Nικόλας Ακτύπης

Χειρότεροι και από τους Μπαζιμπουζούκους του Σάββα Θεοδωρίδη

Είτε τον λατρεύεις (σκέτο) είτε λατρεύεις να τον μισείς, παραδέχεσαι πως ο Σάββας Θεοδωρίδης είναι απολαυστικός και με τους Μπαζιμπουζούκους του, τα κατάφερε πάλι παραδίδοντας δωρεάν μαθήματα ιστορίας

«Είναι ντροπή. Είναι πρωτόγνωρα αυτά τα πράγματα, που έγιναν εδώ. Ούτε από τους Μπαζιμπουζούκους δεν γίνονται όσα γίνονται εδώ σήμερα». Με αυτά τα λόγια ο Σάββας Θεοδωρίδης μας ανάγκασε σε ένα μικρό μάθημα ιστορίας, το οποίο συνεχίζουμε.

Όλοι χρειάστηκε να ανοίξουν ένα λεξικό, ένα ίντερνετ, ένα κάτι βρε αδερφέ, για να καταλάβουν τι ακριβώς εννοούσε ο Σάββας Θεοδωρίδης, όταν αναφέρθηκε στους περίφημους Μπαζιμπουζούκους. Κατά την άποψη του εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όσα έγιναν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ θα τα ζήλευαν ακόμη κι οι... ημιάγριοι που χρησιμοποίησε ως εμπροσθοφυλακή ο Μωάμεθ ο Πορθητής για να αλώσει την Κωνσταντινούπολη.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Επειδή όμως ο κύκλος των φετινών ντέρμπι δεν έχει κλείσει ακόμα, ενώ υπάρχει πάντα και το Κύπελλο που μπορεί να φέρει περίεργες διασταυρώσεις και επομένως ευκαιρίες για νέες ανάλογες δηλώσεις, σας προετοιμάζουμε από τώρα για εκφράσεις ή όρους στους οποίους μπορεί να καταφύγει ο κάθε ηττημένος των αγώνων.

«Αυτά δεν τα κάνουν ούτε οι Ατζεμιόγλανοι»

inner

Καλό είναι να αποφευχθεί ο χαρακτηρισμός γιατί οι αδαείς ίσως θεωρήσουν πως άκουσαν «τσόγλανοι» και ασκηθούν τίποτα πειθαρχικές διώξεις για εξύβριση. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για τους acemi oglan, όπως λέγονταν οι Γενίτσαροι πριν εκπαιδευτούν. Στην κυριολεξία μεταφράζεται ως «νεαροί ατζαμήδες» και δένει τέλεια στην περίπτωση που χάσεις ενώ έχεις στην 11άδα σου παίκτες από τις Ακαδημίες.

«Αυτά δεν τα κάνουν ούτε οι Μπεκτασήδες»

inner

Τάγμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που στην πορεία πάντρεψε στοιχεία από τον χριστιανισμό, τους σουνίτες και τους σιίτες. Ήταν τόσο «όπου φυσάει ο άνεμος» που έτρωγαν ακόμη και χοιρινό. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χαρακτηρισμός για να περιγράψει «μπιφτεκάδες» διαιτητές που θέλουν να τα έχουν καλά με όλους. Αμ δεν γίνεται μανίτσα μου, ή με την «εξυγίανση» θα είσαι ή με την «εγκληματική». Αποφάσισε πριν βάλεις τη σφυρίχτρα στο στόμα, αλλιώς πας κι εσύ για καρατόμηση. Μεταφορικά βεβαίως και όχι κυριολεκτικά, όπως συνέβη με περίπου 70.000 τέτοιους το 1808 που ανέβηκε στο θρόνο ο Σελίμ ο Γ' και ζήτησε τον αποκεφαλισμό τους επειδή -λέει- εκπροσωπούσαν το «κατεστημένο».

«Αυτά δεν τα κάνουν ούτε οι Χαρεμαγκατζήδες»

inner

Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Harem=Χαρέμι+Agaci=Αγάς μας κάνει τον Αγά του Χαρεμιού. Πριν αρχίσετε να πανηγυρίζετε και να εύχεστε να ήσασταν στη θέση του, αναλογιστείτε πως ήταν κάτι σαν τον Βάρυς του Game Of Thrones. Δηλαδή τα είχε ΣΧΕΔΟΝ όλα. Του έλειπε ένα σοβαρό ζευγάρι οργάνων που παίζει το ρόλο του όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε γυναίκες. Βέβαια, είχε πολύ μεγάλη δύναμη και επιρροή, οπότε σε ένα ποδοσφαιρικό ματς θα ταίριαζε σε διαιτητή που δεν είχε τα... καρύδια να παίξει 50-50, όπως θέλουν οι παράγοντες ΟΛΩΝ των ομάδων...

«Αυτά δεν τα κάνουν ούτε οι Καπικουλούδες»

inner

Οι Καπικουλούδες ήταν κομμάτι του αυτοκρατορικού ιππικού. Στην κυριολεξία το Kapikulu μεταφράζεται ως ο «υπηρέτης της Πύλης», αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν ήταν τόσο ρόδινη για αυτούς τους κυρίους. Επρόκειτο για σκλάβους πάνω στους οποίους ο σουλτάνος είχε δικαίωμα ζωής και θανάτου. Αποφάσιζε, δηλαδή, αν θα μείνουν στη Σούπερ Λιγκ ή θα υποβιβαστούν. Οπότε κάθε φορά που ένας απλός πολίτης έπαιρνε την... άνοδο για να απολαύσει τα προνόμια ενός Καπικουλού, γνώριζε πως στην πρώτη στραβή, ενδεχομένως να βρισκόταν ξανά από τα σαλόνια στα... αλώνια (του χάρου).

«Αυτά δεν τα κάνουν ούτε οι Ουλαμάδες»

inner

Σε αυτόν τον γενικότερο όρο συμπεριλαμβάνονται οι κάθε λογής «δάσκαλοι» στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ευρύτερα, οι ιδεολογικοί καθοδηγητές. Εκείνοι που «ξέρουν αυτοί και ξέρουν». Στο ελληνικό ποδόσφαιρο η ατάκα θα ταίριαζε γάντι στην περίπτωση που πέσουμε πάνω στην περίφημη «επιστημονική διαιτησία». Όταν ο κόραξ δηλαδή είναι «πιασμαντάν», αλλά το παίζει πονηρίδης και σε σφάζει με το μπαμπάκι. Κάτι ανάποδα φαουλάκια, κάτι αράουτ, κάτι σας κλείνω στην περιοχή σας και τέτοια προκειμένου να δημιουργήσει εκνευρισμό στους παίκτας. Άσε τους ξέρουμε, είναι κάτι Ουλαμάδες αυτοί...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x