Ελλάδα

Meet… Willie Reed

Ο Ολυμπιακός είναι κοντά στην απόκτηση του Γουίλι Ριντ και το sport-fm.gr σάς τον παρουσιάζει. Τα αγωνιστικά του στοιχεία, οι κακές στιγμές και το κοινωνικό του έργο.

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να προχωρήσει στην απόκτηση σέντερ και ο Γουίλι Ριντ είναι προ των πυλών. Ποιος είναι όμως ο 29χρονος Αμερικανός, ποια τα αγωνιστικά του στοιχεία και ποιες οι στιγμές που σημάδεψαν την ζωή του; Το sport-fm.gr έχει τις απαντήσεις.

Ατού και αδυναμίες

Ο Γουίλι Ριντ διαθέτει στοιχεία που δεν είχε η front line του Ολυμπιακού. Με μπόι στα 2,11μ., άνοιγμα χεριών στα 2,22μ. και εξαιρετικές μετρήσεις σε άλμα, μπορεί να προσφέρει την αθλητικότητα που έλειπε από τους «ερυθρόλευκους» στην θέση «5». Μπορεί να τελειώσει καλά τις φάσεις με πλάτη στο καλάθι χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά το δεξί του χουκ, ενώ είναι ικανός στο παιχνίδι πικ εν ρολ καθώς ξέρει να βυθίζεται γρήγορα στο «ζωγραφιστό» και μπορεί να παίξει πάνω από την στεφάνη. Αντίθετα, υστερεί στο παιχνίδι με πρόσωπο, είναι πρακτικά ακίνδυνος πίσω από τα 3-4 μέτρα και δεν είναι καλός χειριστής της μπάλας για να δημιουργήσει προσωπική φάση. Στην άμυνα, τα αθλητικά του προσόντα τον βοηθούν να προστατεύει καλά την ρακέτα με κοψίματα ή αλλοιώσεις, όπως και να είναι αποτελεσματικός ριμπάουντερ, όμως δεν είναι πολύ ογκώδης και πάντα υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσο έχει καλή αντίληψη της ομαδικής άμυνας.



Η συγγένεια με τον θρύλο

Τον Γουίλι Ριντ χωρίζει ένα γράμμα από τον θρύλο Γουίλις Ριντ, αλλά δεν πρόκειται για παραλίγο συνωνυμία. Οι δυο τους είναι μακρινοί συγγενείς, καθώς η γιαγιά του Γουίλι (από την πλευρά του πατέρα του) είναι ξαδέρφη του Γουίλις. Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, ο Γουίλις Ριντ είναι μέλος του Hall of Fame, έχει ψηφιστεί ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ, ενώ έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (1970, 1973) και ισάριθμα βραβεία MVP τελικών με τους Νικς. Ο Γουίλι γνώρισε για πρώτη φορά τον Γουίλις στα 11 του, σε ένα οικογενειακό reunion.



Τα πρώτα βήματα και το σκάνδαλο που του στοίχισε

Ο Γουίλι Ριντ έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στη γενέτειρά του, το Κάνσας, και η μεταπήδηση στο κολέγιο του Σεντ Λούις το 2008 ήταν μα απόλυτα φυσική εξέλιξη. Είχε αρχίσει ήδη να «χτίζει» το όνομά του στο κολεγιακό μπάσκετ και να μπαίνει στα ραντάρ των ομάδων του ΝΒΑ εν όψει των ντραφτ έχοντας στην δεύτερη σεζόν του σημαντική βελτίωση με 12,4 πόντους, 7,9 ριμπάουντ και 2,1 τάπες σε 27,5 λεπτά κατά μέσο όρο. Όλα όμως έδειχναν να καταρρέουν όταν τον Μάιο του 2010 αντιμετώπισε μαζί με δύο συμπαίκτες του κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση μιας 20χρονης. Ο Ριντ δήλωσε εξ αρχής αθώος, υποστήριξε πως δεν ήρθε καν σε σεξουαλική επαφή με το φερόμενο ως θύμα, τόνισε πως δεν ήταν καν στο δωμάτιο όταν εκείνη συνευρισκόταν με συμπαίκτη του, ωστόσο αυτό αρκούσε για να τεθεί αρχικά εκτός κολεγίου. Όταν του επετράπη τελικά να επιστρέψει, ο ίδιος επέλεξε να μην γυρίσει στα θρανία και το NCAA, αλλά να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ. Η επιλογή δεν αποδείχτηκε σοφή, καθώς έχοντας μείνει εκτός για μια σεζόν στο κολεγιακό πρωτάθλημα και με την κακή δημοσιότητα των κατηγοριών εναντίον του (έστω κι αν αποδείχτηκε ποτέ ενοχή του και δεν τιμωρήθηκε σε ποινικό επίπεδο) καμία ομάδα δεν τον εμπιστεύτηκε στο ντραφτ.



