυμπιονίκη των κρίκων Δημοσθένη Ταμπάκου, ο οποίος τελικά δεν μετέχει, αφού κρίθηκε ανέτοιμος από το τεχνικό επιτελείο της ΕΓΟ λόγω ενός τραυματισμού.

Εκτός του Βλάση Μάρα και του Βασίλη Τσολακίδη, που έχουν και τις περισσότερες ελπίδες διάκρισης, από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ακόμη στους άνδρες οι Δημήτρης Μαρκούσης, Κώστας Μπαρμπάκης, Χρήστος Λιμπανοβνός, Βασίλης Τσολακίδης (αναπληρωματικός ο Γιάννης Ζαχαριάδης) και στους έφηβους οι Μιχάλης Δουλκερίδης, Σταύρος Κέκελος, Λευτέρης Κοσμίδης, Ξενοφών Κοσμίδης, Παναγιώτης Τούγκας (αναπληρωματικός ο Γιάννης Τούγκας).

Η Ελλάδα, από την κλήρωση που έγινε πριν μερικές εβδομάδες στο Βόλο, διαθέτει ένα πλεονέκτημα μετέχοντας στον τελευταίο χρονικά όμιλο των προκριματικών κάθε κατηγορίας (άνδρες, έφηβοι, γυναίκες, νεανίδες), που σημαίνει πως θα γνωρίζει τις βαθμολογίες των περισσότερων αντιπάλων της, κάτι που οι γυμναστές και γυμνάστριές μας αναμένεται να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο.

Το αγωνιστικό σκέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αρχίζει αύριο, με τον Αγώνα Ι της κατηγορίας των γυναικών, ο οποίος αποτελεί προκριματικό για τον τελικό του ομαδικού αγωνίσματος το Σάββατο (29/4), όπου προκρίνονται οι οκτώ πρώτες ομάδες και για τους τελικούς των οργάνων την Κυριακή (30/4), στους οποίους προκρίνονται οι οκτώ πρώτες αθλήτριες σε κάθε όργανο.

Η εθνική γυναικών, (Αποστολίδη, Γεωργακοπούλου, Μητράκου, Μπισμπίκου, Τσακαλίδου), θα πάρει μέρος στον Όμιλο 4 (19.00-21.00), μαζί με τις κορυφαίες δυνάμεις της Ευρώπης. Στόχος της ελληνικής ομάδας είναι η πρόκριση στην οκτάδα του ομαδικού, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ σε ατομικό επίπεδο οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες θα επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό, με την Στεφανί Μπισμπίκου να ελπίζει βάσιμα σε πρόκριση στον τελικό της δοκού ισορροπίας.

Η ελληνική ομάδα θα προσπαθήσει να κάνει την υπέρβαση στον Αγώνα Ι, που αποτελεί προκριματικό για το ομαδικό αγώνισμα αλλά και για τους τελικούς οργάνων, ενώ οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες (Μαρία Αποστολίδη, Βασιλική Γεωργακοπούλου, Πασχαλίνα Μητράκου, Στεφανί Μπισμπίκου, Βικτωρία Τσακαλίδου) θα διεκδικήσουν παράλληλα την ατομική διάκριση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλότερη θέση που έχει πάρει η Εθνική γυναικών σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι η 9η, την οποία κατέλαβε το 1996 στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, ενώ είχε τερματίσει 10η στην προηγούμενη αντίστοιχη διοργάνωση, το 2004 στο Άμστερνταμ.

Την αισιοδοξία του για θετική παρουσία εξέφρασε ο υπεύθυνος των Εθνικών ομάδων γυναικών-νεανίδων, Θανάσης Σαλάγας, έπειτα από την επίσημη προπόνηση των Ελληνίδων αθλητριών στον αγωνιστικό χώρο του Αθλητικού Κέντρου Νέας Ιωνίας: «Η προπόνησή μας στο πόντιουμ πήγε εξαιρετικά, καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Μείναμε πολύ ευχαριστημένοι και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλές εμφανίσεις και στον προκριματικό. Ο στόχος μας στον ομαδικό αγώνα θα είναι να μπούμε στην οκτάδα, προκειμένου να προκριθούμε στον τελικό του Σαββάτου. Θα είναι δύσκολο, αφού ποτέ άλλοτε η Εθνική γυναικών δεν έχει φτάσει τόσο ψηλά, ωστόσο πιστεύω ότι τα κορίτσια μπορούν να τα καταφέρουν. Σε ατομικό επίπεδο, η Στεφανί Μπισμπίκου έχει τις δυνατότητες να προκριθεί στον τελικό της δοκού ισορροπίας, ενώ και οι άλλες αθλήτριες, ίσως μπορέσουν να πετύχουν μια διάκριση, αν βρεθούν σε καλή μέρα και έχουν λίγη τύχη».

