Ακριβώς ένας χρόνος έμεινε για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 στο Λονδίνο και, ήδη, στην αγγλική πρωτεύουσα όλα περιστρέφονται γύρω από το μεγάλο γεγονός. Το www.sport-fm.gr σας μεταφέρει στην ανατολική πλευρά της πόλης, όπου χτυπά η καρδιά των προετοιμασιών.

Δείτε φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις (GettyImages)

Η έναρξη των Αγώνων θα γίνει στις 27 Ιουλίου 2012 και οι ετοιμασίες έχουν μπει το τελικό στάδιο. Το Λονδίνο θα φορέσει τα καλά του, με τους Άγγλους να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον τρόπο που θα προβληθεί η πρωτεύουσά τους.

«Όταν τα μάτια όλου του κόσμου στρέφονται σε αυτή τη χώρα είναι σημαντικό για την αυτοπεποίθησή της», τόνισε ο Τζόναθαν Έντουαρντς, σε συνέντευξή του στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο. Μάλιστα, ο πρώην χρυσός ολυμπιονίκης στο τριπλούν βλέπει τη διοργάνωση των Αγώνων ως ευκαιρία για το …βήμα παραπάνω, ακόμη και για τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Εισιτήριο ούτε για δείγμα
Το ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι Βρετανοί για το μεγάλο γεγονός δεν έχει προηγούμενο, με τα εισιτήρια όχι μόνο να εξαντλούνται σε ένα βράδυ, αλλά και να γίνονται η αιτία για πολιτική αντιπαράθεση. Οι ηλεκτρονικές κρατήσεις και τα εκατομμύρια αιτήσεων για ένα «μαγικό χαρτάκι» φόρτωσαν τα τερματικά και «έριξαν» το σύστημα. Συνολικά, έγιναν 23 εκατομμύρια αιτήσεις, από 2 εκατομμύρια πολίτες, κάτι που αποτελεί νέο ρεκόρ ζήτησης για οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός.

Ένα μέρος της επιτυχίας των Αγώνων, ίσως το σημαντικότερο, εξαρτάται από τον εθελοντισμό. Όπως και για τα εισιτήρια, ίδια τρέλα επικρατεί και για τις θέσεις των εθελοντών, αφού έγιναν 250 χιλ. αιτήσεις για τις 70 χιλ. θέσεις που θα υπάρχουν στους Ολυμπιακούς.

Αλλάζει μορφή η πόλη
«Είναι μια μεγάλη στιγμή για εμάς. Η κυβέρνηση έχει ξοδέψει περισσότερα από 9,3 δισεκατομμύρια για να χτίσει ένα πραγματικό παλάτι σε μια περιοχή, ιδιαίτερα υποβαθμισμένο. Το ανατολικό Λονδίνο δεν είχε μόνο κοινωνικά προβλήματα, είχε ακόμη και μολυσμένο έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε μια άλλη διάσταση στους Αγώνες, δείχνουμε ότι οι Ολυμπιακοί έχουν κυρίως ανθρωπιστικό πνεύμα», τονίζει ο πρόεδρος της Διοργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε.

London 2012 με αριθμούς

3-Μετά τους Αγώνες, το Λονδίνο θα έχει φιλοξενήσει 3 φορές τη μεγάλη διοργάνωση. Είναι η μοναδική πόλη που έχει κάνει …χατ-τρικ (1908, 1948, 2012).

16-Κάτι …μέτρα περισσότερα από 16 χιλιόμετρα καλύπτουν τα ...καλώδια από ατσάλι που στηρίζουν την οροφή στο Βελοντρόμ, το ποδηλατοδρόμιο.

100- Έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια από την τελευταία φορά που η Μεγάλη Βρετανία «κατέβασε» στους Αγώνες τόσο μεγάλη αποστολή αθλητών.

500-Τόσα είναι τα στρέμματα που καλύπτει το Ολυμπιακό Πάρκο, το οποίο εκτείνεται σε 9 διαφορετικές περιοχές της πόλης.

1.200- Περίπου 1.200 επιβάτες θα μπορούν να μεταφέρονται με τους ειδικούς συρμούς που θα υπάρχουν κατά τη διάρκεια των αγώνων και θα μεταβαίνουν απευθείας από το King Cross στο Ολυμπιακό Πάρκο, στο Στάνφορντ.

20.000- Περισσότεροι από 20.000 δημοσιογράφοι θα μείνουν στους ξενώνες του Κέντρου Τύπου, κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

4.000.000.000- Ούτε λίγο, ούτε πολύ 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την Τελετή Έναρξης.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube