Ευρώπη

«Μπλακ-άουτ»...

Η Ταού νίκησε τον Παναθηναϊκό με 74-71 και θα πάει αυτή τελικά στην Πράγα για να διεκδικήσει το τρόπαιο της φετινής Ευρωλίγκα. Οι Βάσκοι ήταν από την αρχή του αγώνα μπροστά στο σκορ έχοντας υψηλά ποσοστά ευστοχίας και με σκληρή άμυνα σε όλο το παιχνίδι, δεν άφησαν τους «πράσινους» να πάρουν τον έλεγχο φτάνοντας σε μία πολύ μεγάλη επιτυχία. «Συγχαρητήρια σε όλους. Ο κόσμος ήταν απίστευτος», δήλωσε ο Ζ.Ομπράντοβιτς. «Δεν σταματάμε εδώ. Επόμενος στόχος το πρωτάθλημα. Ψηλά το κεφάλι», το μήνυμα του Φρ.Αλβέρτη. «Κερδίσαμε την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Και οι δύο ομάδες άξιζαν να είναι στην Πράγα», τόνισε ο τεχνικός της Ταού, Β.Περάσοβιτς

Η Ταού νίκησε τον Παναθηναϊκό με 74-71 και θα πάει αυτή τελικά στην Πράγα για να διεκδικήσει το τρόπαιο της φετινής Ευρωλίγκα. Οι Βάσκοι ήταν από την αρχή του αγώνα μπροστά στο σκορ έχοντας υψηλά ποσοστά ευστοχίας και με σκληρή άμυνα σε όλο το παιχνίδι, δεν άφησαν τους «πράσινους» να πάρουν τον έλεγχο φτάνοντας σε μία πολύ μεγάλη επιτυχία. «Συγχαρητήρια σε όλους. Ο κόσμος ήταν απίστευτος», δήλωσε ο Ζ.Ομπράντοβιτς. «Δεν σταματάμε εδώ. Επόμενος στόχος το πρωτάθλημα. Ψηλά το κεφάλι», το μήνυμα του Φρ.Αλβέρτη. «Κερδίσαμε την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Και οι δύο ομάδες άξιζαν να είναι στην Πράγα», τόνισε ο τεχνικός της Ταού, Β.Περάσοβιτς. Την Πέμπτη ο Ολυμπιακός ζητά νίκη-πρόκριση επί της Μακάμπι. «Αν δεν το πιστεύαμε, δεν θα πηγαίναμε», τόνισε ο Γ.Καζλάουσκας. «Πεινάμε για τον τίτλο», είπε ο Π.Γκέρσον.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε δυνατά και με 4 πόντους του Τσαρτσαρή παίρνει προβάδισμα (4-0). Η Ταού όμως με σερί 0-9 περνάει μπροστά και στο 5ο λεπτό το σκορ είναι 6-9. Μέχρι το τέλος του 1ου δεκαλέπτου δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα με τους φιλοξενούμενους να δείχνουν πιο αποφασιστικοί και εύστοχοι στην τελική προσπάθεια και με τον Πριτζιόνι πρώτο σκόρερ με 7 πόντους να προηγούνται στο δεκάλεπτο με 14-21.

Τη δεύτερη περίοδο τη σκυτάλη θα πάρει ο Ερντογκάν ο οποίος με 13 πόντους οδηγεί εκ του ασφαλούς την Ταού. Παρά το γεγονός ότι οι «πράσινοι» σε καμία περίπτωση δεν έχασαν την επαφή με το σκορ 31-33 στο 15ο λεπτό και 33-35 λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, εντούτοις οι Βάσκοι με ένα ξέσπασμα με πρωταγωνιστές τους Ντάβιντ, Σπλίτερ και Ερντογκάν είναι μπροστά στο πρώτο μέρος με +6 (36-42).