Η ελληνική ομάδα, που θα αγωνιστεί μαζί με τις κορυφαίες δυνάμεις της Ευρώπης στον 4ο και τελευταίο Όμιλο (19.00-21.00), θα ξεκινήσει από τις ασκήσεις εδάφους και στην συνέχεια θα περάσει διαδοχικά από το άλμα, τους ασύμμετρους ζυγούς και τη δοκό ισορροπίας.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες που θα αγωνιστούν ανά όργανο:

Άλμα: Πασχαλίνα Μητράκου, Στεφανί Μπισμπίκου, Βικτωρία Τσακαλίδου

Ασύμμετροι ζυγοί: Μαρία Αποστολίδη, Βασιλική Γεωργακοπούλου, Στεφανί Μπισμπίκου

Δοκός ισορροπίας: Μαρία Αποστολίδη, Βασιλική Γεωργακοπούλου, Στεφανί Μπισμπίκου

Ασκήσεις εδάφους: Πασχαλίνα Μητράκου, Στεφανί Μπισμπίκου, Βικτωρία Τσακαλίδου

Ο αγώνας Ι διεξάγεται με σύστημα «5-3-3» (5 αθλήτριες απαρτίζουν κάθε ομάδα, 3 από αυτές αγωνίζονται σε κάθε όργανο και όλες οι βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη για να υπολογιστεί το τελικό άθροισμα). Στον τελικό του ομαδικού προκρίνονται οι οκτώ ομάδες με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία. Επιπρόσθετα, ο Αγώνας Ι αποτελεί προκριματικό για τους τελικούς οργάνων, σε καθέναν από τους οποίους περνούν οι οκτώ αθλήτριες με την υψηλότερη βαθμολογία (μάξιμουμ δύο αθλήτριες της ίδιας χώρας ανά όργανο).

Το αγωνιστικό πρόγραμμα (Πέμπτη 27 Απριλίου):

10.30-12.30 Αγώνας Ι Γυναικών - Όμιλος 1

Σλοβακία, Τσεχία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Κύπρος, Μικτό γκρουπ 2 (Σερβία & Μαυροβούνιο, Λιθουανία), Αυστρία, Ολλανδία

13.00-15.00 Αγώνας Ι Γυναικών - Όμιλος 2

Γερμανία, Μικτό γκρουπ 1 (Μολδαβία, Λουξεμβούργο), Ελβετία, Λευκορωσία, Μικτό γκρουπ 3 (Τουρκία, Σλοβενία), Βουλγαρία, Δανία, Κροατία

16.30-18.30 Αγώνας Ι Γυναικών - Όμιλος 3

Ουγγαρία, Ισραήλ, Πολωνία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Λετονία, Ισλανδία

19.00-21.00 Αγώνας Ι Γυναικών - Όμιλος 4

Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Ισπανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα φιλοξένησε πολλές και σημαντικές διοργανώσεις της Γυμναστικής, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ για πρώτη φορά, ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στο Βόλο. Αναλυτικά:

1987 - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής (ΑΘΗΝΑ)

1990 - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης (ΑΘΗΝΑ)

1991 - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής (ΑΘΗΝΑ)

1994 - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

1997 - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής (ΠΑΤΡΑ)

1999 - Ευρωπαϊκό «Μάστερ» (ΠΑΤΡΑ)

2002 - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης (ΠΑΤΡΑ)

2003 - Παγκόσμιο Kύπελλο Eνόργανης (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

2004 - OΛYMΠIAKOI AΓΩΝΕΣ (AΘHNA)

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ

Την Τρίτη όλες οι ξένες αθλήτριες που θα συμμετάσχουν είχαν την ευκαιρία να κάνουν την πρώτη γνωριμία με το γυμναστήριο. Η Ρουμάνα Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Καταλίνα Πόνορ μετά την προπόνησή της μίλησε για τους στόχους της στη διοργάνωση και την απόφασή της να ολοκληρώσει την καριέρα της αμέσως μετά. «Έχω ένα πρόβλημα τραυματισμού στο αριστερό πόδι, αλλά ελπίζω ότι δεν θα με εμποδίσει κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο στόχος μου σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα είναι και το τελευταίο μου, είναι να κερδίσω το χρυσό μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και επιπλέον να διατηρήσουμε τον ομαδικό τίτλο, που είχαμε κατακτήσει στη διοργάνωση του 2004. Ελπίζω ότι θα είμαι ανάμεσα στις διεκδικήτριες και στις ασκήσεις εδάφους, αλλά αυτό θα το δούμε. Η απόφασή μου να σταματήσω τη γυμναστική μετά το Ευρωπαϊκό είναι οριστική. Αυτή είναι η τελευταία μου αγωνιστική παρουσία και θέλω να την απολαύσω όσο περισσότερο μπορώ. Δεν ξέρω τι θα κάνω μετά. Ίσως γίνω προπονήτρια στη Ρουμανία ή αλλού, αλλά δεν είμαι σίγουρη πως θα το κάνω αμέσως μετά την αποχώρησή μου. Το Αθλητικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας είναι μικρό, αλλά πολύ καλό. Πιστεύω ότι θα φιλοξενήσει ένα πολύ ενδιαφέρον Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».

