Τάσος Τσατάλης

Ο Βέρντε και το «φάντασμα» του Καρντόσο

Ο Τάσος Τσατάλης στο sportfm.gr για τις ακατανόητες επιλογές, που λίγο έλειψε να βγάλουν εκτός ομάδας και τον παίκτη που είδαμε να κάνει άνω κάτω τον Παναθηναϊκό, την περασμένη Κυριακή

• Έχουν περάσει πέντε μέρες από το σοκ της Κυριακής για την ΑΕΚ και βλέπω από μηνύματα που παίρνω, πως πολύς κόσμος,εκτός από το ότι ακόμη δεν το έχουν χωνέψει γενικώς (και πως να το χωνέψεις ...), είναι εξοργισμένοι με την περίπτωση του Βέρντε.

• Και γιατί έγινε αλλαγή στο συγκεκριμένο παιχνίδι και για τον λόγο που επί 1,5 μήνα, μεταξύ του ματς στην Τρίπολη και την εμφάνιση του στην 11άδα με τον Βόλο, δεν υπήρχε πουθενά στα πλάνα.

• Δεν μπορούν ...να καταπιούν πολλοί και το κατανοώ απόλυτα, πως ο παίκτης που είδαν και με τον Ατρόμητο και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, δεν έπαιξε καθόλου με τον ΠΑΟΚ και δεν ήταν στην ενδεκάδα με τον Ολυμπιακό. Με τον Ντέλετιτς να μπαίνει αλλαγή στο ημίχρονο στο ένα και να ξεκινάει βασικός στο άλλο.

• Δεν έχω απάντηση. Είναι ζήτημα που απάντηση ποδοσφαιρική δεν έχει. Και δεν πιστεύω πως είναι ποδοσφαιρικοί οι λόγοι. Δεν μπορεί. Δεν μπορεί να έχεις αυτόν τον παίκτη στην διάθεση σου και να πας να τον βγάλεις νοκ άουτ στην ουσία.

• Δεν μπορεί την ταχύτητα, την έκρηξη, την ικανότητα στο ένας με έναν, που έκαναν διαφορά όσο ήταν στο γήπεδο με τον Παναθηναϊκό κι όλη την προοπτική που βγάζει αυτός ο παίκτης, κάποιος που τον βλέπει καθημερινά στην προπόνηση, να μην τα έχει δει. Όχι προπονητής, απλός παρατηρητής.

• Ο λόγος για μένα είναι πως ο Βέρντε, εντάχθηκε σε αυτή την παράλογη προσέγγιση που κυριάρχησε στην ΑΕΚ, μετα το βράδυ του αγώνα με την Ξάνθη.

• Για έναν ακατανόητο λόγο, στην ΑΕΚ αποδόθηκαν σε έναν αγώνα αποδόμησης του οτιδήποτε είχε σχέση με το πέρασμα του Καρντόσο.

• Μια ομάδα που είχε επιλογές για να κάνει πολύ περισσότερα σε αυτό το διάστημα από το ματς με την Ξάνθη μέχρι σήμερα, θυσίασε πολλές από αυτές, κυνηγώντας, στα μάτια μου τουλάχιστον, το «φάντασμα» του Πορτογάλου προπονητή.

• Ο Καρντόσο απέτυχε κι έφυγε. Η αποτυχία του είναι αυταπόδεικτη, αφού έφυγε με αυτόν τον τρόπο. Δεν είχε καμιά σημασία για την ΑΕΚ να συνεχίσει να προσπαθεί να αποδείξει πως καλώς έφυγε ή πως αυτός που τον διαδέχθηκε ξέρει όλα τα λάθη του Καρντόσο και θα κάνει τα σωστά, αλλά ...με αλλεργία στα υλικά που χρησιμοποίησε ο Καρντόσο.

• Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει ακόμη τον άνθρωπο που να πιστεύει πως κακώς έφυγε ο Καρντόσο, έτσι ώστε να χρειάζεται να αποδειχθεί και μετά την απομάκρυνση του.

• Ούτε πιστεύω πως ήταν προς όφελος της ομάδας το σκεπτικό πως έπρεπε με κάποιο τρόπο να ικανοποιηθούν όσοι ένιωσαν ριγμένοι επί Καρντόσο. Δίκαια ή άδικα. Γιατί νομίζω πως και κάτι τέτοιο παίζει, πίσω από αυτή την απίστευτη ιστορία.

• Ακόμη και σήμερα, όπως αποδεικνύεται από την αλλαγή του Βέρντε με τον Παναθηναϊκό, αλλά και το γεγονός πως συγκεκριμένοι παίκτες δεν του έδιναν καθόλου την μπάλα στο δεύτερο ημίχρονο, η ιστορία αυτή φανερά ταλαιπωρεί την ΑΕΚ. Και πρέπει να σταματήσει.

• Την πλήρωσε πολύ ακριβά η ΑΕΚ αυτή την ιστορία, ίσως περισσότερο κι από την ίδια την αποτυχία της προσπάθειας με τον Καρντόσο.

• Γιατί αντί στο διάστημα που ακολούθησε η ομάδα να κοιτάξει να πάρει το καλύτερο απ' ότι είχε στην διάθεση της, σα να πέσαμε με τα μούτρα στο να αποδείξουμε πως υπήρχαν άλλοι καλύτεροι που δεν έπαιζαν και πως τώρα είμαστε ικανοί να τους ανακαλύψουμε και να τους προωθήσουμε.

• Το έγραψα πάλι και πρόσφατα. Ακόμη κι από την χρησιμοποίηση κάποιων παικτών περιστασιακά, σου δινόταν η εντύπωση πως το ζητούμενο ήταν να αποδειχθεί πως δεν κάνουν κι όχι να βρεθεί ο τρόπος να αξιοποιηθούν.

• Επειδή ο Βέρντε εξέθεσε αυτή την ιστορία με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο κι επειδή το σοκ από όλα τα αλλοπρόσαλλα που οδήγησαν εδώ που έχουν οδηγήσει, είναι μεγάλο, ίσως θα ήταν καλό έστω και τώρα, να δοθεί ένα τέλος.

ΥΓ: Νομίζω χάνει τον χρόνο του όποιος, προσπαθεί να δει τις επικείμενες και τις ενδεχόμενες μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ, μέσα από το πρίσμα προτεραιοτήτων που βάζουν οι άμεσες ανάγκες, όπως τις βλέπει ο καθένας, με την δική του υποκειμενική άποψη πάντα.
Προσωπικά θεωρώ πως στο μυαλό του Ίλια Ίβιτς, έχει ξεκινήσει μια δύσκολη διαδικασία, που στόχο έχει την ριζοσπαστική αλλαγή στην σύνθεση του ρόστερ της Ένωσης, μέσα στις επόμενες δύο αν όχι και τρεις μεταγραφικές περιόδους.

Μια διαδικασία που δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν μάθαινα, πως στόχος του τεχνικού διευθυντή είναι να φτάσει στο σημείο κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη σεζόν, η ΑΕΚ να έχει πάνω από 50% διαφορετικό ρόστερ σε σχέση με σήμερα.

Μια διαδικασία που θα είναι δύσκολη, αλλά ίσως είναι και μονόδρομος. Γιατί θα είναι δύσκολη, από την στιγμή που πάντα θα αναζητείται ο τρόπος να συνδυαστούν οικονομικά δεδομένα και ανάγκη να έρθουν καλύτεροι από αυτούς που υπάρχουν. Είτε σε κάποιες περιπτώσεις μιλάμε για θεωρούμενους ως βασικούς, είτε για θεωρούμενους ως εναλλακτικές λύσεις.

Γιατί κάποιοι ξεχνάνε κι αυτό ...Πως σε κάποιες περιπτώσεις, η ΑΕΚ μπορεί να έχει μια βασική λύση πρώτης γραμμής αυτή την στιγμή, αλλά με την εναλλακτική της να την χωρίζει χάσμα ποιότητας ανεπίτρεπτο για το επίπεδο των απαιτήσεων της Ένωσης.

Οι μεταγραφικές κινήσεις δεν κρίνονται μόνο με γνώμονα το αν θα έρθει κάποιος και θα πρέπει να βγει ο κάθε Μάνταλος, ο κάθε Λιβάγια, ο κάθε Ολιβέιρα, για να παίξει ο νέος παίκτης βασικός.

Κρίνονται και με γνώμονα το αν θα αναβαθμίσουν ποιοτικά την ομάδα πίσω από αυτούς και για τις πολλές περιπτώσεις, που θα πρέπει να αντικατασταθούν. Κρίνονται ακόμη και με γνώμονα το κατά πόσο δίνουν στους θεωρούμενους βασικούς, σοβαρή αίσθηση ανταγωνισμού.

Το να μπορεί να αποκτηθεί ένας καλός παίκτης και το πρώτο που λέει κάποιος είναι «μα εκεί παίζει αυτός», μόνο στην ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, το ακούω για να πω την αλήθεια. Και μέσα από την ομάδα και γύρω από αυτήν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x