Στο τρίτο δεκάλεπτο του αγώνα το παιχνίδι δεν ενδείκνυται για… καρδιακούς. Οι γηπεδούχοι με πρωταγωνιστές, κυρίως, τους Μπατίστ και Αλβέρτη προηγούνται για πρώτη φορά μετά το αρχικό 4-0, με 53-52 ακριβώς με το τέλος της τρίτης περιόδου. Το ΟΑΚΑ έχει πάρει φωτιά και όλα δείχνουν να γίνονται… «πράσινα».

Οι Ισπανοί όμως δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τίποτα. Μπαίνουν δυνατά στην τέταρτη και τελευταία περίοδο και με σερί 5-9 παίρνουν και πάλι μικρό προβάδισμα στο 35ο λεπτό με 58-61. Σπανούλης, Διαμαντίδης και Μπατίστ φέρνουν προσωρινά το παιχνίδι στον πόντο (62-63), όμως Πριτζιόνι (τρίποντο), Ντάβιντ και ο εκπληκτικός Ερντογκάν φέρνουν την ομάδα τους μπροστά με +4 2΄.50΄΄ πριν τη λήξη (66-70).

Ο Λάκοβιτς με γκολ-φάουλ φέρνει το παιχνίδι στον πόντο (69-70), αλλά ο δαιμόνιος Πριτζιόνι με οφ μπάλανς σουτ στο τέλος της επίθεσης κάνει το 69-72! Ο Λάκοβιτς ευστοχεί σε ½ βολές και… 70-72. Ο Ερντογκάν με τη σειρά του ευστοχεί σε δίποντο (70-74), και ο Διαμαντίδης επίσης με ½ βολές διαμορφώνει το τελικό 71-74.

Οι «πράσινοι» είχαν την ευκαιρία να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση, όμως ο Αλβέρτης αστόχησε υπό πίεση σε τρίποντο 3΄΄ πριν το τέλος του αγώνα, κι έτσι η Ταού θα είναι η ομάδα που θα ταξιδέψει στην Πράγα…



Γήπεδο: ΟΑΚΑ (18.000)

Διαιτητές: Γιούγκεμπραντ (Φινλανδία), Φατσίνι (Ιταλία), Ρούζικ (Ουκρανία)

Δεκάλεπτα: 14-21, 36-42, 53-52, 71-74

Συνθέσεις

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 12(4), Παπανικολάου, Λάκοβιτς 12, Μπατίστ 14, Φέμερλινγκ 2, Χατζηβρέττας, Σπανούλης 16(1), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 5, Σκεπάνοβιτς, Τομάσεβιτς 6, Σάκοτα

ΤΑΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΑ (Βέλιμιρ Περάσοβιτς): Σκόλα 3, Πριτζιόνι 12(2), Χάνσεν 3(1), Τσάλμερς, Βιντάλ, Ούκιτς, Ερντογκάν 24(4), Ντρόμπνιακ, Ντάβιντ 9, Σπλίτερ 11, Γιάκομπσεν 12(2)


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ


ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Θα ξεκινήσω με αυτό που είπα στους παίκτες μου στα αποδυτήρια μετά το παιχνίδι. Συγχαρητήρια σε όλους για ότι πετύχαμε έως τώρα! Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και θεωρώ ότι ο κόσμος το αναγνώρισε. Όσον αφορά το παιχνίδι είχαμε πρόβλημα στο πρώτο ημίχρονο στο αμυντικό ριμπάουντ και σίγουρα δεν παίξαμε καλή άμυνα. Από την Τσιμπόνα και μετά όλα τα παιχνίδια ήταν για μας τελικοί. Αν είχαμε λίγο περισσότερη φρεσκάδα, μία μέρα παραπάνω, σίγουρα θα ήταν ένα διαφορετικό παιχνίδι. Συγχαρητήρια στην Ταού, θέλω όμως να πω κι εγώ ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι απίστευτος! Δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη να γεμίζει 4 φορές ένα γήπεδο μπάσκετ...»