Τα βιογραφικά των κορυφαίων αθλητριών:

Καταλίνα Πόνορ (Ρουμανία): Γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1987 στην Κονστάντζα. Ήταν πρωταγωνίστρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καθώς κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια (ομαδικό, δοκός ισορροπίας, ασκήσεις εδάφους). Έχει κερδίσει συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, τρία στη διοργάνωση του 2004 (ομαδικό, δοκός ισορροπίας, ασκήσεις εδάφους) και ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005 (δοκός ισορροπίας). Επιπλέον, κατέκτησε τρία αργυρά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003 (ομαδικό, δοκός ισορροπίας, ασκήσεις εδάφους) και το χάλκινο μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Έχει δηλώσει ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βόλου θα είναι πιθανότατα η τελευταία διοργάνωση της καριέρας της.

Ιζαμπέλ Σεβερινό (Γαλλία): Γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1980 στο Μονμορενσί. Σε ηλικία επτά ετών ξεκίνησε να περιοδεύει μαζί με θίασο τσιγγάνων χορευτών, παρουσιάζοντας ακροβατικά νούμερα. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της στην ενόργανη γυμναστική ήρθε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1996, στο Πουέρτο Ρίκο, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους ασύμμετρους ζυγούς. Το 1999 αποχώρησε από τα ταπί και ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την αεροβική γυμναστική, έχοντας διεθνείς διακρίσεις. Το 2003 αποφάσισε να επιστρέψει στην ενόργανη, με κίνητρο την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου και ήταν παρούσα. Στο περσινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στο Ντέμπρετσεν, πέτυχε την κορυφαία διάκριση της καριέρας της, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους.

Ελίζαμπεθ Τουέντλ (Βρετανία): Γεννήθηκε την 1 Απριλίου 1985 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Η κορυφαία αθλήτρια στην ιστορία της βρετανικής ενόργανης γυναικών ειδικεύεται στους ασύμμετρους ζυγούς, όπου έχει κατακτήσει δύο μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (χάλκινο το 2002, αργυρό το 2004). Αντίθετα, ήταν απούσα από τους τελικούς οργάνων του περσινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, επειδή τραυματίστηκε στον τελικό του σύνθετου ατομικού, δύο μέρες νωρίτερα. Έχει κερδίσει άλλα δύο μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (χάλκινο το 2003 και το 2005).

Σουζάν Χαρμς (Ολλανδία): Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1986 στο Ζούτερμεερ. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο ομαδικό με την Ολλανδία, ωστόσο οι σημαντικότερες επιτυχίες της ήρθαν πέρσι. Μέσα στο 2005 κέρδισε το αργυρό μετάλλιο των ασκήσεων εδάφους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ντέμπρετσεν, καθώς και το χάλκινο μετάλλιο στο αντίστοιχο αγώνισμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Μελβούρνης.

Βερόνα Φαν ντε Λερ (Ολλανδία): Γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1985 στο Γκούντα. Πρωταγωνίστησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002, στην Πάτρα, όπου κέρδισε πέντε μετάλλια: Τρία αργυρά (ομαδικό, σύνθετο ατομικό, άλμα) και δύο χάλκινα (δοκός ισορροπίας, ασκήσεις εδάφους). Επίσης, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002. Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς και δεν κατάφερε να διακριθεί.

Αλίνα Κόζιτς (Ουκρανία): Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1987 στο Κίεβο. Έλαμψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό, στερώντας από τη Ρωσίδα σταρ Σβετλάνα Χόρκινα τη δυνατότητα να πάρει τον τίτλο για τέταρτη φορά. Στην ίδια διοργάνωση κέρδισε επίσης το αργυρό μετάλλιο στο ομαδικό.

Επιμέλεια: Πένυ Ροντογιάννη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x