Γιώργος Τσανάκας

ΠΑΟΚ με χαρακτήρα, Παναθηναϊκός με αυτοκτονικές τάσεις!

Ο Γιώργος Τσανάκας γράφει για τον ΠΑΟΚ που έβγαλε χαρακτήρα στο «Κλ. Βικελίδης» και τον Παναθηναϊκό που έχασε μόνος του μια νίκη που θα τον έβαζε για τα καλά στο κόλπο της Ευρώπης!

Τρεις κερδισμένους και έναν χαμένο είχε η 5η αγωνιστική των playoffs της Super League. Ο ΠΑΟΚ με το σπουδαίο διπλό στο «Κλ. Βικελίδης» έπιασε τον Άρη στη 2η θέση, ωστόσο αμφότεροι έχουν μαξιλαράκι ασφαλείας από τον πέμπτο Παναθηναϊκό που έχασε την ευκαιρία να μπει για τα καλά στο κόλπο της Ευρώπης μετά το 1-1 με την ΑΕΚ! Οι «κιτρινόμαυροι» με τη σειρά τους... σώθηκαν και κρατάνε αποστάσεις από τους «πράσινους», αλλιώς θα είχαν μπλέξει για τα καλά.

Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο ΠΑΟΚ έβγαλε χαρακτήρα για δεύτερο σερί παιχνίδι, πήρε διαδοχική νίκη και πλέον δείχνει το πρώτο φαβορί για την κατάληψη της 2ης θέσης. Απέναντί του ένας Άρης που μοιάζει «ξεζουμισμένος» και χωρίς ιδέες, δείχνει να χάνει... λάδια και να έχουν μάθει οι αντίπαλοί του πως να τον μπλοκάρουν. Ο Γκαρσία έχει βρει τη διάταξη με την τριάδα στην άμυνα που δείχνει αυτή τη στιγμή να ταιριάζει στα «θέλω» της ομάδας του. Ποια είναι αυτά; Μα φυσικά οι νίκες!

Χάρη στο γρήγορο transition, στην οξυδέρκεια του Σφιντέρσκι και στην κακή συννενόηση των γηπεδούχων ο ΠΑΟΚ πήρε το προβάδισμα στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και το διατήρησε παίζοντας συντηρητικά. Ο Άρης είχε βγάλει αντίδραση, ψαχνόταν αρκετά αλλά δεν είχε το καθαρό μυαλό στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου για να περάσει μια σωστή μπάλα μέσα στην περιοχή. Εγκλωβίστηκε από τους χαφ του ΠΑΟΚ και το γεγονός πως έκλεινε αρκετά τον άξονα, στέλνοντας το παιχνίδι από τα πλάγια, αδυνατώντας να γεννήσει πρωταγωνιστές. Το... κόλπο Ματίγια δεν έπιασε αυτή τη φορά για τον Άρη και πάλι καλά να λέει που στο περασμένο ματς αποβλήθηκε ο Μαουρίσιο, γιατί δεν ξέρω κατά πόσο θα γυρνούσε. Ένα τρίποντο που ίσως αποβεί κομβικό για τον Άρη στη συνέχεια, όπως και για τον Παναθηναϊκό!

