Στη δουλειά που γίνεται στου Ρέντη και το μέλλον της ομάδας Νέων του Ολυμπιακού αναφέρθηκε ο Μπερντ Στορκ.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε το ένα παιχνίδι μετά το άλλο. Μετά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», τόνισε ο προπονητής της ομάδας Κ20 για την πορεία της στο NextGen Series.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής των ακαδημιών του συλλόγου υπογράμμισε: «Θέλουμε να προετοιμάζουμε τον ποδοσφαιριστή τόσο από άποψη φυσικής κατάστασης όσο και ποδοσφαιρικών ικανοτήτων, ώστε η απόσταση που θα έχει από έναν ποδοσφαιριστή της πρώτης ομάδας να μην είναι μεγάλη».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μπερντ Στορκ στην εφημερίδα «Stadio»

Πόσο καλά έχετε προσαρμοστεί στη ζωή στην Ελλάδα, τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο;

«Δεν μπορώ να πω ότι έχω γνωρίσει πολύ τη ζωή στην Ελλάδα εκτός γηπέδου. Δεν έχω χρόνο και αφιερώνω όλη μου την ημέρα στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Από την αρχή που ανέλαβα αυτό το πόστο υπήρχαν πάντοτε πολλά πράγματα τα οποία έπρεπε να οργανώσουμε, πολλά πράγματα τα οποία έπρεπε να γίνουν για τις ακαδημίες, να δώσουμε ένα νέο στυλ. Κάνουμε μια δουλειά η οποία απαιτεί πολλή φροντίδα και αφοσίωση και δεν είχα ποτέ τον χρόνο να δω και να κάνω πολλά πράγματα κατά την παραμονή μου εδώ μέχρι τώρα. Δεν έχω καταφέρει ακόμη να πάω να δω την Ακρόπολη, για να φανταστείς! Το πρωί αρχίζω τη δουλειά μου εδώ στις 9 ή 10 η ώρα και τελειώνω το βράδυ, στις 7 ή στις 8. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να δουλεύω ένα τόσο μεγάλο διάστημα κάθε μέρα, αφού, όπως είπα και νωρίτερα, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ίσως στο μέλλον να βρω λίγο χρόνο παραπάνω ώστε να καταφέρω να δω κάποια πράγματα στην Αθήνα, αλλά προς το παρόν δεν το έχω αυτό. Υπάρχει πολλή δουλειά».

Ποια είναι η σχέση που θα λέγατε ότι έχετε αναπτύξει με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού; Είτε της Κ20 είτε των άλλων τμημάτων;

«Νομίζω ότι όχι μόνο η δική μου ομάδα, η Κ20, αλλά όλα τα παιδιά με γνωρίζουν πλέον αρκετά καλά. Είναι πολύ, πολύ σημαντικό να υπάρχει σεβασμός, ο οποίος να πηγάζει και από τις δύο πλευρές. Και εκείνοι πρέπει να σέβονται εμένα, αλλά και εγώ εκείνους. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή σχέση, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, γνωρίζουν πότε προπονούμαστε. Χρειάστηκε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα σε σχέση με το παρελθόν, όμως τώρα τα παιδιά ξέρουν πως όταν έρχονται στην προπόνηση, θα πρέπει για όσο αυτή διαρκεί να έχουν αφοσίωση, να δουλεύουν στο 100% και να σκέφτονται μόνο το ποδόσφαιρο και την προπόνησή τους. Μόνο αυτό είναι το σημαντικό εκείνο το διάστημα. Μπορούν να αστειευτούν πριν από την προπόνηση, αλλά και μετά. Όχι κατά τη διάρκειά της, όμως. Πρέπει να δουλεύουν σωστά και σκληρά, για το μέλλον τους. Αυτός είναι ένας καλός, όσο και δύσκολος τρόπος για όλα τα παιδιά στις ακαδημίες μας».

Ποια είναι, κατά την άποψή σας, η βασική αξία που πρέπει να διδάσκονται οι νεαροί ποδοσφαιριστές;

«Το ταλέντο τους. Αλλά τι είναι το ταλέντο; Αυτό είναι το πιο βασικό. Πρέπει να το δεις, να το διακρίνεις. Κάποιες φορές δεν το εισπράττεις από την αρχή, πρέπει να γνωρίζεις πώς μπορείς να αναπτύξεις και να εκπαιδεύσεις ποδοσφαιρικά έναν νεαρό παίκτη. Να κάνεις ειδική, ατομική προπόνηση σε κάθε ηλικιακό γκρουπ και στη συνέχεια να μάθεις τα παιδιά να δουλεύουν ως ομάδα. Να δεις ποια είναι τα καλά ενός ποδοσφαιριστή, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, και να τα αναπτύξεις, αλλά και να δουλέψεις εντατικά σε εκείνα που χρειάζεται να βελτιώσει».

