Γιώργος Τσανάκας

Ο Ροντρίγκες μπορεί να «κουμπώσει» σε κάθε σκέψη του Μαρτίνς

Ο Γκάρι Ροντρίγκες έπιασε… λιμάνι και μπορεί να αποτελέσει ίσως την πιο χρήσιμη μεταγραφή του Ολυμπιακού τη φετινή σεζόν. Αναλύει ο Γιώργος Τσανάκας.

Ο Ολυμπιακός ψάχτηκε αρκετά στην αγορά των ελεύθερων ποδοσφαιριστών και κατέληξε στον Γκάρι Ροντρίγκες. Ο 31χρονος εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήρι έμεινε χωρίς ομάδα, αποχωρώντας από την Αλ Ιτιχάντ Τζέντα, και αναζήτησε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Τελικά, φαίνεται πως βρίσκει το… λιμάνι του αφού πλέον θα αγωνίζεται με τα ερυθρόλευκα από τη φετινή σεζόν.

Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός αποκτά έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να του προσφέρει πολλές λύσεις και επιλογές. Ο Γκάρι Ροντρίγκες έχει όλα τα φόντα να αναπτυχθεί στην πιο χρήσιμη μεταγραφή των Πειραιωτών τη φετινή σεζόν, λύνοντας σημαντικά τα χέρια του Πέδρο Μαρτίνς.

Πρόκειται για έναν παίκτη με πολλά θετικά στοιχεία, σε βαθμό που υπερκαλύπτουν τα μειονεκτήματά του και μπορούν να τον κάνουν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Πορτογάλου τεχνικού, βοηθώντας τον να πραγματοποιήσει αρκετές από τις σκέψεις και τα «θέλω» του.


«Κουμπώνει» σχεδόν σε όλες τις διατάξεις: Ο Γκάρι Ροντρίγκες είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει την ευχέρεια και την ικανότητα να προσαρμόζεται στα «θέλω» του προπονητή του. Η θέση του είναι στα εξτρέμ, είτε δεξιά είτε αριστερά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού. Ο Ροντρίγκες μπορεί να παίξει ως δεύτερος επιθετικός και σε ειδικές συνθήκες ως σέντερ φορ, ιδιαίτερα κόντρα σε ομάδες που πιέζουν ψηλά και έχουν κατοχή. Ιδανικό σενάριο για τον ταχύτατο Γκάρι ώστε να χτυπάει στην κόντρα-επίθεση. Έχει χρησιμοποιηθεί και στα πλάγια χαφ λίγες φορές στην καριέρα του.


Επαναφέρει τη σκέψη του Μαρτίνς για επιστροφή σε άμυνα με τρεις: Ο Γκάρι Ροντρίγκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φουλ-μπακ. Δεν είναι η θέση του, αλλά τα στοιχεία του μπορούν να τον βοηθήσουν να αγωνιστεί εκεί. Δεν αποκλείεται η απόκτησή του, να επαναφέρει στο μυαλό του Μαρτίνς την άμυνα με τρία στόπερ (και συνεπώς το 3-4-3) και να χρησιμοποιηθεί ως φουλ-μπακ καλύπτοντας μία εκ των δύο πλευρών. Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος στα ανασταλτικά του καθήκοντα, αλλά με τριάδα στα στόπερ θα έχει μεγαλύτερη ασφάλεια με τον έναν εκ των τριών της άμυνας να τον ντουμπλάρει και να τον καλύπτει. Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει έναν έξτρα παίκτη στα πλάγια που έχει την «μπούκα» αλλά και καλά γυρίσματα.

