Nικόλας Ακτύπης

Κυρ-Στέφανε, γνήσιε και ρομαντικέ Παναθηναϊκέ, καλό ταξίδι…

Η ζωή του κυρ-Στέφανου είναι συνυφασμένη με την σημαία της ομάδας που λάτρεψε. Την πράσινη, με το τριφύλλι. Την σημαία του λατρεμένου του Παναθηναϊκού, του οποίου ο ίδιος ήταν ένα κομμάτι ιστορίας.

Ίσως κάποιοι από τους όχι και τόσο φανατικούς σημερινούς Παναθηναϊκούς να μην γνώριζαν την πορεία του ή καν την ταυτότητά του, μέχρι την μέρα που σκόρπισε ανατριχίλα και ρίγη συγκίνησης όταν παρευρέθηκε στην κηδεία του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Βήμα-βήμα, με τη βοήθεια ενός «Π» κάλυψε με δυσκολία την απόσταση που χρειαζόταν για να αποχαιρετίσει τον Παύλο Γιαννακόπουλου, κάνοντας όλον τον κόσμο στην Μητρόπολη Αθηνών να δακρύσει.

inner

Βλέπεις για τους περισσότερους από όσους βρίσκονταν εκεί, αυτή η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που είχαν συνηθίσει. Ο κυρ-Στέφανος, που έφυγε πια από την ζωή, μας είχε καλομάθει στα… σλάλομ, όταν για χρόνια δεν υπήρχε περίπτωση να ξεκινήσει παιχνίδι της ομάδας μπάσκετ πριν εκείνος πραγματοποιήσει το δικό του τελετουργικό. Την δική του τελετή έναρξης, τρέχοντας από την μία άκρη του παρκέ μέχρι την άλλη, κυματίζοντας την τεράστια πράσινη σημαία με το τριφύλλι, ξεσηκώνοντας τους οπαδούς και δίνοντας τον παλμό για όσα θα ακολουθούσαν.

Η σχέση του με αυτό το έμβλημα, με αυτά τα χρώματα, με αυτόν τον σύλλογο ξεκίνησε πολλές δεκαετίες πίσω, με αποτέλεσμα κυρ-Στέφανος και Παναθηναϊκός να καταστούν έννοιες σχεδόν ταυτόσημες στη συνείδηση του κόσμου. Μια σχέση που επισφραγίστηκε με τρόπο σημαδιακό και ιστορικό, αφού ήταν εκείνος που έδωσε το λάβαρο στον Ζαχαρία Πυτιχούτη την μαγική βραδιά της 24ης Μαΐου 1964, όταν οι πράσινοι επικρατούσαν 1-0 του Ολυμπιακού στο «Καραϊσκάκης» και κατακτούσαν το αήττητο πρωτάθλημα.

inner

Έτσι γαλουχήθηκε και η καρδιά του κυρ-Στέφανου. Έμαθε να είναι για πάντα πράσινη και αήττητη… Τα χρόνια πέρασαν, τα πόδια και η υγεία του κλονίστηκαν, οι νέοι φίλοι του Παναθηναϊκού δεν πρόλαβαν να τον δουν να αλωνίζει στο ΟΑΚΑ, αλλά η μορφή του δεν ξεθώριασε ποτέ από τις αναμνήσεις μας.

inner

Θα μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Σαν την Παναθηναϊκή ιδέα που τόσο ο ίδιος αγάπησε και υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια, σεβασμό και πάθος. Πλέον θα σηκώνει την σημαία του αιώνια, εκεί στην καταπράσινη γειτονιά που φτιάχτηκε στους ουρανούς τους τελευταίους μήνες. Στο πλευρό του Παύλου, του Θανάση και των υπολοίπων. Ακόμη ένας «δικός μας άνθρωπος». Τόσο δικός μας που τον μάθαμε με το μικρό του όνομα…

Ακούτε τον Νικόλα Ακτύπη μαζί με τον Γιώργο Μαραθιανό στον ΣΠΟΡ FM 94,6 στην εκπομπή Δυο Λέρες Μόνο, κάθε απόγευμα 17:00-18:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x