Στο παιχνίδι εναντίον της Άντερλεχτ είδαμε τον Ολυμπιακό να παίζει ως ένα! Ως ομάδα! Πόσο σημαντικό είναι το ομαδικό πνεύμα των παικτών και πόσο οι ατομικές ικανότητες;

«Πιο σημαντική είναι η ομάδα! Αναπτύσσουμε ατομικά τον ποδοσφαιριστή, αλλά το πιο σημαντικό είναι να τον βάλουμε στη νοοτροπία της ομάδας. Μόνο μέσα από την ομαδική επιτυχία μπορεί να αναδειχθεί ο καλός παίκτης. Δεν χρειαζόμαστε εγωισμούς μέσα στην ομάδα μας. Φυσικά και αναγνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να είσαι καλός ατομικά, όταν θα βρεθείς απέναντι στο τέρμα και θα πρέπει να σκοράρεις, όμως μέχρι εκεί πρέπει να παίζεις για την ομάδα και όχι για τον εαυτό σου. Ακόμη και όταν σκοράρεις, πρέπει να σκέφτεσαι ότι το κάνεις για την ομάδα. Απέναντι στην Άντερλεχτ το κάναμε αυτό και φάνηκε. Όχι μόνο εκεί όμως. Και σε άλλα, πολλά παιχνίδια».

Πόσο σημαντική είναι για τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού η επιτυχία επί της Άντερλεχτ;

«Είναι πολύ σημαντική από πλευράς εμπειριών. Σε διεθνές επίπεδο, το να αγωνίζονται απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους, να νικούν και να προκρίνονται είναι ό,τι το καλύτερο. Μαθαίνουν να νιώθουν ότι δεν είναι κατώτεροι από τους ποδοσφαιριστές άλλων ευρωπαϊκών ομάδων και ότι μπορούν να τους παίξουν στα ίσια και να τους νικήσουν. Είδαμε την Άρσεναλ, λόγου χάρη, η οποία είναι ομάδα με διεθνές ρόστερ. Για εμάς το σπουδαίο είναι ότι έχουμε μία ομάδα αποτελούμενη από Έλληνες. Έχουμε μόνο έναν ξένο παίκτη, τον Λεάντρο. Το ότι καταφέραμε να πάμε τόσο μακριά με Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι πολύ σημαντικό»!

«Επιτρέπετε» στους παίκτες σας να… ονειρεύονται το final four του NextGen Series;

«Το να ονειρεύονται είναι ένα πράγμα. Αλλά εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το ένα παιχνίδι μετά το άλλο. Υπάρχει μπροστά μας ένα ματς, με την Άστον Βίλα, να παίξουμε στα προημιτελικά και να δούμε. Είναι εκτός έδρας και είναι δύσκολο. Έχουμε κάνει καλά ματς μέχρι τώρα και έχουμε αντιμετωπίσει ομάδες όπως η Άρσεναλ και η Μαρσέιγ. Κάναμε καλά παιχνίδια εκτός έδρας, πήραμε αποτελέσματα. Γιατί να μη γίνει το ίδιο και απέναντι στην Άστον Βίλα; Μετά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Πιστεύετε ότι υπάρχει ταλέντο στους Έλληνες παίκτες;

«Ναι! Το πιστεύω απόλυτα. Πρέπει όμως να το δουλέψουμε. Και αυτό κάνουμε εμείς εδώ στον Ολυμπιακό! Έχουμε πολύ ταλέντο, όμως πρέπει να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά να δουλέψουν επάνω στα ελαττώματά τους και να τα βελτιώσουν. Έτσι θα πάνε μπροστά».

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους φίλους του Ολυμπιακού για την ομάδα Νέων και το μέλλον της;

«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να τους ευχαριστήσω για την απίστευτη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν στο τελευταίο παιχνίδι μας, με αντίπαλο την Άντερλεχτ, στο “Καραϊσκάκη”. Θέλω να τους πω ότι κάθε φορά που παίζουμε μπροστά τους, στο γήπεδό μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να γίνει ένα καλό παιχνίδι, να τους ευχαριστήσουμε και να δώσουμε αξία στην παρουσία τους, αλλά και αίγλη στον σύλλογο»!

