Stories

Αρτούρας Γκουντάιτις: Το θηρίο που άγγιξε το όνειρο του NBA «φλερτάρει» με τα πράσινα!

Το sport-fm.gr θυμάται τη διαδρομή του Λιθουανού σέντερ Αρτούρας Γκουντάιτις που βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγμρατεύσεις με τον Παναθηναϊκό!

Αρτούρας Γκουντάιτις: Ένα θηρίο για τον Παναθηναϊκό!

Μετά από μια περίεργη σεζόν με μεγάλη αστάθεια και δύσκολες καταστάσεις, ο Παναθηναϊκός δείχνει πως θέλει να επιστρέψει και πάλι στις καλές εμφανίσεις και φυσικά τους τίτλους. Οι «πράσινοι» μετά την πρόσληψη του Ντέγιαν Ράντονιτς στον πάγκο και τις ανακοινώσεις των Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και Πάρις Λι, στρέφουν την προσοχή τους στον άνθρωπο που θα πλαισιώσει τον Γιώργο Παπαγιάννη στην πολύτιμη θέση του σέντερ, με τον Αρτούρας Γκουντάιτις να μοιάζει το φαβορί! Ο 29χρονος Λιθουανός ψηλός κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ η εμπειρία του σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα στα ριμπάουντ, τον κάνουν ελκυστικότατο.

H δύσκολη δοκιμασία στη Ρωσία


Η περσινή χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη για τον ύψους 2,08μ. μπασκετμπολίστα, αφού είχε την ατυχία να βρίσκεται σε μια κατηγορία αθλητών που «αναγκάστηκαν» να αφήσουν τις ομάδες. Αγωνιζόμενος στη Ζενίτ, λίγες μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποχώρησε από την Αγία Πετρούπολη και με στόχο να μην μείνει άπραγος βρήκε μια… πρόχειρη λύση στη Νάπολι και το γνώριμο για εκείνον ιταλικό πρωτάθλημα. Εκεί πρόλαβε να παίξει σε επτά ματς έχοντας κατά μέσο όρο 7,4 πόντους και 5,3 ριμπάουντ. Μπορεί να έχει αδυναμία το μακρινό σουτ, κάτι που θεωρητικά τον κάνει ακίνδυνο από εκείνο το σημείο, όμως ο ρόλος που προορίζεται να έχει στο «τριφύλλι», λογικά θα του ταιριάξει γάντι.



Το ξεκίνημα και οι αλλαγές φανέλας

Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε το 2010 στην ταπεινή Κλαιπέδα, ενώ δεν άργησε το 2012 να τραβήξει τα βλέμματα της πανίσχυρης Ζάλγκιρις Κάουνας, η οποία μετά από ένα μικρό αγροτικό στη δεύτερη ομάδα, τον προώθησε στο κορυφαίο επίπεδο. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως θα ήθελε και το 2015 άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε η Λιέτουβους Ρίτας και έκανε το μπαμ στην καριέρα του. Αποτέλεσμα ήταν μετά από δύο σεζόν στο εγχώριο πρωτάθλημα, να πείσει την Αρμάνι Μιλάνο να το κάνει δικό της. Στo Mediolanum Forum έμεινε μέχρι το 2020 πετυχαίνοντας σπουδαία πράγματα, πριν αφήσει την Ιταλία για την παγωμένη Ρωσία.

Οι τραυματισμοί στα γόνατα που κόστισαν

Η αλήθεια είναι ότι η ατάκα «αν δεν είχε τραυματισμούς θα έφτανε ψηλότερα» ακούγεται αρκετά συνηθισμένη, όμως για τον Γκουντάιτις δεν υπάρχει κάτι πιο χαρακτηριστικό. Δύο φορές στην καριέρα του, τα γόνατά του τον… πρόδωσαν και τον κράτησαν πολλά επίπεδα χαμηλότερα από όσα μπορούσε. Η πρώτη ήταν το 2013, όμως τότε ήταν νέος και πολλοί πίστευαν ότι μπορεί να το ξεπεράσει, όπως και έκανε. Το δυνατότερο χτύπημα» όμως ήρθε τον Φεβρουάριο του 2019. Σε ένα ματς Ευρωλίγκας κόντρα στη Γκραν Κανάρια, σωριάστηκε στο έδαφος, με τις εξετάσεις δείχνουν ρήξη πρόσθιου χιαστού. Το timing ήταν απίστευτα άσχημο, αφού πήγαινε… τρένο με την Αρμάνι και έκανε σεζόν με νούμερα MVP, όντας μέχρι εκείνο το σημείο πέμπτος σε performance index rating στη διοργάνωση.

