Ελλάδα

Ευρωλίγκα ή BCL: Η σύγκριση εσόδων για τον Παναθηναϊκό

Ποια τα οικονομικά δεδομένα για κάθε διοργάνωση.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέθεσε στον Μάνο Παπαδόπουλο και τον Τάκη Τριαντόπουλο το βάρος της ιστορικής απόφασης για το αν ο Παναθηναϊκός θα αποχωρήσει από την Ευρωλίγκα για να παίξει στο Basketball Champions League της FIBA.

Οι «πράσινοι» έχουν αποφασίσει να πορευτούν στο εξής με βάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή χωρίς τα έξοδά τους να ξεπερνούν τα έσοδα. Εφόσον ισχύσει αυτό, οι διαφορές ανά διοργάνωση που θα επιλέξουν θα επηρεάσει άμεσα και το μπάτζετ τους.

Η Ευρωλίγκα προβλέπει μικρή αύξηση στο τηλεοπτικό συμβόλαιο του Παναθηναϊκού για τη νέα σεζόν, με το εκτιμώμενο ποσό που θα μπει στα ταμεία του να αγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Συν τοις άλλοις, τα πριμ που προβλέπονται από την διοργάνωση είναι 37.500 ευρώ για κάθε νίκη στην κανονική περίοδο, 70.000 ευρώ για κάθε νίκη στα playoffs, 210.000 ευρώ για πρόκριση στο Final Four, ενώ από εκεί και πέρα ο νικητής του τίτλου κερδίζει 1 εκατ. ευρώ, ο φιναλίστ 400.000, ο τρίτος 300.000 και ο τέταρτος 200.000 ευρώ.

Στο BCL με τα δεδομένα της τελευταίας περιόδου δεν πριμοδοτούνται οι νίκες, αλλά η συμμετοχή στην πρώτη φάση με 500.000 ευρώ, στο Top 16 με 70.000 ευρώ, στα προημιτελικά 100.000, ενώ για το Final Four ο νικητής παίρνει 1 εκατ. ευρώ, ο φιναλίστ 400.000, ο τρίτος 200.000 και ο τέταρτος 140.000 ευρώ. Όσο για το τηλεοπτικό συμβόλαιο, τα χρήματα δεν ξεπερνούσαν το 1/5 του ποσού από την Ευρωλίγκα.

Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά είναι δεδομένο ότι χορηγίες και εισιτήρια ή διαρκείας θα έχουν αισθητή διαφορά ως προς τα χρήματα που θα έρθουν στα ταμεία παίζοντας στην Ευρωλίγκα σε σχέση με το BCL, αφού η πρώτη είναι σαφώς πιο εμπορική διοργάνωση από την δεύτερη. Με πρόχειρους και όχι ασφαλείς υπολογισμούς συμμετέχοντας στην Ευρωλίγκα μια ομάδα με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μπορεί να έχει μπάτζετ 6-8 εκατ. ευρώ παίζοντας στην Ευρωλίγκα και 3-4 εκατ. ευρώ παίζοντας στο Basketball Champions League.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x