Η ήττα-σοκ από τη Βραζιλία έβαλε σε μεγάλους μπελάδες την Εθνική. Αφενός μεν αρχικά για την πρόκριση στη δεύτερη φάση, που θα κριθεί στον «τελικό» της Πέμπτης με τη Νέα Ζηλανδία, αφετέρου δε για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Αποστολή στη Ναντζίνγκ, Χρήστος Ρομπόλης

Όπως πάνε τα πράγματα κι αν η Ελλάδα νικήσει τη Νέα Ζηλανδία, στο νέο όμιλο, στη Σενζέν, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία θα πάνε με «προίκα» το 3-0 της πρώτης φάσης, ενώ η Ελλάδα και ο νικητής του αυριανού Τουρκία-Τσεχία με 2-1.

Το μοναδικό σενάριο στο οποίο η Ελλάδα είναι σίγουρα στα προημιτελικά είναι να κερδίσει ΟΛΑ της τα παιχνίδια. Δηλαδή πέρα από τη Νέα Ζηλανδία για να προκριθεί, θα πρέπει να νικήσει ΚΑΙ τις ΗΠΑ, αλλά ΚΑΙ το νικητή του Τουρκία-Τσεχία.

Αν η Ελλάδα ηττηθεί από τις ΗΠΑ, τότε θα ελπίζει η Τουρκία να κερδίσει τη Βραζιλία την ίδια μέρα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είναι εκτός συνέχειας του Παγκοσμίου από το Σάββατο. Με νίκη της Τουρκίας επί της Βραζιλίας, νίκη της Ελλάδας επί της Τουρκίας και ήττα της Βραζιλίας από τις ΗΠΑ, θα προκύψει τριπλή ισοβαθμία στο 3-2. Ελλάδα, Βραζιλία και Τουρκία θα έχουν από μία νίκη στα μεταξύ τους ματς, οπότε πάμε στο επόμενο κριτήριο που είναι οι διαφορές πόντων στα μεταξύ τους ματς. Αυτή τη στιγμή η Βραζιλία είναι στο +1 και η Ελλάδα στο -1, άρα όλα θα εξαρτηθούν από τις διαφορές με τις οποίες θα κερδίσουν η Τουρκία τη Βραζιλία και η Ελλάδα την Τουρκία. Μύλος δηλαδή…

Σημειώνεται πως αν η διαφορά στα μεταξύ τους ματς είναι ίδια, επόμενα κριτήρια κατά σειρά είναι α) ο μεγαλύτερος αριθμός πόντων που σκόραρε μία ομάδα στα μεταξύ τους παιχνίδια, β) η μεγαλύτερη διαφορά πόντων σε όλα τα παιχνίδια του γκρουπ και γ) ο μεγαλύτερος αριθμός πόντων που σκόραρε μία ομάδα σε όλα τα παιχνίδια του γκρουπ. Αν κανένα από τα παραπάνω κριτήρια δεν αποσαφηνίσει την κατάσταση, η λύση δίνεται μέσω κλήρωσης.

Τουλάχιστον στο Προολυμπιακό θα είμαστε…

Μοιάζει με παρηγοριά στον άρρωστο, αλλά πρέπει να επισημανθεί. Η Ελλάδα ακόμη και στο απευκταίο σενάριο αποκλεισμού στην πρώτη φάση, δηλαδή με ήττα από τη Νέα Ζηλανδία, θα διεκδικήσει πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω Προολυμπιακού Τουρνουά. Κι εξηγούμαστε…

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν 12 ομάδες. Η Ιαπωνία ως οικοδέσποινα είναι η μόνη σίγουρη αυτή τη στιγμή. Από εκεί και πέρα, μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα προκριθούν στο Τόκιο άλλες επτά ομάδες απευθείας. Οι δύο που θα έχουν την υψηλότερη κατάταξη στο φινάλε της διοργάνωσης από την Ευρώπη, οι δύο από την Αμερική και η πρώτη από Ασία, Αφρική και Ωκεανία. Απομένουν τέσσερις θέσεις, που θα δοθούν μέσω των ισάριθμων Προολυμπιακών Τουρνουά.

Πέρα από τις ομάδες που προαναφέραμε, οι επόμενες 16 καλύτερες της κατάταξης (και που φυσικά δεν έχουν προκριθεί απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες) θα λάβουν μέρος στα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά, που θα διεξαχθούν 6-12 Ιουλίου του 2020. Μαζί τους και άλλες δύο ομάδες ανά ζώνη (δύο από Ευρώπη, δύο από Ασία-Ωκεανία, δύο από Αμερική, δύο από Αφρική), που θα προκύψουν από το Ranking της FIBA όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτές οι 24 ομάδες θα λάβουν μέρος στα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά (με έξι ομάδες το καθένα) και η νικήτρια του καθενός εξ αυτών θα κλείσει το καθένα από τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια για το Τόκιο. Το Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ θα γίνει 25 Ιουλίου με 9 Αυγούστου.

Ακόμη, λοιπόν, και αν η Ελλάδα αποκλειστεί από τη Νέα Ζηλανδία, ακόμη κι αν δεν είναι στις δύο ευρωπαϊκές χώρες που θα τερματίσουν υψηλότερα στους αγώνες κατάταξης 17-32, θα είναι στο Προολυμπιακό Τουρνουά. Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή είναι όγδοη στο Ranking της FIBA και μπροστά της από τις χώρες που δεν συνεχίζουν στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μόνο η Σλοβενία (που δεν προκρίθηκε καν στην Κίνα).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube