Ελλάδα

Τόμας Γουόκαπ: Ένας «εργάτης» που θέλει κάθε προπονητής

Στο «στόχαστρο» του Ολυμπιακού είναι ο Τόμας Γουόκαπ, όπως μετέφερε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Νίκος Ζέρβας. Ποιος είναι όμως ο παίκτης που επέμενε όσο κανένας άλλος ο Σάρας Γιασικεβίτσιους για εκείνον;

Μπορεί ο Τόμας Γουόκαπ να δεσμεύεται με συμβόλαιο στη Ζαλγκίρις, ωστόσο όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για να τον κοιτάξουν και άλλοι σύλλογοι της Ευρώπης.

Ένας από αυτούς φέρεται να είναι και ο Ολυμπιακός με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει τσεκάρει τον παίκτη των Λιθουανών.

Το sport-fm.gr δίνει απαντήσεις στο τι μπορεί να προσφέρει πραγματικά σε μια ομάδα ο 27 ετών γκαρντ, αλλά και πως προήλθε η εξέλιξη του.

Κανείς δεν πίστεψε τον Γουόκαπ, όσο ο Σάρας



21 Ιουνίου του 2018 και η Ζαλγκίρις ανακοινώνει την απόκτηση του Τόμας Γουόκαπ. Ενός παίκτη αγνώστου στο ευρύ μπασκετικό κοινό, καθώς δεν αγωνιζόταν στο επίπεδο της Euroleague, αλλά στην Λούντβιγκσπουργκ. Ο 25χρονος-τότε-γκαρντ, όμως δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Και γι' αυτό τον πίστεψε όσο κανένας άλλος ο προπονητής της λιθουανικής ομάδας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Οι συγκρίσεις με τον Βασίλιε Μίσιτς που αγωνιζόταν στη θέση του ήταν δεδομένες από τη στιγμή που εκείνος και ο Νέιτ Ουόλτερς ήταν οι δύο που αντικατέστησαν το "αχτύπητο" δίδυμο του Σέρβου με τον Κέβιν Πάνγκος.

Δεν τον εμπιστεύτηκαν όσο θα ήθελε στα νεανικά του χρόνια, καλές κολεγιακές σεζόν



Μπορεί πλέον ο Τόμας Γουόκαπ να είναι ένας παίκτης που ξέρει να εξελίσσει το παιχνίδι του συνεχώς κάτι που φαίνεται από τα πεπραγμένα του, ωστόσο στο High School δεν είχε την ανταπόκριση που θα ήθελε. Και ο ίδιος, όμως ήξερε το λόγο αν και κάτι μέσα του τον πίκρανε.

«Δεν είμαι αρκετά καλός, γι' αυτό δεν έχω προσφορές για υποτροφίες», είχε πει κάποια στιγμή. Ενώ και ο πατέρας του είχε το παράπονο για τον γιο του...

«Οι σκάουτερς βλέπουν ένα λευκό παιδί 193 εκατοστών το οποίο δεν σουτάρει καλά και γι' αυτό δεν τον παίρνουν» είχε αναφέρει.

Ωστόσο, στο κολέγιο Στέφεν Όστιν ο Γουόκαπ είχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Εκείνο του έκτου παίκτη. Και το «πείραμα» ήταν επιτυχημένο για τον ίδιο και την ομάδα του, η οποία την περίοδο αυτή κυριολεκτικά «έσπαζε» τα ρεκόρ.

Η καριέρα του στην Ευρώπη ξεκίνησε από τη Λούντβιγκσμπουργκ



Μετά από μία διπλή αποτυχημένη προσπάθεια να μείνει στο ΝΒΑ (χωρίς να γίνει ποτέ draft) ο Γουόκαπ αποφάσισε πως θα ήταν καλύτερο για εκείνον να παίξει στην Ευρώπη. Ένα χρόνο πριν υπογράψει στους Γερμανούς, ο παίκτης από το Τέξας έπαιξε με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στο Summer League, αλλά στις 26 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε από τους Μπουλς. Δεν έμεινε ούτε εκεί, παρόλο τις φιλότιμες προσπάθειες του για παραμονή στον μαγικό αυτό κόσμο.

10 Αυγούστου του 2017 γίνεται κάτοικος Λούντβιγκσμπουργκ για να αγωνιστεί στη τοπική ομάδα. Εκεί, όπου έφτιαξε το «ευρωπαϊκό» όνομά του για να τον κοιτάξει και τελικώς να τον πάρει η Ζαλγκίρις.

Με τη γερμανική ομάδα κατάφερε να φτάσει μέχρι και το Φάιναλ Φορ του Basketball Champions League, το οποίο εκείνη τη χρονιά κατέκτησε η ΑΕΚ. Μπορεί να μην κατάφερε να διακριθεί (4η θέση), ωστόσο και εκείνος ήξερε πως η στιγμή να μεταπηδήσει στο πιο πάνω «σκαλί» είχε φτάσει.

Εκείνη η χρονιά ατομικά είχε για τον Γουόκαπ ως μέσο όρο 11 πόντους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με 4.2 ασίστ, ενώ στη τοπική λίγκα ολοκλήρωσε τη σεζόν με σχεδόν παρόμοια νούμερα (11.7 και 4.5 αντίστοιχα). Ταυτόχρονα, αν και η Λούντβιγκσμπουργκ δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα ο πρώην παίκτης των Μπουλς ανακηρύχθηκε στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος.

