Euroleague

Πράσινη οργή για Μπερτομέου, αλλά δύσκολη η αποχώρηση από Ευρωλίγκα

Στον Παναθηναϊκό «βράζουν» με το αφεντικό της Euroleague, αλλά η αποχώρηση από την διοργάνωση είναι πολύ δύσκολη.

Η ρήξη του Παναθηναϊκού με τον Τζόρντι Μπερτομέου επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Οι «πράσινοι» είναι εξοργισμένοι με την στάση του αφεντικού της Ευρωλίγκας στην κρίση της πανδημίας, κάτι που έρχεται να προστεθεί στα σοβαρά παράπονα που έχουν από την εν γένει παρουσία του στην κεφαλή της διοργάνωσης.

Ο ισχυρός άνδρας της ECA δεν παρουσίασε τίποτα… απτό στα κλαμπ σχετικά με τις απώλειες που θα έχουν φέτος ή την επόμενη σεζόν. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που μαζί με τον Μάνο Παπαδόπουλο συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, ανέμεναν (όπως και τα υπόλοιπα κλαμπ) από τον Τζόρντι Μπερτομέου απαντήσεις σχετικά με τις συνέπειες της κρίσης στα ταμεία του κλαμπ. Δηλαδή τι θα γίνει με τις δύο από τις τέσσερις δόσεις που οφείλει η διοργάνωση στις ομάδες από τη φετινή περίοδο, ποια χρήματα έχουν λαμβάνειν για την σεζόν που ολοκληρώθηκε άδοξα και τι προβλέπεται για την επόμενη σεζόν σε ό,τι αφορά στα έσοδα, την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα και άλλα «καυτά» ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την επόμενη μέρα στις ομάδες. Ο επικεφαλής της Euroleague, ωστόσο, δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση αφήνοντας τα κλαμπ στην αβεβαιότητα. Κι αν κάποιες ομάδες δεν έδειξαν να… καίγονται αν θα χάσουν 5-10 εκατ. ευρώ (αφού έχουν άλλους τρόπους να καλύπτουν τις «μαύρες» τρύπες), ο Παναθηναϊκός δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Συν τοις άλλοις, οι «πράσινοι» απορούν πώς η Ευρωλίγκα συμφώνησε για μείωση 80% στα συμβόλαια των παικτών χωρίς πρώτα να έχει υπολογίσει τις απώλειες που θα έχουν τα κλαμπ.

Η αοριστολογία του Μπερτομέου ήρθε να προστεθεί στα φοβερά παράπονα που έχουν στον Παναθηναϊκό εδώ και χρόνια για ζητήματα όπως η διαιτησία, οι πειθαρχικές «καμπάνες» στην ΚΑΕ αλλά και τα περιορισμένα έσοδα παρά τις εξαγγελίες για μεγάλη αύξηση των πόρων της διοργάνωσης. Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την επόμενη σεζόν μιλούν ακόμη και για απώλεια 50% των εσόδων σε σχέση με τα όσα περίμεναν οι ομάδες για φέτος και το πρόβλημα για τα κλαμπ που δεν έχουν απεριόριστους πόρους θα είναι μεγάλο.

Ο Παναθηναϊκός αφήνει να εννοηθεί πως η στάση του Μπερτομέου τον ωθεί όλο και περισσότερο προς την FIBA και το Basketball Champions League που όλο και βελτιώνεται. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολα. Ο Παναθηναϊκός και άλλες δέκα ομάδες δεσμεύονται από κλειστά δεκαετή συμβόλαια (που υπέγραψαν πριν πέντε χρόνια) και δεν μπορούν να αποχωρήσουν ελαφρά τη καρδία. Αν το κάνουν πριν το 2025, όταν και λήγει το συμβόλαιο αυτό, θα πρέπει να καταβάλουν στην Euroleague το δυσβάσταχτο ποσό των 10 εκατ. ευρώ! Υπενθυμίζεται πως ο Παναθηναϊκός είχε συζητήσει με την FIBA και το 2018, στην προηγούμενη περίοδο έντασης με την Ευρωλίγκα. Μάλιστα είχε γίνει και ραντεβού μεταξύ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και του εκλιπόντος πλέον (και τότε γενικού γραμματέα της FIBA) Πάτρικ Μπάουμαν όπου συζήτησαν για το BCL, ωστόσο δεν προχώρησε το θέμα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x