Ολυμπιακός: Το εργαλείο Ροντρίγκες στα χέρια του Μαρτίνς

Ροντρίγκες-Ονιεκούρου δίνουν τρελή ταχύτητα στα φτερά: Σε ένα πιθανό σενάριο με τους Γκάρι Ροντρίγκες και Χένρι Ονιεκούρου να αγωνίζονται στα εξτρέμ, ο Ολυμπιακός αποκτά τρομερή ταχύτητα. Αμφότεροι διακρίνονται για την μεγάλη τους ταχύτητα, έχοντας φοβερή επιτάχυνση, ενώ τους αρέσει να παίζουν στον χώρο. Ιδιαίτερα, ο Ροντρίγκες είναι παίκτης που μπορείς εύκολα να τον παίξεις στην πλάτη των αντίπαλων αμυντικών. Είναι κάτι που μπορεί να βολέψει και τον Πέδρο Μαρτίνς, αφού του αρέσει οι παίκτες του να παίζουν με τη μία, ενώ πολλές φορές «τρυπώνουν» με διαγώνιες κινήσεις στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας (σσ. συνηθίζει να το κάνει ο Μασούρας).


Βρήκε παίκτη να σουτάρει εκτός περιοχής: Ο Ολυμπιακός διαθέτει μεγάλη ποιότητα μεσοεπιθετικά, ωστόσο δεν έχει πολλούς ποδοσφαιριστές που να σουτάρουν εκτός περιοχής. Κάτι που αρκετές φορές είναι χρήσιμο, ιδιαίτερα όταν βρίσκεις απέναντί σου κλειστές άμυνας. Αυτή τη στιγμή και με δεδομένη την απουσία του Φορτούνη, ο Καμαρά είναι ο παίκτης που δοκιμάζει συχνά-πυκνά τα πόδια του έξω από το «κουτί» και μετά ο Βαλμπουενά. Με λιγότερη συχνότητα απειλεί ο Αγκιμπού Καμαρά, έξω από την περιοχή, και μένει να δούμε αν και ο Ρόνι Λόπες θα αρχίσει να το κάνει αυτό. Πλέον, με τον Γκάρι Ροντρίγκες οι «ερυθρόλευκοι» βάζουν έναν ακόμη παίκτη με τρομερά και δυνατά πόδια στην σχετική λίστα.


Συγκλίνει προς τον άξονα και σουτάρει ή πασάρει: Ο Γκάρι Ροντρίγκες μπορεί με την ίδια ευκολία να παίξει και στα δύο «φτερά» της επίθεσης, ενώ παρότι είναι δεξιοπόδαρος, χρησιμοποιεί αρκετά και το αριστερό του πόδι. Αγαπημένη του κίνηση, όταν αγωνίζεται «έξω αριστερά» είναι να πηγαίνει στο ένας εναντίον ενός και να συγκλίνει προς τον άξονα, με κοφτές ντρίμπλες. Συνήθως, του αρέσει να συγκλίνει και να δοκιμάζει τα πόδια του, ψάχνοντας συνήθως την απέναντι γωνία, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που έχει στο μυαλό του την παράλληλη ή κάθετη πάσα.

Ολυμπιακός: Το εργαλείο Ροντρίγκες στα χέρια του Μαρτίνς

Kάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις: Όπως κάθε ποδοσφαιριστής, έτσι και ο Γκάρι Ροντρίγκες έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Άλλωστε, μόνο ο Μέσι και ο Ρονάλντο μοιάζουν… τέλειοι! Ο 31χρονος επιθετικός από το Πράσινο Ακρωτήρι διακρίνεται για την ταχύτητά του, τα τρομερά του πόδια και την εν γένει επιθετική συμπεριφορά του μέσα στο παιχνίδι. Την ίδια ώρα, είναι παίκτης που δεν πέφτει εύκολα κάτω από τα μαρκαρίσματα αντιπάλων, με τη δύναμη που έχει να τον βοηθάει σε αυτό.

Δεν είναι ο καλύτερος αμυντικός, λογικό εν μέρει αφού δεν είναι όλοι οι επιθετικοί καλοί στο τακτικό κομμάτι και στο μαρκάρισμα. Υστερεί, επίσης, στις εναέριες μονομαχίες και ορισμένες φορές μπορεί να παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό του ή από μια εντυπωσιακή ατομική προσπάθεια που θα κάνει.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x