Οι «πράσινοι» έδειξαν για διαδοχικό παιχνίδι αυτοκτονικές τάσεις, ακολούθησαν εκ νέου αυτή τη σφιχτή και ιδιαίτερα αμυντική τακτική και έχασαν τη νίκη κόντρα στην ΑΕΚ μέσα από τα χέρια τους. Γιατί είναι ανεπίτρεπτο στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων να τρως γκολ με κεφαλιά στην καρδιά της περιοχής και να μην... δαγκώνεις την μπάλα!. Ο Λάζλο Μπόλονι παρότι δείχνει ότι ξέρει να διαβάζει και να μελετά τα ματς σωστά πριν ξεκινήσουν, δείχνει αδυναμία στη διαχείρισή τους. Αργεί να παρέμβει, κάνει ορισμένες κινήσεις που δεν του βγαίνουν συνεχόμενα. Είχε την ευκαιρία να πάρει μια τεράστια νίκη επί της ΑΕΚ, να μειώσει στους τρεις βαθμούς τη διαφορά από τους «κιτρινόμαυρους» και στους 5 από τη... δυάδα της 2ης θέσης και να πάει να τα παίξει όλα για όλα στην Τούμπα την Κυριακή, έχοντας την ψυχολογία μαζί του. Παρόλα αυτά, οι «πράσινοι» θεώρησαν καλύτερο να κάτσουν όλοι πίσω για να κρατήσουν το 1-0, να μην κρατάνε μπάλα στα πόδια τους, να μην κερδίζουν χρόνο και να μην παγώνουν το παιχνίδι. Και το πλήρωσαν ξανά!

Πλέον, πάει με αφόρητη πίεση στη Θεσσαλονίκη και αν δεν κερδίσει, μάλλον θα πρέπει να σχεδιάζει τη νέα σεζόν! Γιατί μια ενδεχόμενη νίκη του μπορεί να τον... φτιάξει ξανά, παρά το 1-1 με την ΑΕΚ, αφού οι «κιτρινόμαυροι» παίζουν στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό και ο Άρης στη «δύσκολη» Τρίπολη. Γιατί ο Αστέρας μπορεί να είναι θεωρητικά αδιάφορος, αλλά βάζει δύσκολα σε κάθε αντίπαλο. Το έκανε στον Ολυμπιακό, στην ΑΕΚ, στον Άρη παρότι έχασε και από τους τρεις, ενώ φρέναρε τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό! Η Τρίπολη ίσως αποδειχτεί «κομβική» για τα playoffs. Ο Άρης πάει τώρα, η ΑΕΚ μετά! Όποιος περάσει από εκεί, θα πλησιάσει κι άλλο το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Όσο για την ΑΕΚ; Ορισμένες φορές δεν μπορούσες να πιστέψεις αυτά που έβλεπες! Παίκτες να κάνουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι, ο ένας μετά τον άλλον να προσπαθεί να χριστεί σκόρερ και να γίνει ήρωας. Ο Λιβάι λες και παίζει σε 5x5 και προσπαθεί να βάλει το πιο ωραίο γκολ, περνώντας τους πάντες. Ο Καρίμ και ο Γαλανόπουλος να κάνουν το ένα σουτ μετά το άλλο, να μην υπάρχει ένας παίκτης με καθαρό μυαλό και ο καθένας να μην ξέρει τι πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο! Να δείχνουν πως δεν έχουν πλάνο επίθεσης, να μην βγάζουν έναν αυτοματισμό και μια συνεργασία. Απέναντι σε μια ομάδα που έπαιζε όλη πίσω από την μπάλα, θέλοντας να της καταστρέψει το παιχνίδι και να το καταφέρνει!

Και έχεις τον Ολυμπιακό να αλλάζει σχεδόν όλη την ενδεκάδα, να έχει αυτή την πολυτέλεια και πάλι να κερδίζει και να εκτοξεύει τη διαφορά στο +22. Ο Πέδρο Μαρτίνς, είναι τυχερός άνθρωπος που μπορεί να το κάνει αυτό. Αλλά είναι και... μάγκας ταυτόχρονα γιατί δίνει τις ευκαιρίες του και συνεχίζει να ξελαρυγγιάζεται στην άκρη του πάγκου και να έχει απαιτήσεις, ακόμη και τώρα! Ο Ολυμπιακός κάνει περίπατο για μία ακόμη σεζόν, δείχνει πως η διαφορά του από τους υπόλοιπους είναι τεράστια και πως θα πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ και να βρουν επιτέλους ένα σωστό ποδοσφαιρικό πλάνο για να τον ακολουθήσουν...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x