Γιώργος Τσανάκας

Ο Ολυμπιακός πρέπει να γίνει πιο απρόβλεπτος

Ο Γιώργος Τσανάκας γράφει για τον Ολυμπιακό και τον προβλέψιμο τρόπο παιχνιδιού του, αλλά και για τις εμφανέστατες αδυναμίες της Άρσεναλ που δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς.

Η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων έκρινε και το τελικό αποτέλεσμα χθες στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Ολυμπιακός είχε τις ευκαιρίες του αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε, με την Άρσεναλ να «χτυπάει» στην πρώτη της κλασική φάση στο ματς και να παίρνει τη νίκη και μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης.

Ο Ολυμπιακός την... πάτησε σε σετ παιχνίδι, κάτι που είναι λογικό κόντρα σε αγγλική ομάδα. Το γρήγορο transition της Άρσεναλ και η ταχύτατη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση στη φάση του γκολ, είναι κάτι που χαρακτηρίζει τις ομάδες από το Νησί. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η κακή και αργή αλληλοκάλυψη του Καμαρά προτίστως και του Βαλμπουενά δευτερευόντως στον Ομάρ, τον οποίο έβαλαν στη μέση Ομπαμεγιάνγκ και Σάκα (σσ. εξαιρετική κίνηση και underlap στην πλάτη του Ελαμπντελαουί), όπως και η τεράστια ποιότητα του Λακαζέτ που ήταν την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο.

Την ίδια ώρα, οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως οι «κανονιέρηδες» είχαν δύο παίκτες ως μπακ, που δεν είναι η φυσική τους θέση. Ο Παπασταθόπουλος είναι κεντρικός αμυντικός και όχι δεξί μπακ, ενώ ο Σάκα χαφ-εξτρέμ και θα χρησιμοποιηθεί ως αριστερός μπακ μόνο σε έκτακτη ανάγκη. Αυτό, βέβαια, το ήξερε και ο Μικέλ Αρτέτα και γι’ αυτό μόνο το ένα από τα δύο μπακ, ο Σάκα, είχε προωθήσεις και ο Παπασταθόπουλος δεν είχε συχνά ανεβάσματα.

Ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα έχει γίνει προβλέψιμη ομάδα. Η φυγή του Ποντένσε και η μη αντικατάστασή του είναι ένα θέμα, ιδιαίτερα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, καθώς ο Πορτογάλος είναι ένας παίκτης που μπορεί με την τεράστια ποιότητά του να φτιάξει φάση από το πουθενά. Πέραν αυτού, όμως, ο Πέδρο Μαρτίνς είχε την ατυχία να τραυματιστεί και ο Σουντανί, ο οποίος ξέρει να «ξεκλειδώνει» τις αντίπαλες άμυνες με τις κινήσεις του και να τραβάει παίκτες πάνω του, δημιουργώντας χώρο για τους συμπαίκτες του. Βέβαια, χθες δεν είχε και πολλές λύσεις κοιτώντας τον πάγκο για να τονώσει το μεσοεπιθετικό του κομμάτι, με τον Λοβέρα να συνεχίζει να μην τον δικαιώνει!

Μέσα σε όλα αυτά πρέπει φυσικά να προστεθεί και η κακή κατάσταση του Γκιγέρμε. Ο Βραζιλιάνος δεν έχει καταφέρει να επανέλθει στην εξαιρετική κατάσταση που βρισκόταν πριν τον τραυματισμό του. Ο Μπουχαλάκης σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό παιχνίδι ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού. Ήταν εξαιρετικός αμυντικά αλλά παράλληλα και καλά κλεισμένος από την αμυντικογενή τριπλετά που επέλεξε στον άξονα ο Αρτέτα και δεν μπορούσε να βοηθήσει στην μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, αφού είχε διαρκώς κοντά του κάποιον αντίπαλο. Ο Καμαρά είχε τρεξίματα αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σε αρκετά διαστήματα του αγώνα πρόβλημα στην παραγωγή φάσεων. Κάτι που αναμένεται να λύσει ο Φορτούνης, ο οποίος αρχίζει και ανεβαίνει.

Σε γενικές γραμμές, ο Πέδρο Μαρτίνς θέλησε για ακόμη μια φορά να παίξει την αντίπαλη ομάδα στον ρυθμό της. Ο Ολυμπιακός είχε αυτό το physical στοιχείο που χρειαζόταν για να κοντράρει την Άρσεναλ, το έβγαλε στον αγωνιστικό χώρο και το ματς ήταν απολύτως ισορροπημένο. Ήταν, όμως, λογικό και αναμενόμενο πως οι Πειραιώτες θα έβγαζαν κούραση στο παιχνίδι τους αρκετά νωρίτερα και η υπομονετική Άρσεναλ «πάτησε» σε αυτό, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της.

Ο Ολυμπιακός, πλέον, καλείται να κυνηγήσει τις πιθανότητές του στη ρεβάνς. Το 0-1 είναι ένα ύπουλο σκορ για την Άρσεναλ και αν η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς το διαχειριστεί σωστά, μπορεί με ένα εκτός έδρας γκολ να κάνει... ροντέο τη ρεβάνς. Με την αμυντική γραμμή της Άρσεναλ να μην είναι η πιο σταθερή και άξια εμπιστοσύνης, ο Ολυμπιακός πιθανότατα θα σκοράρει στο «Emirates». Και μπορεί η πρόκριση να μην είναι στο χέρι του αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι «τελειωμένος»...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x