Eurobasket

Ευρωμπάσκετ 2013: Η ώρα των Γάλλων

Το 2013 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των Γάλλων, αφού η εθνική τους ομάδα ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Ευρωμπάσκετ που διεξήχθη στη Σλοβενία.

Οι Ισπανοί παραδίδουν τα σκήπτρα στο Ευρωμπάσκετ του 2013 και ο Τόνι Πάρκερ δεν χάνει την ευκαιρία να τα χαρίσει στους Γάλλους!

Στα γήπεδα της Σλοβενίας από τις 4 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς πραγματοποιήθηκε η 38η «έκδοση» του θεσμού, που θα είχε νέο κάτοχο.

Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι -μετά από χρόνια και χρόνια αποτυχιών- αποτινάζουν την ταμπέλα του loser και πατούν στην κορυφή για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Με τον Βενσάν Κολέ στο «τιμόνι» τους και με μια εξαιρετική φουρνιά παικτών, όπως οι Πάρκερ, Μπατούμ και Ντιαό, οι «τρικολόρ» έβαλαν τέλος στην ανομβρία και στην κατάρα που τους κατέτρεχε.

Η πορεία τους προς τον τίτλο πάντως μόνο… στρωμένη με ροδοπέταλα δεν ήταν και ξεκίνησε με ψυχρολουσία, αφού ηττήθηκαν 80-74 από τη Γερμανία στην πρεμιέρα. Από ‘κει και πέρα, πάτησαν το γκάζι, πέτυχαν 4 σερί νίκες και κατέκτησαν την πρωτιά στον πρώτο όμιλο της πρώτης φάσης, ενώ στον δεύτερο γύρο υπέστησαν δύο «καθαρές» ήττες (από Λιθουανία και Σερβία) σε 3 αγώνες, αλλά κατάφεραν να τερματίσουν 3οι.

Στα προημιτελικά πέταξαν έξω την «οικοδέσποινα» Σλοβενία (72-62) με τον Πάρκερ να δίνει μια μοναδική παράσταση (27 πόντοι). Ο γκαρντ των Σπερς ήταν ασταμάτητος και στα ημιτελικά καθοδήγησε μαεστρικά την ομάδα του (σ.σ. πέτυχε 32 πόντους) στη σπουδαία νίκη (75-72 στην παράταση) επί της κατόχου του τροπαίου, Ισπανίας, σε ένα συγκλονιστικό ματς.

Ευρωμπάσκετ 2013: Η ώρα των Γάλλων

Με την ψυχολογία στα ύψη και αέρα υπεροχής, οι Γάλλοι επιβλήθηκαν 80-66 των Λιθουανών στον τελικό και ανέβηκαν στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Η Εθνική μας ομάδα -με τον Τρινκιέρι στον πάγκο- έμεινε μακριά από τη διάκριση, καθώς τις κακές της εμφανίσεις στη δεύτερη φάση ομίλων και δεν πήρε καν το εισιτήριο για τα νοκ άουτ, τερματίζοντας στην τελευταία θέση του 6ου γκρουπ. Η Ισπανία παρέμεινε στο βάθρο -έστω και στην τρίτη θέση- συντρίβοντας την Κροατία στον μικρό τελικό (92-66).

Ευρωμπάσκετ 2013: Η ώρα των Γάλλων

MVP της διοργάνωσης αναδείχθηκε -όπως αναμενόταν- ο Τόνι Πάρκερ, ενώ τον συνόδεψαν στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά οι Γκόραν Ντράγκιτς, Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, Λίνας Κλέιζα και Μαρκ Γκασόλ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x