Αλέξης Σαββόπουλος

Ξέρει που έρχεται αλλά και τι έχει να αντιμετωπίσει

Λίγα λόγια την επιλογή του Άκη Μάντζιου που θα είναι ο αντικαταστάτης του Μίχαελ Ένινγκ.

Πέμπτη βράδυ έπαιξε, αποκλείστηκε από… κάποια Κοβαλίβκα, απολύθηκε και σε 24 μόλις ώρες βρέθηκε ο αντικαταστάτης του Μίχαελ Ένινγκ. Όπως αναμενόταν από την ελληνική αγορά.

Γράφει ο Αλέξης Σαββόπουλος

Ο εκλεκτός ακούει στο όνομα Άκης Μάντζιος. Αυτός παίρνει την «καυτή» πατάτα στα χέρια του και αναλαμβάνει να οδηγήσει τον Άρη σε πιο ήρεμα αγωνιστικά νερά. Επιλογή που αν κρίνω από την υποδοχή των φίλων του Άρη στο άκουσμά της δεν έκανε γκελ. Όπως- συγχωρέστε με- δεν κάνει καμία επιλογή έλληνα προπονητή, πλην 1-2 εξαιρέσεων. Το έχει διδάξει και η πολύ πρόσφατη εμπειρία με τον Σάββα Παντελίδη που είχε να αντιμετωπίσει από την πρώτη μέρα αμφισβήτηση, ειρωνεία και κάποιες φορές χλευασμό παρότι πέτυχε να συμμαζέψει την ομάδα και να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Να είναι ο σίγουρος ο Άκης Μάντζιος ότι θα ζήσει το ίδιο έργο. Θα καλείται κάθε αγωνιστική να δίνει εξετάσεις στον πάγκο. Δίχως πίστωση χρόνου, απλά και μόνο επειδή στην ταυτότητά του γράφει Μάντζιος και στο βιογραφικό του ως προπονητής θητεία σε Πανιώνιο, Λεβαδειακό, Πανθρακικό, Απόλλωνα Σμύρνης, Λαμία. Δεν είναι δίκαιο για τον ίδιο, πρέπει όμως να το αποδεχτεί, να συμβιβαστεί με την ιδέα και να αποδείξει με την δουλειά του ότι μπορεί να κερδίσει την εκτίμηση του… δύσκολου κόσμου του Άρη.

Αυτό όμως μέχρι του σημείου να του φορτώσουμε όλα τα κακώς κείμενα της ομάδας απέχει παρασάγγας. Δεν ευθύνεται αυτός που αναλαμβάνει μια ομάδα χωρίς τακτικό προσανατολισμό, μεγάλα αμυντικά προβλήματα, αγωνιστική απειθαρχία. Ούτε για κάποιες επιλογές παικτών που φαίνεται τουλάχιστον στο ξεκίνημα να μην… κουμπώνουν με την ομάδα και να δημιουργούν σοβαρά αγωνιστικά ζητήματα κυρίως στα άκρα της άμυνας αλλά και στα στόπερ. Στο κάτω-κάτω ήταν ο πρώτος και ίσως ο μόνος που δέχθηκε να πάρει την δουλειά δίχως δεύτερη σκέψη και να αναλάβει και την ευθύνη. Γιατί αν μη τι άλλο, άσχετα με τις προπονητικές ικανότητες που θα επιδείξει, ξέρει που έρχεται. Ποιες είναι οι απαιτήσεις του club, τι σημαίνει Χαριλάου, ντέρμπι. Υπηρέτησε την ομάδα ως αρχηγός μάλιστα για δυο χρόνια και υπήρξε κάτι παραπάνω από τίμιος.

Το μεγάλο του ατού μπορεί να αποδειχθεί το τεράστιο κίνητρο που έχει. Ξέρει και ο ίδιος ότι η δουλειά στον Άρη είναι η σημαντικότερη αποστολή που αναλαμβάνει. Η θέση σε μια μεγάλη ομάδα που κάθε έλληνας προπονητής θέλει. Η ευκαιρία της ζωής του. Αν πετύχει στον Άρη θα ανοίξει ο δρόμος για το ξεπέταγμα της καριέρας του. Θα δουλέψει πολύ, θα καθίσει και πέντε ώρες στο γήπεδο αν χρειαστεί αφού ειδικά στο ξεκίνημα οι αγωνιστικές παρεμβάσεις θα είναι αρκετές. Από την κουβέντα με τον Θόδωρο Καρυπίδη φάνηκε ότι είναι διαβασμένος. Έχει ήδη στο μυαλό του από που πρέπει να αρχίσει. Τι πρέπει να βελτιώσει πέρα από την ψυχολογία και χαμηλή αυτοεκτίμηση του γκρουπ μετά την σφαλιάρα από την Κόλος. Να δώσει αγωνιστική ταυτότητα στην ομάδα.

Οι συνθήκες και οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές σε σχέση με όλες τις ομάδες στις οποίες έχει δουλέψει. Εκεί έπρεπε κυρίως να αμυνθεί ακολουθώντας πάνω-κάτω την ίδια τακτική εντός και εκτός. Εδώ θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει και τακτική ευελιξία αφού ο Άρης, ειδικά στο γήπεδό του είναι μια ομάδα που επιδιώκει να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής και κυριαρχίας. Η ποιότητα που διαθέτει η ομάδα μεσοεπιθετικά, ιδίως με την έλευση του Ματέο Γκαρσία, εγγυάται ότι αν μακιγιάρει τις αδυναμίες μεσομυαντικά, μπροστά υπάρχει το υλικό για να προκύψουν ωραία πράγματα. Ειδικά αν γίνουν 1-2 κινήσεις ακόμη στην αμυντική τετράδα ως το τέλος των μεταγραφών. Θα κληθεί να διαχειριστεί και ισορροπία χαρακτήρων αφού στον Άρη λάκα τα ψέμματα το εγώ κάποιων είναι υπερανεπτυγμένο και ο πάγκος προκαλεί αλλεργία.

Ό, τι συμβαίνει από την Πέμπτη το βράδυ και εντεύθεν δείχνει ότι την κατάσταση την παίρνει πάνω του ο Θόδωρος Καρυπίδης, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς μέσα του, το λάθος και την ευθύνη του στην παραμονή του Μίχαελ Ένινγκ. Αυτός άλλωστε ζημιώνεται περισσότερο από τον αποκλεισμό από το Γιουρόπα Λίγκ σε μια χρονιά που δεν μπορεί να ποντάρει στα έσοδα από τα εισιτήρια διαρκείας και αυτά των εντός έδρας αγώνων λόγω covid-19 έχοντας ήδη κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για να διευθετήσει τα ban της ΦΙΦΑ. Εύχεται από σήμερα η επιλογή να του βγει κι η ομάδα να βγάλει αντίδραση...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x