Μετ’ εμποδίων στο ΝΒΑ

Έχοντας το «στίγμα» του undrafted δυσκολεύτηκε πολύ να κερδίσει θέση στο ΝΒΑ. Πέρασε αρκετούς μήνες στην αναπτυξιακή λίγκα, συμμετείχε σε αρκετά summer league, ενώ έκανε κάποια μικρά περάσματα από την Ισπανία (αν και δεν πρόλαβε καν να παίξει στην Σαντ Τζόζεπ το 2011), το Ισραήλ (στην Χάποελ Εϊλάτ το 2014) μέχρι και την Δομινικανή Δημοκρατία (στην Μέτρος ντε Σαντιάγκο το 2015) για να κερδίσει κάποια χρήματα. Οι κόποι του δικαιώθηκαν το 2015, όταν λόγω της καλής παρουσίας του με τους Χιτ στο summer league οι Νετς τού πρόσφεραν συμβόλαιο 500.000 δολαρίων. Παρότι λίγες μέρες πριν την έναρξη της σεζόν έπαθε ρήξη συνδέσμου στον αντίχειρα, τελικά έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ στις 4 Δεκεμβρίου. Πάντως δεν μακροημέρευσε στους Νετς μετά την δημόσια κριτική που έκανε στον προπονητή Τόνι Μπράουν που διαδέχτηκε τον Λάιονελ Χόλινς και τον Απρίλιο τέθηκε πρακτικά εκτός ομάδας με την ανακοίνωση να αναφέρει πως αποχώρησε για προσωπικούς λόγους. Πάντως βρήκε δουλειά για άλλες δύο σεζόν στο ΝΒΑ, σε Χιτ το 2016/17 και Κλίπερς το 2017/18 και τελικά σε τρεις σεζόν κατέγραψε 4,9 πόντους και 3,8 ριμπάουντ σε 12,4 λεπτά ανά αγώνα και συνολικά 152 συμμετοχές.



Η σύλληψη για ενδοοικογενειακή βία



Τον Αύγουστο του 2017 ο Γουίλι Ριντ έγινε ξανά πρωτοσέλιδο για λάθος λόγους, καθώς συνελήφθη μετά από καταγγελία της συζύγου του για ενδοοικογενειακή βία. Στην κατάθεσή της, η Τζασμίν (με την οποία έχουν και δύο παιδιά), ανέφερε πως την χτύπησε, την έσυρε στο έδαφος και την τράβηξε από τα μαλλιά, ενώ την τραυμάτισε στο χέρι και στο στήθος. Η σύζυγός του απέσυρε αργότερα τις κατηγορίες αναφέροντας πως «… παρουσιάστηκε υπερβολικά από τα ΜΜΕ» και υποστήριξε πως «… ο Γουίλι είναι εξαιρετικός σύζυγος και πατέρας». Πάντως το ΝΒΑ βάσει των στοιχείων της αστυνομίας τιμώρησε τον Ριντ με έξι αγωνιστικές και την αντίστοιχη στέρηση μισθού. Μάλιστα ο παίκτης δέχτηκε να κάνει δωρεά σε πρόγραμμα κατά της οικογενειακής βίας και να επισκεφτεί ειδικό σύμβουλο.



Δίπλα στα παιδιά

Ο Γουίλι Ριντ δεν έχει μόνο «σκιές» αλλά και καλές στιγμές στην προσωπική του ζωή. Το 2017 δημιούργησε το ίδρυμα που φέρει τον τίτλο «No Excuses» με σύνθημα πως ό,τι κι αν σου συμβεί στην ζωή δεν μπορείς να έχεις δικαιολογίες για να τα παρατήσεις. Δημιούργησε προγράμματα για δωρεάν προπονητικά καμπ στο Κάνσας και ταυτόχρονα υποτροφίες για άπορα παιδιά. «Θέλω τα παιδιά να χτίσουν χαρακτήρα, όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και στο σχολείο. Να έχουν την ευκαιρία που δεν είχα εγώ τότε και να πιστέψουν πως μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Όποιο κι αν είναι το παρελθόν σου, μην χρησιμοποιείς δικαιολογίες και ποτέ μην παρατάς τα όνειρά σου», ήταν μερικά από τα λόγια που χρησιμοποίησε κατά τα εγκαίνια του ιδρύματος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x