Το όνομά του στην ιστορία του στίβου με χρυσά γράμματα έβαλε ο Έλιουντ Κιτπτσόγκε.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τερμάτισε σε μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες. Συγκεκριμένα, διένυσε τα 42195μ. του Μαραθωνίου σε 1:59.41 σε μια διαδρομή που έγινε στην Αυστρία.

O Κιπτσόγκε έφτασε αυτό το κατόρθωμα μαζί με μία ομάδα 41 αθλητών που του έδιναν ρυθμό. Επτά αθλητές έτρεχαν μαζί σε κάθε κομμάτι της διαδρομής και οι θέσεις που έπρεπε να είναι ο καθένας σημαδεύονταν από λέιζερ που ερχόταν από ένα αυτοκίνητο που τους συνόδευε. Η τεράστια αυτή επίδοση δεν θα μετρήσει για παγκόσμιο ρεκόρ λόγω των βοηθητικών συνθηκών και του γεγονός ότι το event δεν ήταν ανοιχτό σε άλλες συμμετοχές.Ο Κενυάτης έμεινε στον στόχο σε ολόκληρη τη διαδρομή τρέχοντας κάθε χιλιόμετρο σε περίπου 2 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα ενώ πέντε αθλητές έτρεχαν ακριβώς μπροστά του σε ολόκληρη τη διαδρομή και δύο δίπλα του.

0 34χρονος είχε προσπαθήσει να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών και το 2017 στην Ιταλία όμως δεν τα είχε καταφέρει για 26 δευτερόλεπτα.ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube