Μουντομπάσκετ 2023

Η Ναντζίνγκ, τόπος μαρτυρίου και ανάπτυξης, δείχνει τον δρόμο και στην... Εθνική

Η Εθνική αφήνει τη Ναντζίνγκ, το θλιβερό της παρελθόν και το πολλά υποσχόμενο μέλλον της. Και μπορεί να πάρει αρκετά πράγματα από την σοφία της.

Μετά από μια εβδομάδα και κάτι στη Ναντζίνγκ, η Εθνική αφήνει πίσω της τον πρώτο της σταθμό στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Μαζί της αφήνει πίσω της έναν τόπο μαρτυρίου, αλλά και με πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.



Αποστολή στην Κίνα, Χρήστος Ρομπόλης

Η Ναντζίνγκ κουβαλά μια μαύρη ιστορία. Πραγματικά τραγική. Η άλλοτε πρωτεύουσα της Κίνας είχε υποστεί ολόκληρη γενοκτονία, δίχως υπερβολή. Το Δεκέμβριο του 1937, ο στρατός της Ιαπωνίας έκανε απόβαση στην πόλη και στο διάβα του σκότωσε πάνω από 300.000 κατοίκους, δίχως να κάνει διακρίσεις ακόμη και σε γυναικόπαιδα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς στη σφαγή που διήρκεσε περίπου 40 μέρες υπολογίζεται πως εξοντώθηκε και εξαλείφθηκε πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.



Η βαρβαρότητα με την οποία έδρασαν οι Ιάπωνες σοκάρει και αποτυπώνεται ανάγλυφα στο μουσείο για τα θύματα της σφαγής που υπάρχει στη Ναντζίνγκ. Αγάλματα που παρουσιάζουν ανθρώπινες μορφές σε απόγνωση να τρέχουν να σωθούν από τις κοφτερές λεπίδες ή τους εμπρησμούς στα σπίτια τους ή που αναπαριστούν ακόμη και τα παλουκώματα που έκαναν οι Ιάπωνες στα θύματά τους. Κάποιοι αποκαλούν τη σφαγή αυτή «Ασιατικό Άουσβιτς» και τη συγκρίνουν ως τραγωδία με αυτή που υπέστησαν οι Εβραίοι από τους Ναζί αλλά και η Χιροσίμα από την ατομική βόμβα.



Όλα αυτά ανήκουν εδώ και αρκετά χρόνια στο παρελθόν. Η ικανότητα ενός έθνους να αφήνει πίσω του, όχι να ξεχνά όμως, ακόμη και τέτοιες τραγωδίες είναι που το καθιστά ανθεκτικό στο χρόνο. Η Ναντζίνγκ οδεύει εδώ και χρόνια σε μια νέα εποχή. Η πόλη θυμίζει ένα απέραντο εργοτάξιο. Ουρανοξύστες ξεπηδούν ο ένας μετά τον άλλο καθώς το άπειρο (και φθηνό) εργατικό δυναμικό δουλεύει ακούραστα. Δίχως ίχνος υπερβολής, 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα. Μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο μεταφέρουν γραφεία και εγκαταστάσεις στη Ναντζίνγκ και υπολογίζεται πως σε λίγα χρόνια θα πρόκειται για μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες πόλεις όχι της Κίνας, αλλά του κόσμου ολόκληρου.



Η Εθνική αφήνοντας τη Ναντζίνγκ έχει πολλά να διδαχτεί, ακόμη κι από την ιστορία της, όσο ακραίος κι αν είναι ένας παραλληλισμός ανάμεσα σε μια εθνική τραγωδία και μια ήττα σε ένα παιχνίδι. Μετά το δράμα της ήττας από τη Βραζιλία και την επιβίωση στον «τελικό» απέναντι στη Νέα Ζηλανδία, η ελληνική ομάδα καλείται να αφήσει πίσω το δυσάρεστο παρελθόν και να ορθοποδήσει. Και-γιατί όχι;-όπως κάνει ήδη η ίδια η Ναντζίνγκ, να μεγαλουργήσει…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x