Για αποδοτική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού, γράφει η Handelsblatt παρά τις επικίνδυνες στενωπούς.

«Από νωρίς η ελληνική κυβέρνηση έλαβε στη μάχη κατά του κορωνοϊού περιοριστικά μέτρα. Η στρατηγική της αποδίδει. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται», γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Handelsblatt με τίτλο “Αποδίδει η ελληνική στρατηγική καταπολέμησης του κορωνοϊού – Υπάρχουν όμως επικίνδυνες στενωποί”.

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ παρατηρεί: «Ήδη από τις 10 Μαρτίου η κυβέρνηση έκλεισε σχολεία και πανεπιστήμια. Λίγες μέρες μετά ακολούθησαν εστιατόρια και καταστήματα λιανικού εμπορίου. Και στις 23 Μαρτίου επιβλήθηκε μερική απαγόρευση κυκλοφορίας. Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση ευελπιστεί να περιορίσει την εξάπλωση του ιού για να μην επιβαρύνει το σύστημα υγείας, στο οποίο ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας υπήρχαν ελλείψεις σε σύριγγες ή και επιδέσμους, ενώ γιατροί και νοσηλευτές αγόραζαν ιδίαις δαπάναις γάντια μιας χρήσεως από το πλησιέστερο φαρμακείο.

Όπως επισημαίνεται, οι ελλείψεις ήταν επίπτωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας στα χρόνια της κρίσης από το 2010 μέχρι το 2018. Ακόμα όμως και μετά την αύξηση κλινών στις εντατικές μονάδες από τις αρχές του χρόνου, στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα μόλις 8 κλίνες εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Ισπανία 9,5 στην Ιταλία 12,5 και στη Γερμανία 34 ανά 100.000. Είναι συνεπώς καθοριστικό να περιοριστεί έγκαιρα η εξάπλωση του ιού.

Πηγή: skai.gr