Μουντομπάσκετ 2023

«Αυτοκτόνησαν» οι Τούρκοι κόντρα στις Η.Π.Α.!

«Από του χάρου τα δόντια» γλύτωσαν οι Η.Π.Α., καθώς επικράτησαν 93-92 των Τούρκων, οι οποίοι κατέρρευσαν μπροστά στην όψη μιας τεράστιας επιτυχίας.

Ιστορική ευκαιρία έχασαν οι Τούρκοι κόντρα στις Η.Π.Α., καθώς αστόχησαν σε τέσσερις σερί βολές ενώ ήταν μπροστά με ένα πόντο εννιά δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Το τελικό 93-92 έδωσε στις Η.Π.Α. το εισιτήριο για την επόμενη φάση και έστειλε τους σε τελικό πρόκρισης κόντρα στους Τσέχους.

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους παίκτες του Ουφούκ Σαρίτσα, οι οποίοι έμειναν πίσω στο σκορ με επτά πόντους στα μέσα της περιόδου (13-6) και με πέντε πόντους στο τέλος της περιόδου (26-21). Οι Αμερικανοί έδειχναν να βρίσκονται σε πλήρη έλεγχο και έφτασαν την διαφορά μέχρι και το +14 (40-26).

Τότε ήταν που οι Τούρκοι έδειξαν πως είναι «σκληρό καρύδι», καθώς με οδηγούς τους Ιλιασόβα και Μαχμούτογλου επέστρεψαν στην διεκδίκηση του αγώνα, φτάνοντας σε σημείο να ισοφαρίσουν σε 71-71, έξι λεπτά πριν το τέλος του ματς. Στην συνέχεια το προβάδισμα εναλλασόταν συνεχώς, με την ομάδα του Σαρίτσα να παίρνει το προβάδισμα με 81-79, 14 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Στην τελευταία και κρισιμότερη επίθεση των Αμερικανών, η μπάλα μετά από αναμπουμπούλα έφτασε στα χέρια του Τέιτουμ, ο οποίος αστόχησε στο τρίποντο, όμως πήγε στην γραμμή της φιλανθρωπίας για τρεις βολές, λόγω ενός βλακώδους φάουλ από τον Φουρκάν Κορκμάζ, ένα δέκατο πριν το τέλος του ματς.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, εκεί όπου η Τουρκία έδειχνε να παίρνει το πάνω χέρι, όταν και προηγήθηκε με 89-84 χάρη σε τρίποντο του Μαχμούτογλου. Οι παίκτες του Γκρεγκ Πόποβιτς αντέδρασαν, ο Κέμπα Ουόλκερ βγήκε μπροστά και η Team USA απέκτησε προβάδισμα δύο πόντων, προτού ο Οσμάν πετύχει ένα παλικαρίσιο γκολ-φάουλ, επαναφέροντας τους Τούρκους στην θέση του οδηγού (92-91).
Οι Αμερικάνοί αστόχησαν στην δική τους επίθεση και αμέσως μετά ο Τζο Χάρις… ξέχασε τους κανόνες της FIBA και υπέπεσε σε αντιαθλητικό φάουλ πάνω στο Μπαλμπάι, με εννιά δευτερόλεπτα να απομένουν στο ρολόι. Ο άσος της Εφές αστόχησε και στις δύο βολές, όμως οι Τούρκοι είχαν την επαναφορά δικιά τους. Ο Σμαρτ έκανε γρήγορα φάουλ πάνω στον Οσμάν, στέλνοντας τον στην γραμμή της φιλανθρωπίας.

Ο φόργουορντ των Καβαλίερς, που μέχρι τότε μετρούσε 6/7, αστόχησε και αυτός στις δύο. Οι Αμερικανοί πήραν μετά από περιπέτεια το αμυντικό ριμπάουντ, έτρεξαν το γήπεδο σε τέσσερα δευτερόλεπτα και ο Κρις Μίντλετον κέρδισε το φάουλ, σε μια φάση όπου τραυματίστηκε ο Τζέισον Τέιτουμ, ο οποίος και αποχώρησε υποβασταζόμενος για τα αποδυτήρια.

Ο συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς αποδείχτηκε ψυχραιμότερος από τους Τούρκους, ευστόχησε και στις δύο βολές, διαμορφώνοντας το 93-92 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

Με αυτή την νίκη οι Αμερικανοί καπάρωσαν την θέση τους στους «16», όμως απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως μόνο άτρωτοι δεν είναι. Από την άλλοι οι Τούρκοι καλούνται να ανασυνταχτούν, καθώς ενδεχόμενη ήττα από την αξιόλογη Τσεχία θα την αφήσει εκτός συνέχειας!

Από πλευράς θριαμβευτών, ξεχώρισαν οι Μίντλετον (15π.) και Ουόλκερ (14π.), ενώ double-double σημείωσε ο άτυχος Τέιτουμ (11 πόντοι με 11 ριμπάουντ).

Τα δεκάλεπτα: 26-21, 47-42, 65-61, 81-81 παρ. 93-92





Επιμέλεια: Γιάννης Γιανναράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x