Αρτούρας Γκουντάιτις: Ένα θηρίο για τον Παναθηναϊκό!

Το όνειρο του NBA που έσβησε σε τέσσερις μέρες

Όπως σχεδόν όλοι οι παίκτες που… βλέπουν ότι πάνω-κάτω έχουν τις δυνατότητες τουλάχιστον σωματικά, έτσι και ο Λιθουανός αποφάσισε το 2015 να δηλώσει μαζί με ακόμα εκατοντάδες παιδιά συμμετοχή στο draft και να κυνηγήσει το όνειρο του NBA. Συνολικά 11 ομάδες έδειξαν ενδιαφέρον για την περίπτωσή του, με τους Φιλαδέλφεια 76ερς να είναι αυτοί που τον επέλεξαν στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας και συγκεκριμένα στο νούμερο 47. Λίγες μέρες αργότερα, έπειτα από προσωπική εισήγηση του Βλάντε Ντίβατς, οι Σακραμέντο Κινγκς απέκτησαν τα δικαιώματά του. Το επόμενο καλοκαίρι του δόθηκε μάλιστα η ευκαιρία να αγωνιστεί στο Summer League, όμως και πάλι δεν του δόθηκε μια θέση στο ρόστερ της κανονικής διάρκειας.

Στις αρχές του 2019, με τον Αρτούρας να κάνει «όργια» στο Μιλάνο, οι Κλίβελαντ Κάβαλιερς, όχι μόνο πήραν τα δικαιώματά του αλλά συναντήθηκαν μαζί του με σκοπό να τον φέρουν στις ΗΠΑ. «Θέλουν να με δουν στο Κλίβελαντ την επόμενη σεζόν. Με ρώτησαν αν θα ήθελα και προφανώς απάντησα θετικά. Είναι το όνειρο κάθε παίκτη είναι να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο. Πιστεύω πως πλέον είμαι πιο κοντά στο ΝΒΑ. Το μέλλον θα δείξει», ήταν τα λόγια του στις 28 Ιανουαρίου του 2019. Τέσσερις μέρες αργότερα, ήρθε ο μοιραίος τραυματισμός στη Λας Πάλμας που του «έκοψε» τα φτερά φυσικά έκανε τους Καβς να στραφούν σε άλλες περιπτώσεις.

Του... πάει το ΟΑΚΑ

Μπορεί τις δύο προηγούμενες φορές να μην ήταν προς όφελος του Παναθηναϊκού, όμως ο 29χρονος σέντερ έχει αποδείξει και μάλιστα εις διπλούν ότι του πηγαίνει το ΟΑΚΑ! Το ρεκόρ καριέρας του σε πόντους στην Ευρωλίγκα το πέτυχε στις 7 Ιανουαρίου του 2021 απέναντι στους «πράσινους», βοηθώντας την ομάδα του Πασκουάλ να φύγει με το «διπλό» (77-89). Σε εκείνο το ματς σταμάτησε στους 25 πόντους, (10/13 δίποντα, 5/6 βολές), με 3 ριμπάουντ και 1 μπλοκ σε 26:12', ενώ ήταν υπεύθυνος για το 28% των συνολικών πόντων της ομάδας του! Παράλληλα είχε 10 εύστοχα δίποντα, επίσης ρεκόρ στη διοργάνωση.



Τα θετικά όμως δεν σταματούν εδώ, αφού και η αμέσως προηγούμενη η κορυφαία επιθετικά επίδοση είχε γίνει και πάλι στην Αθήνα! Ήταν στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, όταν ως παίκτης Αρμάνι Μιλάνο μέτρησε 20 πόντους (7/8 δίποντα, 6/7 βολές), 8 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο σε 24:35' συμμετοχής! Στα… της Ελλάδας, διατηρεί ένα ακόμα προσωπικό ρεκόρ από τις 19 Οκτωβρίου του 2018, όταν στο ΣΕΦ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, κατέγραψε 3 κλεψίματα. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ότι μαζί με τη γυναίκα του έχουν μια κορούλα έξι ετών, την οποία όπως φαίνεται και από το Instagram του παίκτη, λατρεύει όσο τίποτα στον κόσμο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x