Stoiximan Super League

Κλείνουν οι σύνδεσμοι!

Αναστολή της λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών μέχρι το καλοκαίρι του 2012 και κατάργησή τους με τη σημερινή τους μορφή, προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Με τη μορφή λεσχών θα λειτουργούν από εκεί και πέρα, ενώ θα συνδέονται άμεσα με τις αντίστοιχες ΠΑΕ. Οριστικό «στοπ» και στις μετακινήσεις. Δείτε στη WEB TV του www.sport-fm.gr όλα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Αναστολή της λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών μέχρι το καλοκαίρι του 2012 και κατάργησή τους με τη σημερινή τους μορφή, προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Με τη μορφή λεσχών θα λειτουργούν από εκεί και πέρα, ενώ θα συνδέονται άμεσα με τις αντίστοιχες ΠΑΕ. Οριστικό «στοπ» και στις μετακινήσεις.

«Οι σύνδεσμοι θα πάψουν να λειτουργούν με τον τρόπο που γίνεται σήμερα και δεν νομίζω πως θα κλάψουν πολλοί από αυτήν την εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε πως πρόθεση της Πολιτείας είναι το επόμενο πρωτάθλημα να ξεκινήσει κανονικά και εφόσον υπάρξουν ποινές για ομάδες, αυτές να ισχύσουν στην πορεία.

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μισέλ Πλατινί, ο κ. Γερουλάνος είπε: «Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και σε καλό κλίμα, καθώς η πρόθεση είναι η αναβάθμιση και η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα συνεργαστούμε στενά και ο κύριος Πλατινί με τον Πρωθυπουργό. Δεν ισχύει καθόλου, ότι η Πολιτεία και το ποδόσφαιρο λειτουργούν σε διαφορετική κατεύθυνση. Όλες οι τάσεις είναι ευθυγραμμισμένες» και πρόσθεσε: «Η σχέση των δύο πλευρών θα πρέπει να είναι καθαρή, στενή και σωστή. Το αυτοδιοίκητο είναι μία “καραμέλα” που όλοι την έχουν πιπιλήσει επαρκώς, όμως πρόκειται για θέμα συνεργασίας καθαρά και η Πολιτεία με το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεργάζονται πάρα πολύ καλά. Δεν είναι ανταγωνιστική η σχέση του ποδοσφαίρου και της Πολιτείας. Ο Μισέλ Πλατινί θα στείλει μία επιστολή στον Πρωθυπουργό που θα περιγράφει τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στα τέσσερα ζητήματα που έχουμε θέσει: τα στημένα παιχνίδια, τη βία, τη διαιτησία και το ντόπινγκ. Θεωρώ, όμως, ό,τι πρώτα θα έρθει ο Κολίνα για να συζητηθούν τα θέματα της διαιτησίας».

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο αλλά και στα θέματα της βίας: «Μόνο το νομοσχέδιο δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα μέσα σε μία μέρα. Οι λύσεις που δίνουμε δεν είναι μαγικές. Πρέπει συνέχεια να βελτιώνουμε τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Πολλά στο νέο νομοσχέδιο είναι ίδια με το παρελθόν, αλλά πλέον συνδυάζονται με κάποια άλλα στοιχεία, ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερα οφέλη. Με τους κανονισμούς της ΕΠΟ, οι διατάξεις του νόμου θα λειτουργούν συνδυαστικά», είπε και στάθηκε αργότερα στις ρήτρες που θα μπουν για τη βία και τους στημένους αγώνες.

Προκειμένου να καταπολεμηθεί η βία, έκανε λόγο για αναβάθμιση της ΔΕΑΒ : «Θα αναβαθμιστεί η ΔΕΑΒ και θα υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών. Θα ρυθμίζονται τα θέματα των συνδέσμων. Οι σύνδεσμοι, δηλαδή, θα μετατραπούν σε λέσχες και θα αναγνωρίζονται από τις ΠΑΕ. Θα προβλέπεται επίσης το τι θα γίνεται με τις οργανωμένες μετακινήσεις, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τους σεκιούριτι». Ο κ. Γερουλάνος συμπλήρωσε πως στις αρμοδιότητες της ΔΕΑΒ θα είναι και οι στημένοι αγώνες, αλλά δεν αποσαφήνισε πως ακριβώς θα γίνει αυτό.

Λόγο για απίστευτη διαπλοκή στις τάξεις των παραγόντων, έκανε ο Υπουργός: «Υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα στους στημένους αγώνες, ενώ είναι απίστευτη η διαπλοκή των παραγόντων. Στην επίσκεψή του, ο κ. Πλατινί είπε πως όταν βλέπεις έναν πολίτη μίας χώρας να αγοράζει μία ομάδα, χωρίς να έχει σχέση με το ποδόσφαιρο, πρέπει πάντα να αναρωτιέσαι γιατί θέλει αυτή την ομάδα. Οι στημένοι αγώνες είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Μέχρι τον Αύγουστο του 2012 δεν πρόκειται κανένας σύνδεσμος να πάρει άδεια, την οποία θα δίνει από εδώ και στο εξής η ΓΓΑ: «Οι σύνδεσμοι είναι πηγές διαφθοράς, καθώς όταν γίνεται μία παρέμβαση της αστυνομίας σε έναν βρίσκει ναρκωτικά και όπλα. Οι σύνδεσμοι θα γίνουν λέσχες, οι οποίες θα πρέπει να σχετίζονται άμεσα με την ομάδα και θα ελέγχονται απόλυτα από την ΓΓΑ. Καμία λέσχη δεν πρόκειται να πάρει άδεια πριν τον Αύγουστο του 2012 και σε αυτόν το χρόνο που θα είναι μεταβατική η περίοδος. Οι σύνδεσμοι θα πάψουν να λειτουργούν, δεν μπορούν λειτουργούν όπως γίνεται τώρα, όπου πλέον θα αδειοδοτούνται από την ΓΓΑ και θα πρέπει να έχουν αναγνώριση από τις ΠΑΕ, ώστε να συνδέονται. Δηλαδή, αν κάνει το οτιδήποτε ο σύνδεσμος θα έχει ευθύνη και η ΠΑΕ» και πρόσθεσε: «Θα πάψουν να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν σήμερα και δεν νομίζω ότι θα χυθούν πολλά δάκρυα από τους φίλους του ποδοσφαίρου. Αν λειτουργήσουν σωστά, μπορούν να συμβάλλουν και στην αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Αργότερα, ο κ. Γερουλάνος μίλησε για τις μετακινήσεις, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τους σεκιούριτι: «Θα μπουν κανόνες για την οργάνωση των μετακινήσεων και για ένα χρόνο δεν πρόκειται να υπάρξει καμία οργανωμένη μετακίνηση οπαδών. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο αν δουλέψει σωστά θα έχει αποτελέσματα. Θα επιβληθεί ενιαίο σύστημα για όλες τις ομάδες, καθώς δεν το τηρούν όλες» και συμπλήρωσε για τους σεκιούριτι: «Πολλές φορές είναι οπαδοί και εμείς από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί, τί ρόλο παίζουν και πως προσλαμβάνονται».

Η ΕΠΟ προκειμένου να αυστηριοποιήσει τον πειθαρχικό της κώδικα ζήτησε τρία πράγματα από την Πολιτεία. Να αυξηθούν οι αρμοδιότητες των σεκιούριτι, να μετατραπεί σε ιδιώνυμο το αδίκημα της γηπεδικής βίας και να γίνει πιο ορθολογική χρήση των καμερών στα γήπεδα. Σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός απάντησε: «Παρακολουθούμε στενά κάθε κίνηση της ΕΠΟ και εκείνη τις δικές μας. Οι στόχοι μας είναι κοινοί. Αν η σχέση γίνει ανταγωνιστική τότε ο ένας θα ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Η ΕΠΟ το έχει καταλάβει αυτό και το ό,τι ήρθε ο Πλατινί στην Ελλάδα είναι ένα επιστέγασμα, της κοινής προσπάθειας που κάνουμε. Η ΕΠΟ θέλει να δει πως η Πολιτεία είναι αποφασισμένη. Τη λέξη ιδιώνυμο δεν θα τη χρησιμοποιούσα ποτέ γιατί έχει πολλά νοήματα», παραπέμποντας στο νέο αθλητικό Νόμο, ο οποίος δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση».

Ο κ. Γερουλάνος ερωτήθηκε, επίσης, για το αν βλέπει να κουκουλώνονται οι υποθέσεις των στημένων: «Δεν θα πρέπει να “αυτομαστιγωνόμαστε” πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, όπως στην Τουρκία. Σταδιακά το πρωτάθλημα πρέπει να γίνει πιο αξιόπιστο. Το ρόλο τους τον έχουν όλοι, η ΕΠΟ, η UEFA, η Πολιτεία. Αν πρέπει να το αναλάβει η ΕΠΟ το πρωτάθλημα, εγώ είμαι υπέρ και νομίζω πως το κοιτάζει και η ΕΠΟ αυτό το θέμα. Παράλληλα να σημειωθεί πως οι ρήτρες βίας πέρυσι δεν ήταν τόσο αυστηρές, όσο θα έπρεπε. Έπρεπε να είναι δεκαπλάσιες», προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά ό,τι θα αυξηθούν.

Για το αν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί το πρωτάθλημα, τόνισε: «Ό,τι κάνει η Τουρκία δεν θα πρέπει να μας απασχολεί. Δεν έχουμε αποκλείσει το να πάει πίσω το πρωτάθλημα. Θέλουμε, όμως να ξεκινήσει και να εξυγιαίνεται στην πορεία. Το πότε θα παρθούν αποφάσεις θα φανεί στην πορεία. Εάν υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις για ομάδες θα επιβληθούν απευθείας. Δεν σημαίνει ότι θα παύσει η διαδικασία επειδή θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα».

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των ομάδων είπε: «Κάποια πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως παραδείγματος χάρη ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ. Τώρα ήρθε η ώρα για μεγαλύτερη έμφαση στις ρήτρες βίας, θα τις αυστηροποιήσουμε, θα συνδυάζονται με την Αθλητική Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις που θα παίρνονται εκεί. Ωστόσο, η διακοπή ή επαναφορά θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της ΕΠΟ και τις ρήτρες βίας».

Τέλος στην ερώτηση για το αν ο ίδιος θα ξεκινούσε σήμερα το πρωτάθλημα, απάντησε: «Ναι. Θα το ξεκινούσα. Είμαστε ακόμα στην αρχή και θα πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στη διαδικασία να προχωρήσει. Θα δοκιμαστούμε όλοι και εάν αποτύχουμε ίσως πάμε σε πιο ακραίες λύσεις».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x