Γιώργος Τσανάκας

Τελικά το fair play είναι να σταματάς να παίζεις;

Με αφορμή το 9-0 της Γιουνάιτεντ κόντρα στη Σαουθάμπτον, ο Γιώργος Τσανάκας καταθέτει την άποψή του σχετικά με τον ντόρο που γίνεται γύρω από το fair play.

Πολύς ντόρος έχει γίνει μετά το 9-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στη Σαουθάμπτον. Κάτι που συμβαίνει πολλές φορές μετά από τέτοια ή ανάλογα σκορ. Οι αντιδράσεις είναι συχνά-πυκνά έντονες και ποικίλουν σε τέτοια... σκηνικά, πάντα όωμς εξαρτάται από τις περιπτώσεις και τις περιστάσεις που υπάρχουν.

Ο μεγάλος ντόρος μετά το 9-0 της Γιουνάιτεντ έγινε διότι η Σαουθάμπτον έπαιζε με ποδοσφαιριστή λιγότερο από το 2ο λεπτό λόγω αποβολής του Γιάνκεβιτς, αλλά και γιατί η ομάδα του Μάντσεστερ συνέχιζε να πιέζει και εν τέλει να σκοράρει τρία τέρματα από το 86' και μετά όταν η αντίπαλός της ήταν με 9 ποδοσφαιριστές (σσ. λόγω της αποβολής του Μπέντναρεκ) στο γήπεδο. «Η Γιουνάιτεντ δεν σεβάστηκε την Σαουθάμπτον», «η Γιουνάιτεντ δεν έκανε fair-play» ήταν δύο, από τα χιλιάδες, σχόλια που έκαναν συχνά την εμφάνισή τους στα social media το βράδυ της Τρίτης.

Γιατί, όμως, να ρίξει ταχύτητα μια ομάδα, να χαμηλώσει το τέμπο της και να παίζει πασούλες στο πρώτο μισό του γηπέδου; Ποιος ορίζει το fair play και τι σημαίνει σεβασμός;

Εφόσον κατεβάσεις ταχύτητα, κάνεις πασούλες χωρίς νόημα και μόλις πλησιάζεις προς την αντίπαλη περιοχή γυρίζεις ξανά την μπάλα προς τα πίσω, τότε μάλλον δεν σέβεσαι το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα, είναι γκολ και ο αθλητισμός πρέπει να προσφέρει διασκέδαση σε αυτόν που το παρακολουθεί. «Πουλάς» το προϊόν, το γκολ, το θέαμα. Διακωμώδηση τού ποδοσφαίρου δεν είναι το να σκοράρεις 9 γκολ, αλλά το να σταματήσεις να παίζεις. Γιατί αν το να φρενάρεις είναι κάτι το θεμιτό ώστε να μην ταπεινώσεις τον αντίπαλο, τότε γιατί να μην... φρενάρουν δύο ομάδες όταν τους βολεύει η ισοπαλία και βλέπουμε ένα «χορταστικό» 0-0; Το λέω επειδή είναι κάτι που έχουμε δει και δεν άρεσε ούτε σε εμένα, ούτε σε εσένα, ούτε σε κανέναν. Και στη μία περίπτωση μπαίνει «φρένο» και στην άλλη, όπως βολεύει το «φρένο» και στις δύο περιπτώσεις αμφότερες τις ομάδες.

Το γεγονός πως ο Γιάνκεβιτς πήγε σαν... χαζός στο 2ο λεπτό και αποβλήθηκε σωστά δεν είναι κάτι για το οποίο φταίει η Γιουνάιτεντ και οι ποδοσφαιριστές της. Ούτε το γεγονός πως ο Μπέντναρεκ πρώτα φρόντισε να σκοράρει στην εστία της ομάδας του και μετά να αφήσει την Σαουθάμπτον με 9! Ας φρόντιζαν οι φιλοξενούμενοι να είναι σοβαροί, να μην παρατούσαν το ματς στο φινάλε και να μην «προκαλούσαν» την ταπείνωση. Γιατί έτσι συνέβη! Οι ποδοσφιαριστές του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ συνέχιζαν να παίζουν με το πόδι στο γκάζι. Όπως θα έκαναν απέναντι στην Λίβερπουλ, στην Μάντσεστερ Σίτι... Δεν θα σέβονταν τον αντίπαλο αν σταματούσαν, αν έδειχναν «λύπηση» στη Σαουθάμπτον!

Να βάλω κι άλλα στο... τραπέζι; Μπαίνει ο Τζέιμς (μιλώντας πάντα για το συγκεκριμένο ματς αλλά εντάσσεται στο γενικότερα πλαίσιο όλων των αντίστοιχων αγώνων με τέτοια έκταση στο σκορ) αλλαγή στο 60ο λεπτό. Γιατί ο Τζέιμς και ο κάθε Τζέιμς να μπει σε ένα «τελειωμένο» ματς και να περπατάει; Γιατί να μην παίξει στα κόκκινα, να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, να το ευχαριστηθεί και ο ίδιος πάνω από όλα; Γιατί να υποχρεώνεις έναν ποδοσφαιριστή που μπαίνει αλλαγή να μην παίξει και όταν φτάνει στην περιοχή να... φρενάρει και να γυρίζει προς τα πίσω; Ή μήπως να κάνουν... χατήρια οι ομάδες, ενώ πάντα στο ποδόσφαιρο υπάρχει η παράμετρος του goal difference και της καλύτερης επίθεσης σε πιθανές ισοβαθμίες;

Να βάλω ένα ακόμη που μου έλεγε ένας προπονητής μου και μάλλον δεν είχε και πολύ άδικο. «Παίξτε μόνιμα στα κόκκινα, γιατί όταν βρεθείτε εσείς στη θέση τους δεν θα σας σεβαστούν αυτοί»... Μπορεί η Σαουθάμπτον να μην βρεθεί ποτέ στη θέση της Γιουνάιτεντ, είναι το πιθανότερο. Αλλά αν βρεθεί τελικά, μάλλον ούτε αυτή θα πατήσει «φρένο». Εκεί, βέβαια, οι περισσότεροι θα την την δικαιολογήσουν. Όταν μια μικρομεσαία ομάδα συνήθως βρίσκεται στη... φάπα, ας μου επιτραπεί ο όρος, τότε θα θελήσει να βάλει ένα «τσουβάλι» γκολ αν μπορεί και θα γίνει δεκτό από πολλούς. Τότε τα σχόλια θα διαφέρουν, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί στο 7-2 της Άστον Βίλα επί της Λίβερπουλ.

Βέβαια, ούτε και στην... ξεγυρισμένη οκτάρα της Μπάγερν Μονάχου επί της Μπαρτσελόνα μίλησε κανείς γιατί τότε ήταν «μια τέλεια ποδοσφαιρική παράσταση», ούτε στην εφτάρα των Γερμανών μέσα στη Βραζιλία. Τότε πάλι ήταν ένα βαρβάτο όνομα κόντρα σε ένα άλλο βαρβάτο όνομα και τα σχόλια άλλαζαν ξανά και γινόταν αναφορά στην ποιότητα της κάθε ομάδας...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x