Nικόλας Ακτύπης

Το «πράσινο»... έργο που κουραστήκαμε να βλέπουμε

Ήταν πραγματικά κουραστική η εικόνα του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ στην χθεσινή ήττα στο ΟΑΚΑ. Όπως κουραστική έχει γίνει η… καθιερωμένη «σκούπα» που θα επιχειρηθεί ξανά μεσούσης της σεζόν.

Οι μπασκετικοί αναλυτές είναι πολύ καλύτεροι στο να σας εξηγήσουν τα ανεξήγητα… Το τι συνέβαινε ακριβώς, δηλαδή, στο μυαλό του Αργύρη Πεδουλάκη κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Άλμπα Βερολίνου, για τα λάθη του οποίου μπορούν να γραφούν πάρα, μα πάρα πολλά, ακόμη και από ανθρώπους που απλά γνωρίζουν τα βασικά σχετικά με την πορτοκαλί θεά.

Σχεδόν όλες, μα όλες, οι αντιδράσεις του μαρτυρούσαν έναν άνθρωπο που ξεκάθαρα λειτουργούσε χωρίς καθαρό νου και δεν μπορούσε να διακρίνει (ή να αντιδράσει) ακόμη και για στοιχειώδη επιμέρους κομμάτια του παιχνιδιού που γίνονταν αντιληπτά από την πλειοψηφία των φιλάθλων. Χωρίς καν να διαθέτουν δίπλωμα προπονητικής ή τις μισές -έστω- γνώσεις του Έλληνα τεχνικού.

Η επιμονή του σε πέντε συγκεκριμένους παίκτες που κόντεψαν να αφήσουν τα κόκαλά τους στο παρκέ, το «παρκάρισμα» άλλων, το «κόλλημα» στην άμυνα με αλλαγές που εξέθεσε ανεπανόρθωτα τους πράσινους (με τον κόσμο να αντιλαμβάνεται πριν τον ίδιο τον προπονητή τα plays του αντιπάλου) είναι μερικά μόνο από τα ακατανόητα πράγματα που συνέβησαν στο ΟΑΚΑ και ουσιαστικά οδηγούν στο τέλος της τρίτης θητείας του Αργύρη Πεδουλάκη στον πράσινο πάγκο.

Ήταν κουραστική η εικόνα του Παναθηναϊκού… Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Οι οπαδοί τα έζησαν όλα. Χειροκρότησαν χαλαρά, χειροκρότησαν ζεστά, γιούχαραν τον αντίπαλο, εμψύχωσαν, γιούχαραν τους παίκτες της ομάδας, στάθηκαν ξανά στο πλευρό της και στο τέλος («παίζοντας» κι εκείνοι στους ίδιους εξαντλητικούς ρυθμούς του ρόστερ για 50 λεπτά) και στο τέλος δεν είχαν ούτε δυνάμεις ούτε όρεξη για να κάνουν οτιδήποτε. Πολλοί δεν έφυγαν καν οργισμένοι για την ομάδα, αλλά κουρασμένοι από το έργο που είδαν στο ΟΑΚΑ κι αυτό που αναμένεται από εδώ κι εμπρός.

Επαναλαμβάνεται άλλωστε σχεδόν κάθε χρόνο αυτή η ιστορία. Ο Παναθηναϊκός ξεκινά την σεζόν με κάποια όνειρα και συγκεκριμένες φιλοδοξίες, αλλά αδυνατεί να πραγματοποιήσει έστω και μισό βήμα προόδου και να εξελιχθεί σε υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη.
Κάθε καλοκαίρι πάντα κάποιο κομμάτι θα λείπει από το παζλ. Και στις επισημάνσεις των ειδικών για τις ανορθογραφίες δεν υπάρχει καμία απάντηση. Το σενάριο στη συνέχεια προβλέπει γκέλες, ήττες εκτός προγράμματος, τρίξιμο δοντιών από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ανάκαμψη που αποδεικνύεται παροδική, ξανά γκέλες, εκτροχιασμός στην Ευρώπη, νέα «γκάζια» σε διοικητικό επίπεδο και αφού πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, αλλαγές. Όταν δηλαδή, συνήθως, το πουλάκι έχει πετάξει οριστικά και δεν υπάρχει χρονικό διάστημα επαρκές για να διορθωθούν τα αδιόρθωτα.

Η καθιερωμένη κατάκτηση κάποιου τίτλου «χρυσώνει» το χάπι για τους οπαδούς, και μπορεί να μην είναι μικρό πράγμα το να σηκώνεις βρέχει-χιονίσει κούπα, αλλά δεν είναι αρκετό πια για τον κόσμο που βαρέθηκε και κουράστηκε κυριολεκτικά να βλέπει κάθε χρόνο παραλλαγές του ίδιου έργου.

Ο οργανισμός που λέγεται Παναθηναϊκός, ξεκινώντας από το «κεφάλι», οφείλει να αποδεχτεί ότι πριν έρθουν ήττες στο παρκέ, έχουν προηγηθεί σοβαρά σφάλματα στον σχεδιασμό. Και να αντιληφθεί πως από εκεί ξεκινά η υπονόμευση της πορείας στη διάρκεια της σεζόν, μετατρέποντας τις σοβαρές οικονομικές θυσίες του ιδιοκτήτη σε «πεταμένα λεφτά», με τον… παραλογισμό να μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά. Λες και αποτελεί «χρέος» και «υποχρέωση» από την οποία ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να απαλλαγεί.

Δεδομένα, λοιπόν, αποχωρεί ο Πεδουλάκης. Σχεδόν βέβαιες είναι και οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ. Το ημερολόγιο δείχνει μόνο 15 Νοεμβρίου, αλλά οι συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι. Κι όπως συμβαίνει περίπου κάθε χρόνο, ενδέχεται να είναι ήδη αργά για να αλλάξεις πρωταγωνιστές και σενάριο σε ένα έργο που επαναλαμβάνεται με την συχνότητα παλιάς κωμικής σειράς που παίζει σε επανάληψη στα κανάλια. Κάποια στιγμή, όσο και να το αγαπάς το… έργο, κουράζεσαι να το βλέπεις.

Οι Κινέζοι λένε «κάτι που έχει συμβεί μια φορά στο παρελθόν, ίσως να μην επαναληφθεί ποτε. Εκείνο, όμως, που έχει γίνει ήδη δυο φορές, σίγουρα θα συμβεί και τρίτη»... Στον Παναθηναϊκό, προφανώς, δεν καταλαβαίνουν... κινέζικα

Ακούτε τον Νικόλα Ακτύπη μαζί με τον Γιώργο Μαραθιανό στον ΣΠΟΡ FM 94,6 στην εκπομπή Δυο Λέρες Μόνο, κάθε απόγευμα 17:00-18:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x