Μουντομπάσκετ 2023

Ζαγκλής: «Να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την Ευρωλίγκα και να κάνουμε θυσίες»

Ο γενικός γραμματέας της FIBA έκανε λόγο για ανάγκη να βρεθεί κοινό πεδίο συνεννόησης με την Ευρωλίγκα.

Ο Ανδρέας Ζαγκλής στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας τόνισε πως είναι ανάγκη να βρεθεί πεδίο συνεννόησης και διαλόγου με την Ευρωλίγκα, ώστε με αμοιβαίες υποχωρήσεις να σταματήσει πλέον να πλήττεται το μπάσκετ.

«Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά είμαστε όλη μια μπασκετική οικογένεια και κάποια στιγμή θα πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα με καλή πίστη και να είμαστε έτοιμοι για θυσίες», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της FIBA.

Παράλληλα, έκρινε θετικά τα αποτελέσματα από την αύξηση του αριθμού των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε 32, αν και παραδέχτηκε πως θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στο πρόγραμμα καθώς αρκετές ομάδες επηρεάστηκαν από τις μετακινήσεις. «Το νέο σύστημα διεξαγωγής είναι στο πρώτο στάδιο δοκιμής και είμαστε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι. Τα προκριματικά είχαν πολύ θετική επίδραση, γιατί θέλουμε οι εθνικές ομάδες να δίνουν παιχνίδια μπροστά στο κοινό τους. Η αύξηση σε 32 ομάδες ήταν μια φυσική εξέλιξη για να ακολουθήσουμε την παγκόσμια φύση του μπάσκετ. Πάντως οι ομαδικές μετακινήσεις σε διαφορετικές πόλεις ήταν μια πρόκληση και θα πρέπει να κάνουμε κάποιες διορθώσεις. Θα πρέπει να κάνουμε πρώτα τον απολογισμό για τη φετινή διοργάνωση και μετά θα δούμε για τις ημερομηνίες του 2023», σημείωσε.

Για τα λάθη των διαιτητών, τόνισε: «Οι διαιτητές που εργάστηκαν σε αυτό το τουρνουά τα κατάφεραν στη διάρκεια των προκριματικών γύρων και σε υψηλής ποιότητας παιχνίδια. Προετοιμάστηκαν σωστά, επενδύσαμε πολλά στην προπόνησή τους κι ο τρόπος με τον οποίο δουλέψαμε στη διάρκεια της χρονιάς ήταν πολύ καλός. Τα λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού και δυστυχώς κάποιες φορές υπάρχουν συνέπειες. Απολογηθήκαμε δημόσια για κάποια λάθη», ενώ για τα παράπονα των παικτών για την διαιτησία, με κύριο τον Άντριου Μπόγκουτ, είπε: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι παίκτες είναι οι κορυφαίοι, σε σημαντικές στιγμές της καριέρας τους. Καταλαβαίνουμε ότι βγαίνοντας από το παρκέ τα συναισθήματα είναι έντονα. Είναι μέρος της δουλειάς να μεταφέρουμε στον κόσμο όσα συμβαίνουν. Έχουμε κάποιους συγκεκριμένους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούμε όχι μόνο ως FIBA, αλλά ως μπάσκετ. Δεν θέλω να πω περισσότερα για τον Άντριου Μπόγκουτ, διότι υπάρχει ήδη μια διαδικασία για εκείνον».

Σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών σε κάποιους κανονισμούς επισήμανε: «Είμαστε ευαίσθητοι όταν μιλάμε για τους κανονισμούς του αθλήματος. Όταν σκεφτόμαστε για αλλαγές κανονισμών, προσπαθούμε να αναλύσουμε γιατί υπάρχουν αυτοί που έχουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια παγκόσμια ομοσπονδία, υπάρχει το ΝΒΑ που έχει κανονισμούς για 30 γήπεδα και όχι για χιλιάδες γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Εχω θέσει το ζήτημα να μεγαλώσουν οι διαστάσεις των γηπέδων, αλλά δεν είναι μια εύκολη απόφαση για εμάς. Το NCAA είναι πιο κοντά στην FIBA, αλλά πρέπει να βλέπουμε πως το άθλημα βελτιώνεται. Κάποιοι κανονισμοί δεν του το επιτρέπουν να το κάνει γι' αυτό χρειάζεται αρκετή σκέψη».

Όσο για τις πολλές απουσίες από το Παγκόσμιο; «Δεν είναι δική μας δουλειά να φτιάχνουμε τα ρόστερ, κάθε ομοσπονδία έχει τον τρόπο της για να προσεγγίζει παίκτες. Πρέπει ως FIBA να αναλύσουμε την κατάσταση και να μιλήσουμε μαζί τους για να δούμε τις συνθήκες και να καταλάβουμε τι ρόλο έπαιξαν. Πιστεύουμε ότι δεν ευθύνεται το τουρνουά. Κάθε παίκτης έχει τις ανάγκες του. Ναι, οι μεταφορές από πόλη σε πόλη ήταν σημαντικές προκλήσεις, όμως πήγα στα ξενοδοχεία των ομάδων και είδα ότι η εμπειρία τους ήταν όμορφη».

Τέλος, αναφορικά με τα προολυμπακά τουρνουά και το... αντίτιμό τους σημείωσε: «Θα υπάρχει ένα αντίτιμο για όποιον θέλει να διοργανώσει ένα προολυμπιακό. Θα γίνουν τέσσερα των τεσσάρων ομάδων και οι νικητές θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν μπορώ να πω πολλά αυτή τη στιγμή, σίγουρα όμως δεν θα μας πάρει καιρό. Πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Τα προολυμπιακά είναι εδώ για να μείνουν, θα γίνουν αρκετά νωρίς γιατί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι αρκετά νωρίς. Μιλήσαμε με τις Λίγκες για να ολοκληρώσουν πρόωρα τα πρωταθλήματά τους ώστε οι εθνικές ομάδες να προετοιμαστούν ανάλογα. Θα συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, όχι όμως εις βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x