Στην ουσία περνά το μεσημέρι (13:00) ο ΕΣΑΚΕ, καθώς στο ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί θα κληθούν οι εκπρόσωποι των ΚΑΕ να ψηφίσουν για τις σημαντικές αποφάσεις που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα με σκοπό να «σωθεί» η Basket League.

Οι ομάδες αποφάσισαν πως ένα πρωτάθλημα με 16 ομάδες δεν είναι βιώσιμο και στόχος είναι ο αριθμός συμμετεχουσών τη νέα σεζόν να μην ξεπεράσει τις 12. Για το λόγο αυτό αναμένεται να ψηφιστούν μια σειρά από αυστηρά κριτήρια συμμετοχής: Οι ΚΑΕ προ ημερών συμφώνησαν σε μίνιμουμ μεικτό μπάτζετ (δηλαδή για συμβόλαια, λειτουργικά έξοδα, εφορία κλπ.) 800.000 ευρώ, εγγυητική 60.000 ευρώ αλλά και κατάθεση επιπλέον 140.000 ευρώ σε τράπεζα προκειμένου να υπάρχει διασφάλιση της οικονομικής συνέπειας των συλλόγων, διακανονισμός εξόφλησης χρεών παρελθόντων ετών, καθώς και μίνιμουμ χωρητικότητα 1.200 θεατών στα κλειστά.

Ένα κρίσιμο σημείο αφορά στο αίτημα που θα κάνει ο ΕΣΑΚΕ στην κυβέρνηση να έχει λόγο στην αδειοδότηση των ΚΑΕ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που είναι επιφορτισμένη με αυτή την αποστολή, είναι αρκετά ελαστική τα τελευταία χρόνια. Η λίγκα θέλει να έχει λόγο στην απόφαση για τις αδειοδοτήσεις, είτε κρίνοντας η ίδια απευθείας τους φακέλους, είτε συμμετέχοντας στην διαδικασία με ορκωτό λογιστή και γνωμοδοτώντας στην ΕΕΑ με δεσμευτικό τρόπο.

Ο ΕΣΑΚΕ εκτιμά πως τηρώντας τα συγκεκριμένα κριτήρια δεν θα προκύψουν παραπάνω από 12 ομάδες ικανές να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Μάλιστα προκειμένου να… διευκολύνουν την έξοδο σε κάποιες ΚΑΕ, έχει συζητηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο να τους δώσουν ένα bonus αποχώρησης από το πρωτάθλημα (50.000 ευρώ ή λίγα περισσότερα).

Όσον αφορά στις ομάδες που θα έρθουν από την Α2, ο Χαρίλαος Τρικούπης δείχνει αποφασισμένος να παρουσιάσει έναν πλήρη φάκελο για να παίξει στο πρωτάθλημα και μάλιστα χωρίς να φύγει από την φυσική του έδρα στο Μεσολόγγι, ενώ πιο «ζόρικα» είναι τα πράγματα για τον Διαγόρα Δρυοπιδέων. Λογικά εφόσον η ομάδα της Κύθνου που εδρεύει στο Αιγάλεω δηλώσει αδυναμία να αγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία, δεν θα υπάρξει… επιλαχούσα ομάδα από την Α2, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η ΕΟΚ.