sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αναντολού Εφές: Αποφασισμένη και ικανή για το τρίτο σερί

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και δικαιούται να κάνει όνειρα για ένα three-peat που έχει να συμβεί πάνω από 30 χρόνια.

Η Αναντολού Εφές όχι απλώς δεν δείχνει σημάδια κορεσμού από τις δύο σερί Ευρωλίγκες, αλλά θέλει να δημιουργήσει τη δική της δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η ομάδα του ανθρώπου που αγαπάς ή αγαπάς να μισείς, Εργκίν Αταμάν, ανέβασε κι άλλο την ποιοτική στάθμη της με προσθήκες σαν αυτές των Κλάιμπερν, Πολονάρα και Ζίζιτς, ενώ έκανε μερική ανανέωση με την αποχώρηση των Σίμον, Σίνγκλετον και Μερμάν. Παράλληλα Μίτσιτς και Λάρκιν θα συνεχίσουν να συνθέτουν το καλύτερο δίδυμο γκαρντ στην Ευρώπη, ίσως και στην… ιστορία.

Με τόσο ταλέντο μαζεμένο, έναν σταθερό κορμό ετών, έναν πανούργο προπονητή στο τιμόνι και το Final 4 να διεξάγεται (όπως όλα δείχνουν) στην Κωνσταντινούπολη, πώς να μην θεωρείται η Εφές μεγάλο φαβορί για τρίτη σερί κατάκτηση; Ένα three-peat που έχει να συμβεί από την Γιουγκοπλάστικα της τριετίας 1989-91 και λίγοι πίστευαν πως θα ξαναδούν…

Ήρθαν: Γουίλ Κλάιμπερν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Άντε Ζίζιτς (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Εγκεχάν Αρνά (Μπεσίκτας), Αμάθ Εμπάι (Καρσίγιακα), Ακίλε Πολονάρα (Φενέρμπαχτσε).

Έφυγαν: Τζέιμς Άντερσον (Μούρθια), Αντριάν Μερμάν (Μονακό), Φίλιπ Πετρούσεφ (Ερυθρός Αστέρας), Κρούνοσλαβ Σίμον (ελεύθερος), Κρις Σίνγκλετον (ελεύθερος), Γιγκιτσάν Σαϊμπίρ (Μπούρσασπορ), Τολγκά Γκετσίμ (Μπούρσασπορ).

Παραμένουν: Εργκίν Αταμάν, Σέιν Λάρκιν, Βασίλιε Μίτσιτς, Ροντρίγκ Μπομπουά, Ντογκούς Μπαλμπάι, Ελάιτζα Μπράιαντ, Ερτέν Γκαζί, Εγκεμέν Γκιουβέν, Τίμπορ Πλάις, Μπράιαντ Ντάνστον.

Αναντολού Εφές: Αποφασισμένη και ικανή για το τρίτο σερί

Αστέρι: Σε μια ομάδα με τόσους σταρ, ο Βασίλιε Μίτσιτς λάμπει λίιιιγο παραπάνω. Μπορεί στο Ευρωμπάσκετ η Σερβία να απογοήτευσε, αλλά ο «Βάσα» προέρχεται από μια σεζόν όπου εδραίωσε τη φήμη του ως καλύτερος γκαρντ που παίζει στην Ευρώπη όντας πρώτος σκόρερ και MVP στο Final 4 της Ευρωλίγκας. Και παρά την παρουσία Λάρκιν και πλέον Κλάιμπερν στο ρόστερ, αυτός είναι και πάλι που θα ορίζει το παιχνίδι της Εφές.

Ποιον να προσέξετε: Ο Ακίλε Πολονάρα προέρχεται από μια μέτρια σεζόν στη Φενέρμπαχτσε, αλλά δείχνει να ταιριάζει «γάντι» στην Εφές. Ο Ιταλός θα αναβαθμίσει τη νέα του ομάδα στο «4» συνδυάζοντας αθλητικότητα αλλά και καλό μακρινό σουτ.

Ο παίκτης που θα ζήλευε από άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας: Δεν λέμε, καλοί οι Ντάνστον, Ζίζιτς και Πλάις, αλλά η Εφές θα ήθελε ένα top class 5άρι, εφάμιλλης κλάσης με τα γκαρντ της. Φαντάζεστε την ομάδα του Εργκίν Αταμάν με έναν Έντι Ταβάρες σέντερ;

Μεγάλο ατού: Ομοιογένεια και ποιότητα είναι τα στοιχεία που κάνουν την Εφές να ξεχωρίζει. Η ομάδα έχει την ίδια βάση, με μικρές προσθαφαιρέσεις, εδώ και κοντά πέντε σεζόν πλέον, ενώ πρόσθεσε περισσότερο ταλέντο σε αρκετές θέσεις.

Μεγάλο ερωτηματικό: Τεράστια μεταγραφή ο Γουίλ Κλάιμπερν, αναμφίβολα. Πώς όμως θα «δέσει» στο νέο του περιβάλλον; Η Εφές διαθέτει ήδη δύο εξαιρετικούς δημιουργούς και σκόρερ που διακρίνονται με την μπάλα στα χέρια (Μίτσιτς, Λάρκιν). Ο Εργκίν Αταμάν θα πρέπει να βρει τρόπο να βάλει ομαλά στο κόλπο τον πολυσύνθετο Αμερικανό χωρίς να χαλάσει την υπάρχουσα χημεία.

Πρόβλεψη πορείας: Η Εφές θα κάνει μια πολύ πιο σταθερή πορεία από την περσινή, όπου αγχώθηκε για να προκριθεί στα playoffs. Έχοντας πλέον περισσότερες ποιοτικές λύσεις, αναμένεται να διεκδικήσει στα ίσα την πρώτη θέση στη regular season και δύσκολα δεν θα έχει πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Η παρουσία της στο Final 4 μοιάζει ξανά δεδομένη και έχοντας το know-how δείχνει ικανή για το three-peat.

*Μείνετε... συντονισμένοι στο sport-fm.gr, για να διαβάσετε αναλυτικό αφιέρωμα και για τους 18 μονομάχους της νέας Ευρωλίγκας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x