ΑΛΒΕΡΤΗΣ: «Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή πορεία έφτασε στο τέλος. Δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε τον στόχο μας και να πάμε στην Πράγα. Ότι έγινε, έγινε. Έτσι είναι το μπάσκετ, δεν υπογράφει καμία ομάδα συμβόλαιο. Συγχαρητήρια στην Ταού που κέρδισε δίκαια. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η εκπληκτική παρουσία του κόσμου που έκανε το μπάσκετ… πρωτοσέλιδο. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να φέρουμε τόσες φορές 20.000 κόσμο στο γήπεδο, κάτι που αποτελεί φαινόμενο για όλη την Ευρώπη! Εγώ προσωπικά αισθάνομαι όμορφα. Δεν σταματάμε εδώ. Επόμενος στόχος είναι το πρωτάθλημα. Συγχαρητήρια σε όλους και ψηλά το κεφάλι!»

ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: «Δεν παίξαμε τόσο καλά όσο μπορούσαμε και κάναμε κακό ξεκίνημα. Δώσαμε εμείς το δικαίωμα στην Ταού να έρθει εδώ για την πρόκριση. Οι Ισπανοί έπαιξαν καλύτερα και κατάφεραν να προκριθούν. Στο γήπεδο υπήρχαν δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Τώρα στόχος είναι το πρωτάθλημα. Στενοχωριέμαι που αποκλειστήκαμε αλλά θα συνεχίσουμε»

ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ: «Κάναμε μια προσπάθεια όλη τη χρονιά και ήρθαμε εδώ για να διεκδικήσουμε ένα εισιτήριο για το φάιναλ φορ στην έδρα μας. Ο κόσμος ήταν φανταστικός. Η Ταού έπαιξε καλά και μας κέρδισε δίκαια. Τώρα έχουμε το πρωτάθλημα μπροστά μας και πρέπει να το κατακτήσουμε για να κλείσουμε τη χρονιά με μια θετική νότα»

ΜΠΑΤΙΣΤ: «Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Ήμασταν λίγο νωθροί στην επίθεση. Την Κυριακή με αντίπαλο τον Ολυμπιακό βάλαμε 90 πόντους ενώ με την Ταού 71. Έτσι είναι όμως. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να είμαστε επαγγελματίες. Στα πλέι οφ προκριθήκαμε από το 0-3 και αυτό είναι το σημαντικό»

ΣΚΕΠΑΝΟΒΙΤΣ: «Ξέρω τι έφταιξε. Όλοι μιλούσαν για το παιχνίδι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό αλλά το σημαντικότερο ήταν αυτό με την Ταού. Έτσι είναι όμως, αυτό είναι το μπάσκετ. Δεν ήμασταν καλοί ούτε σε άμυνα ούτε σε επίθεση. Τώρα κοιτάμε το μέλλον όπου στόχος είναι ο τίτλος»

ΠΕΡΑΣΟΒΙΤΣ: «Παίξαμε εναντίον της καλύτερης ομάδας της Ευρώπης και το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ισως έκριναν τον αγώνα τα ριμπάουντ, ίσως η ψυχραιμία στο τέλος, η μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση. Αν μπορεί κανείς να κερδίσει τον Παναθηναϊκό, τότε πιστεύω ότι μπορεί να πάει πολύ μακριά. Κι αν νικούσε ο Παναθηναϊκός, θα άξιζε να πάει στο φάιναλ φορ. Αξιζαν κι οι δύο ομάδες να πάνε στην Πράγα. Αλλάξαμε κάποιες λεπτομέρειες που είχαμε διαπιστώσει ότι κάναμε λάθη στον πρώτο αγώνα στην Αθήνα. Στο πικ εν ρολ, είχαμε καλύτερη άμυνα και γενικά βελτιώσαμε το παιχνίδι μας. Κυρίως, όμως, πιστέψαμε σε αυτή τη νίκη, ήταν θέμα αυτοπεποίθησης»

Αντώνης Μπότσικας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x