Ελλάδα

Χασάν Μαρτίν: Νέος Χάινς ή νέος ΛεΝτέι;

Ο Χασάν Μαρτίν φέρεται ως ο εκλεκτός του Γιώργου Μπαρτζώκα για να ενισχύσει την front line του Ολυμπιακού. Ποιος είναι όμως ο επίδοξος νέος Κάιλ Χάινς.

Στη λίστα του Γιώργου Μπαρτζώκα για να ενισχύσει τη θέση «5» βρίσκεται ο Χασάν Μαρτίν. Για την ακρίβεια, οι επαφές βρίσκονται στο τελικό στάδιο και η συμφωνία των δύο πλευρών ήταν κοντά με τα προ-κορωνοϊού δεδομένα.

Είναι λογικό να δημιουργούνται απορίες σχετικά με το αν ο ψηλός της Μπουντούτσνοστ μπορεί να σταθεί σε μία ομάδα του επιπέδου του Ολυμπιακού, καθώς μέχρι και τη φετινή σεζόν δεν έχει αγωνιστεί σε βεληνεκές ανάλογο των ερυθρολεύκων.

Πολλοί μιλούν για τον νέο Κάιλ Χάινς καθώς τα στοιχεία του παιχνιδιού του είναι παρόμοια με εκείνα του σέντερ της ΤΣΣΚΑ. Το ύψος του (2.01 με παπούτσια), το μεγάλο άνοιγμα χεριών (που αντιστοιχεί σε παίκτη άνω του 2,10μ.), η ικανότητα στην άμυνα, αλλά ακόμα και η διαδρομή τους έχουν παρόμοια στοιχεία. Αμφότεροι δεν βγήκαν από κανένα σπουδαίο κολέγιο, δεν έγιναν ντραφτ και πέρασαν από το γερμανικό πρωτάθλημα. Το ερώτημα είναι ένα: Μπορεί ο 24χρονος Νεοϋορκέζος να γίνει ο νέος Χάινς του Ολυμπιακού ή θα γίνει νέα περίπτωση Ζακ ΛεΝτέι, δηλαδή παίκτης που έχει αρκετά στοιχεία να πρωταγωνιστήσει, αλλά του λείπει το... κάτι παραπάνω για να γίνει βασικό στέλεχος σε μία ομάδα που θέλει να είναι στην πρώτη γραμμή;



Αθλητικός και γρήγορος

Αν κάτσει κάποιος και παρακολουθήσει τον Χασάν Μαρτίν θα διακρίνει πως στο παιχνίδι του δεν λείπει η αθλητικότητα. Έχει έφεση στο ριμπάουντ κάτι που δείχνουν και οι αριθμοί του (8 ριμπάουντ ανά αγώνα στο Eurocup) και η άμυνα του ψηλά συνήθως θυμίζει... Οκτάβιους Έλις. Επίσης, μπορεί να ακολουθήσει τον αντίπαλο, καθώς για τη θέση του η ταχύτητα είναι εμφανής, ενώ παράλληλα έχει αντίληψη του παιχνιδιού τις περισσότερες φορές ξέροντας πού να κινηθεί χωρίς τη μπάλα και μπορεί να προσφέρει σε άμυνα με αλλαγές ακολουθώντας αντιπάλους «χαμηλότερων» θέσεων. Στην επίθεση έχει την δυνατότητα να στείλει την μπάλα στο καλάθι μέσα από καταστάσεις pick n roll, ενώ η πληρότητα του στις κινήσεις μπορεί να μην θυμίζει Γιώργο Πρίντεζη αλλά μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική τουλάχιστον σε χαμηλότερο επίπεδο από την Ευρωλίγκα.

Κακό ποσοστό στις βολές

Βλέποντας τα φετινά του στατιστικά (13.6 πόντοι με 67.5% στο δίποντο, βολές 56%) , αλλά και της καριέρας του διαπιστώνεις εύκολα πως το μεγάλο του μειονέκτημα είναι οι ελεύθερες βολές. Το ποσοστό του στο Eurocup της χρονιάς που διανύουμε αγγίζει το 56%. Ένα ποσοστό, το οποίο για παίκτη που θες να είναι στην πρώτη γραμμή της ομάδας σου δεν είναι απλώς μέτριο, αλλά απογοητευτικό με δεδομένο πως θα χρειαστεί αρκετές φορές να βρεθεί στην γραμμή της «φιλανθρωπίας».

Αν δεν βγει, μπορεί ο Έλις να «καεί»

Η πρώτη μεταγραφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στην επιστροφή του στο μεγάλο λιμάνι ήταν ο Οκτάβιους Έλις. Ο πρώην ψηλός του Προμηθέα Πατρών ήρθε στον Πειραιά, για να δώσει αυτό που δεν μπόρεσε ως «5» ο Όγκουστιν Ρούμπιτ. Αθλητικότητα. Και το έδωσε και με το παραπάνω. Το θέμα είναι πως ο ρόλος του και οι δυνατότητές του αντανακλούν σε παίκτη νούμερο δύο σε ομάδα όπως ο Ολυμπιακός και ανάλογα με την εξέλιξη του μπορεί να γίνει πρώτος. Ωστόσο, εάν στο πλάνο ο Χασάν Μαρτίν είναι νούμερο ένα και δεν μπορέσει να εκπληρώσεις τις προσδοκίες, οι πιθανότητες ο Οκτάβιους Έλις να γίνει ο Μιλουτίνοφ του 2018-19 αυξάνονται ραγδαία.



Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως αν ο Ολυμπιακός αποφασίσει να επενδύσει στον Χασάν Μαρτίν τότε μπορεί να βρει τον νέο του ψηλό που θα κάνει την διαφορά και-γιατί όχι;-να γίνει ο νέος Κάιλ Χάινς. Το θέμα είναι να μην γίνει... νέος ΛεΝτέι (που ήρθε ως 4άρι, «βαπτίστηκε» 5άρι και ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στη θέση) και ψάχνει το τεχνικό επιτελείο των ερυθρολεύκων για σέντερ στη μέση της σεζόν. Τα χαρακτηριστικά του, όμως μπορούν να τον κάνουν αυτόματα παίκτη κλάσης αν μπορέσει να συνδυαστεί με τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και αντεπεξέλθει στο επίπεδο της κορυφαίας μπασκετικής διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα... στο παρκέ.

Επιμέλεια: Θανάσης Ρενδούμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x