Η μέτρια πρώτη χρονιά στη Ζαλγκίρις, η ανανέωση του συμβολαίου και το «άλμα» του



Αν παρακολουθούσε κάποιος πολύ σχολαστικά τη Ζαλγκίρις της περιόδου 2018-19 θα έλεγε είναι δυνατόν ο Σάρας να έχει πάρει έναν τέτοιο παίκτη ως ένα από τα δύο βασικά του γκαρντ; Και δεν θα είχε άδικο. Όπως αναφέραμε και πριν οι Λιθουανοί την προηγούμενη σεζόν είχαν δύο «κοντούς» από το πρώτο ράφι.

Τα στατιστικά του δεν ήταν τα ιδανικά (5.2 πόντοι και 29% τρίποντο) και οι πρώτες «μουρμούρες» αναπόφευκτα είχαν ξεκινήσει.



Ωστόσο, η φετινή αγωνιστική περίοδος βρήκε τον Τόμας Γουόκαπ διαφορετικό. Είναι ο κινητήριος «μοχλός» της Ζαλγκίρις και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους του έχει τυφλή εμπιστοσύνη. Σκοράρει 9.6 πόντους ανά παιχνίδι στην Ευρώπη και η ευστοχία του έξω από τα 6.75 είναι πλέον αισθητά βελτιωμένη (41%). Αυτά τα δεδομένα οδήγησαν τους «πράσινους» να του προσφέρουν νέο συμβόλαιο μέχρι το 2021 με σκοπό να μην χάσουν τον πολυτιμότερο περιφερειακό τους.

Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του



Αν ξεκινήσουμε από τα μετόπισθεν είναι αποδεκτό να πούμε πως με ύψος 1.93 ο Γουόκαπ είναι από τους παίκτες που και θέλουν, αλλά και μπορούν να παίξουν καλή άμυνα. Μπορεί να προσφέρει στην ομάδα του την απαραίτητη προσήλωση σε αυτόν τον τομέα και να σταματήσει με ευκολία αρκετά από τα αθλητικά γκαρντ της Ευρώπης (βλ. Καλάθης), ενώ είναι ικανός να παίξει και "άμυνα με αλλαγές" που ο Γιώργος Μπαρτζώκας προτιμά στο παιχνίδι του.

Επιθετικά, είναι ένας γκαρντ που δεν θα εκβιάσει προσπάθειες, αλλά θα πάρει τα σουτ που πρέπει. Έχει αυτοπεποίθηση και το βλέπεις στο γήπεδο. Το ποσοστό του (41%) στα σουτ τριών πόντων είναι ο λόγος που πλέον δεν του αφήνουν χώρο τα αντίπαλα γκαρντ, χωρίς όμως να εκβιάζει προσπάθειες.

Η αθλητικότητα του είναι εκείνη που του δίνει την δυνατότητα για "μπασίματα" χωρίς να αισθάνεται φόβο. Η ευχέρεια του στο drive, δηλαδή, είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του, ενώ στον τομέα της δημιουργίας μπορεί να είναι άκρως αποτελεσματικός (5.5 ασίστ στην Euroleague) και να κάνει τους συμπαίκτες του χαρούμενους.

Είναι λογικό ένας παίκτης να μην έχει μόνο θετικά στοιχεία, από τη στιγμή που συνήθως υπάρχει και η αρνητική πλευρά. Μπορεί να καταγράψαμε πως είναι μια αξιόπιστη λύση στο τρίποντο, ωστόσο είναι φανερό πως αυτό συμβαίνει διότι δεν παίρνει αρκετά σουτ. Συνολικά, φέτος σε 28 παιχνίδια της πρώτης τη τάξει διοργάνωσης της Ευρώπης μέτρησε 28 τρίποντα σε 60 προσπάθειες. Δηλαδή πανηγυρίζει 1 τρίποντο ανά 2.1 σουτ. Μία αναλογία που δεν μπορεί να του βάλει τη «ταμπέλα» killer, αλλά είναι κάτι που γνωρίζει και ο ίδιος.

Παράλληλα, ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Γουόκαπ είναι η αστάθεια που τον διακρίνει ορισμένες φορές. Υπάρχουν παιχνίδια που να τα έχει ολοκληρώσει όντας ο MVP και στο επόμενο η επιθετική του συγκομιδή να είναι μικρή. Και αυτό είναι κάτι που επηρέασε φέτος τη Ζαλγκίρις από τη στιγμή τον είχε «πρώτο βιολί». Λόγου χάριν στο εντός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό που ο Τεξανός ήταν εκτός κλίματος και η ομάδα του έχασε πιο εύκολα απ' ότι δείχνει το τελικό σκορ (85-86).

Γενικότερα, μπορούμε να πούμε ότι στην περίπτωση που αποκτηθεί ο Τόμας Γουόκαπ από τον Ολυμπιακό μπορεί να αποτελέσει μία πολύ αξιόπιστη λύση για τους Πειραιώτες (και όχι μόνο). Είναι ένας «εργάτης» όπως λέει και ο τίτλος που θα τον ήθελε στο σύνολο του κάθε προπονητής. Διότι, μπορεί να κάνει αρκετά καλά πολλά πράγματα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, έχοντας όπως ο καθένας και μειονεκτήματα που αναλύθηκαν προηγουμένως.



Αν συνδυαστεί με γκαρντ όπως ο Κώστας Σλούκας τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα δίδυμο που δεν θα έχει να ζηλέψει κάτι από τα άλλα. Εκείνος δείχνει έτοιμος για το step up του και στην περίπτωση που έρθει στην Ελλάδα σκοπός του θα είναι να μπορέσει να αντέξει την πίεση του Σ.Ε.Φ., γήπεδο που όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του δεν είναι εύκολο να παίζεις...

Επιμέλεια: Θανάσης Ρενδούμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x