Αλέξης Σαββόπουλος

Μια απόφαση (Ιμπε) ίσως δώσει το “πάτημα” στον Αρη

Τι μας δείχνει το σκεπτικό της πeiθαρχικής της ΦΙΦΑ για τον Ιμπε. Ποια τα κρίσιμα σημεία που θα οικοδομήσουν την προσφυγή του Αρη στο CAS.

Ο Αρης δεν παραστάθηκε στη ΦΙΦΑ στις υποθέσεις Σιστόν, Ούμπιντες, Πορτίγια και του ατζέντη Μανταλένα), έχασε όλες τις προθεσμίες για να προσφύγει στο CAS (όχι αποκλειστικά με δική του ευθύνη φυσικά αφού η αλληλογραφία φθάνει πρώτα στην ΕΠΟ και ακολούθως διαβιβάζεται στις ομάδες) και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατό να πάρει στα χέρια του το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκε η πειθαρχική της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, δικαιώνοντας τους πρώην ποδοσφαιριστές του Αρη.

Γράφει ο Αλέξης Σαββόπουλος

Στην περίπτωση του Τζον Ιμπε που ακολούθησε την ίδια διαδικασία και δικαιώθηκε και αυτός από την ΦΙΦΑ, οι κιτρινόμαυροι λειτούργησαν διαφορετικά. Ζήτησαν έγκαιρα το σκεπτικό της απόφασης, το έλαβαν προχθές και έχουν τρεις εβδομάδες στη διαθεσή τους για να προσφύγουν στο CAS. Η περίπτωση του Ιμπε μπορεί να αποδειχθεί εξόχως διδακτική γύρω από το σκεπτικό με το οποίο λαμβάνει αποφάσεις το πειθαρχικό όργανο της ΦΙΦΑ για ποδοσφαιριστές που ανήκαν σε ΠΑΕ που έχουν πτωχεύσει και στη θέση τους έχουν δημιουργηθεί άλλες, με διαφορετική νομική υπόσταση όπως έχει κριθεί από την ελληνική έννομη τάξη.

Όσον αφορά το σκεπτικό των 15 περίπου σελίδων της απόφασης Ιμπε, βασίζεται εν κατακλείδι σε πέντε στοιχεία όπως αναφέρει και η ΦΙΦΑ (παραβλέποντας τι ισχύει στην Ελλάδα) θεωρεί τη νέα ΠΑΕ Αρης που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2016 φυσική-αγωνιστική συνέχεια αυτής που τέθηκε σε εκκαθάριση το 2014 και όχι ένα διαφορετικό νομικό πρόσωπο. Αναλυτικότερα....
Ιδια διεύθυνση γραφείων (Αλκμήνης 69).

Ιδιο γήπεδο (Κλεάνθης Βικελίδης)
Ιδιο χρώματα (κίτρινο και μαύρο)
Ιδιο σήμα (κίτρινο φόντο και μαύρα γράμματα)
Ιδια ημερομηνία ίδρυσης (25 Μαρτίου 1914).

Στην απόφαση αναφέρεται οτι ναι μεν η νέα ΠΑΕ Αρης συστάθηκε το 2016 όμως στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου αναφέρεται ως ημερομηνία ίδρυσης το 1914. Εξ’ ου και η ΦΙΦΑ εξάγει το συμπέρασμα ότι ο Αρης παραμένει το ίδιο club από την ημέρα της ίδρυσης του ως και σήμερα.

Για την νομική υπηρεσία του Αρη, η απόφαση της ΦΙΦΑ για τον Ιμπε και το σκεπτικό της αποτελεί έναν ξεκάθαρο μπούσουλα. Ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν και πως θα δομήσουν την προσφυγή τους στο CAS ώστε να καταρρίψουν την απόφαση, στοιχειοθετώντας μια αναψηλάφηση που μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό όλων των υποθέσεων (και των παλαιών), εφόσον το δικαστήριο της Λωζάνης, εναρμονιστεί με το ελληνικό δίκαιο και αποφανθεί ότι οι δυο εταιρίες είναι διαφορετικά νομικά πρόσωπα και άρα η σημερινή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επωμιστεί και τις υποχρεώσεις της προηγούμενης υπό εκκαθάριση εταιρίας.

Ο Αρης, έχοντας απολέσει το δικαίωμα να εφεσιβάλει τις τελεσίδικες αποφάσεις που αναφέραμε στο ξεκίνημα, έξαχνε εδώ και καιρό ένα νέο στοιχείο στην υπόθεση. Κάτι που θα του… δώσει το “πάτημα” να τις οδηγήσει σε αναψηλάφιση καθώς για αυτές τις υποθέσεις που έχουν επιφέρει και την πρώτη ποινή απαγόρευσης διεθνών μεταγραφών για τέσσερις μεταγραφικές περιόδους, μόνο αυτό μπορεί να κάνει. Τελικά, όσο ασήμαντος αποδείχθηκε εντός αγωνιστικού χώρου ο Τζον Ιμπε, τόσο πιο χρήσιμος μπορεί να αποδειχθεί για τον Αρη στις δικαστικές αίθοθυσες, επτά χρόνια μετά…

ΥΓ Μεγάλη “πρεμούρα” έχει πιάσει αρκετούς για το αν θα λάβει αδειοδότηση ο Αρης σε λίγες μέρες που θα γίνουν οι εισηγήσεις από την διεύθυνση του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ. Κάνω από τώρα την πρόβλεψη ότι και φέτος οι ελπίδες τους για μη αδειοδότηση του Αρη θα πέσουν στο κενό, παρότι το παλεύουν αρκετά.

ΥΓ2 Ενας βραζιλιάνος δικηγόρος με γερές άκρες στη ΦΙΦΑ, ενας παραγουανός δικαστής. Σαν πολλοί λάτιν μαζεύτηκαν πίσω από τις υποθέσεις του Αρη στην Παγκόσμια ομοσπονδία…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x