Υποθέτω ότι μιλάτε πολύ με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, για το πλάνο που υπάρχει αναφορικά με τις ακαδημίες. Ποιο είναι το κύριο μέλημα;

«Γενικά το πιο σημαντικό είναι να αναπτύξουμε τους ποδοσφαιριστές μας. Αυτό όμως είναι το γενικό “θέλω” σε κάθε ακαδημία. Ειδικά εδώ, σε αυτή την ακαδημία, θέλουμε να κλείσουμε πολύ τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και την πρώτη ομάδα. Αυτό σημαίνει να προετοιμάζουμε τον ποδοσφαιριστή τόσο από άποψη φυσικής κατάστασης όσο και ποδοσφαιρικών ικανοτήτων, ώστε η απόσταση που θα έχει από έναν ποδοσφαιριστή της πρώτης ομάδας να μην είναι μεγάλη. Η επιτυχία είναι πολύ σημαντική επίσης, φυσικά, όμως δεν είναι ο κύριος άξονας γύρω από τον οποίο κινούμαστε. Είναι ουσιώδες τα παιδιά να αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο ποδοσφαιρικά ώστε να φτάσουν και στις επιτυχίες, σε ομαδικό, αλλά και ατομικό επίπεδο».

Έχετε κάποιο ιδιαίτερο μοντέλο ακαδημιών στο μυαλό σας με το οποίο πορεύεστε; Ίσως από κάποιο άλλο μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο;

«Γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι ακαδημίες στη Γερμανία. Γνωρίζω και πώς πρέπει εμείς να δουλέψου με τώρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι ξέρουμε καλά πως δεν αντιστοιχεί στα τμήματα όλων των ηλικιών το ίδιο πρόγραμμα προπόνησης. Οι προπονητές οφείλουν να το γνωρίζουν αυτό και το γνωρίζουν. Κάθε προπονητής στην ακαδημία μας παίρνει ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης για κάθε ηλικιακό γκρουπ. Δεν ήταν εύκολο στην αρχή να προσαρμόσουμε τον τρόπο μας εδώ, στην ακαδημία του Ολυμπιακού, όμως πλέον είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Σας ακούμε συχνά να μιλάτε για τον παράγοντα «μόρφωση». Για το σχολείο και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά. Γιατί είναι τόσο σημαντικό για εσάς;

«Το πιο σημαντικό είναι να έχουν πειθαρχία. Μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Να ξέρουν ότι το να μορφώνονται είναι καλό για εκείνους. Και για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Οτιδήποτε αφορά σε αυτά τα παιδιά είναι σημαντικό για εμάς. Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντί τους, πολλές φορές νιώθουμε σαν γονείς τους. Το να πηγαίνουμε για πρωινό όλοι μαζί, να κάνουμε όλα τα πράγματα μαζί, σαν να είμαστε μία μεγάλη οικογένεια... Αυτό θέλουμε! Να είμαστε μία μεγάλη οικογένεια! Είμαστε σε καλό δρόμο και σε αυτό το κομμάτι, όπως και σε όλα όσα δουλεύουμε και αναπτύσσουμε. Να δώσω ένα παράδειγμα: Όταν περπατάς είτε μέσα στον Ρέντη είτε έξω από αυτό και βλέπεις κάτω ένα χαρτί ή ένα μπουκάλι πεταμένο, είναι σωστό να το μαζέψεις και να το πετάξεις. Αυτό μαθαίνουν τα παιδιά και αυτό μαθαίνω κι εγώ, ακόμη και τώρα, στον εαυτό μου. Πρέπει να είμαστε όλοι καλό παράδειγμα για τα παιδιά. Όπως μαθαίνουν και από τους γονείς τους, έτσι πρέπει να μαθαίνουν και από εμάς».

Από το καλοκαίρι μέχρι τώρα η ομάδα έχει δείξει μεγάλη πρόοδο. Εσείς το εισπράττετε αυτό από τα παιδιά; Νιώθουν ότι έχουν προοδεύσει;

«Βλέπουμε καθημερινά στην προπόνηση την ομάδα να κάνει πρόοδο. Το αισθανόμαστε όλοι. Και αυτό είναι καλό για τον παίκτη, για να αποκτά ψυχολογία. Εγώ στις προπονήσεις που κάνω πιέζω τον παίκτη, για να είναι συγκεντρωμένος και να αισθάνεται ότι αυτό που κάνει το κάνει με το 100% της προσπάθειάς του, και έτσι το καταλαβαίνει όταν προοδεύει. Αποκτά αυτοπεποίθηση και για εμένα αυτό είναι σημαντικό πράγμα για τον ποδοσφαιριστή. Δίνουμε επίσης μεγάλη σημασία στη φυσική κατάσταση. Και το καταλαβαίνουν αυτό και τα παιδιά. Νιώθουν ότι είναι καλύτεροι. Ότι μπορούν να τρέξουν πιο γρήγορα, για περισσότερη ώρα, ότι μπορούν να σουτάρουν καλύτερα, να χειριστούν την μπάλα καλύτερα με το κεφάλι -όλα αυτά παίζουν ρόλο. Νιώθουν βελτιωμένοι στην τακτική, σε όλα».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube