Γιώργος Τσανάκας

Ο Καρέρα βλέπει την ΑΕΚ σαν μια «νέα Σπαρτάκ Μόσχας»

Ο Γιώργος Τσανάκας γράφει για τον Μάσιμο Καρέρα και τα εξαιρετικά δείγματα γραφής του Ιταλού τεχνικού, αλλά και για το πρότζεκ «νέα Σπαρτάκ Μόσχας» που φαίνεται να υπάρχει στο βάθος.

Η αλλαγή στην εικόνα της ΑΕΚ είναι... δραματική τον τελευταίο καιρό.

Μπορεί το ποδόσφαιρο που παίζουν οι «κιτρινόμαυροι» με τον Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο να μην είναι θελκτικό, αλλά από την άλλη μεριά η ομάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτή επί Νίκου Κωστένογλου. Και πόσω μάλλον με το έκτρωμα που είχε παρουσιάσει ο Μιγκέλ Καρντόσο στο ξεκίνημα της σεζόν.

Ένα ξεκίνημα που κατέστρεψε κάτι παραπάνω από τους μισούς στόχους της ΑΕΚ στη χρονιά. Πλέον, το μόνο που έχει απομείνει είναι το Κύπελλο και, φυσικά, πρέπει άπαντες στην Ένωση να αντιληφθούν πόσο σημαντική θα είναι μία ενδεχόμενη κατάκτησή του, για τον σύλλογο και το πρεστίζ του.

Η ΑΕΚ έχει δείξει μια πρόοδο με τον Καρέρα στον πάγκο. Ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο ως ομάδα, είναι απολύτως πειθαρχημένη και ακόμη και ποδοσφαιριστές με τους οποίους υπήρχαν θεματάκια, έχουν πλέον ξεπεραστεί. Ο Ιταλός τεχνικός ξέρει να επιβάλλεται στους παίκτες του αλλά και να τους... φτιάχνει στα αποδυτήρια πριν από τα ματς, όπως και όλη την εβδομάδα στις προπονήσεις.

Έχει την πειθώ και κερδίζει τους ποδοσφαιριστές του, ενώ τους έχει όλους στην «πρίζα». Είτε πρόκειται για τα... βαριά ονόματα (πχ. Λιβάγια, Ολιβέιρα), είτε για τους παίκτες που είχαν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής ή δεν υπολογίζονταν (πχ. Βασιλαντωνόπουλος), είτε ακόμη για τους πιτσιρικάδες (πχ. Μπότος, Χριστόπουλος), όλους τους βλέπει ίσους και τους υπολογίζει κανονικά.

Ο Καρέρα έχει αρχίσει να περνάει το ιταλικό DNA στην ΑΕΚ. Οι γραμμές είναι κοντά, από το κέντρο δεν υπάρχουν διάδρομοι για να περάσουν την μπάλα οι αντίπαλοι, η άμυνα είναι σφιχτή και μπροστά υπάρχει αποτελεσματικότητα. Μέσα στο χορτάρι άπαντες είναι πειθαρχημένοι, κρατάνε τις θέσεις τους και ο κάθε παίκτης έχει τον ρόλο του. Φυσικά, η πειθαρχία υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και στις προπονήσεις, κάτι που επίσης έλειπε με τους προηγούμενους προπονητές! Βέβαια, το κλίμα και η ψυχολογία εντός της ομάδας είναι στα... high τους και οι σχέσεις μεταξύ των παικτών άριστες.

Όλα αυτά μοιάζουν λίγο-πολύ με την πρώτη του χρονιά στην Σπαρτάκ Μόσχας. Τότε που ανέλαβε αρχικά ως υπηρεσιακός και μετά ως μόνιμος, οδηγώντας την ομάδα μετά από 16 χρόνια στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Με αυτό το σκληρό ιταλικό στιλ, με αποτελεσματικότητα στην επίθεση, με τους παίκτες να έχουν ρόλους μέσα στο γήπεδο και να είναι πειθαρχημένοι. Με την ψυχολογία να ανεβαίνει στα ύψη και τους ποδοσφαιριστές να αποθεώνουν τον Μάσιμο Καρέρα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος όπου στεκόντουσαν και βρισκόντουσαν.

Και ίσως έτσι βλέπει την ΑΕΚ ο Μάσιμο Καρέρα. Σαν ένα παρόμοιο πρότζεκτ με αυτό που δημιούργησε στην Σπαρτάκ Μόσχας. Ένα πρότζεκτ που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στις τάξεις του κόσμου αλλά και της διοίκησης, ενώ χάρισε στην ομάδα ένα πρωτάθλημα μετά από καιρό ξεπερνώντας ομάδες όπως η Ζενίτ, η Λοκομοτίβ, η ΤΣΣΚΑ, η Κράσνονταρ. Μια ομάδα που έπαιξε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ένα απόλυτα επιτυχημένο πρότζεκτ, το οποίο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει και στη χώρα μας.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x