Γιώργος Τσανάκας

Ο δύσκολος δρόμος του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και ο πήχης που ανεβαίνει για τον Άρη!

Στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να μειώσουν την απόστασή τους από τον Ολυμπιακό, την ώρα που ο Άρης ανεβάζει τον πήχη ενόψει της νέας σεζόν. Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Αν θα μπορούσε κάποιος να δώσει τίτλους για τη φετινή σεζόν, μάλλον κάπως έτσι θα ήταν. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ ήταν οι μεγάλες απογοητεύσεις της χρονιάς και ο Άρης η ευχάριστη έκπληξη. 

Οι δύο αθηναϊκές ομάδες έδειξαν ανήμπορες να ανταγωνιστούν τον Ολυμπιακό, όπως και ο ΠΑΟΚ, και πως έχουν μπροστά τους μεγάλη δουλειά. Πρέπει να πάρουν γεναίες αποφάσεις ενόψει της νέας σεζόν ώστε να μειώσουν την απόστασή τους από τους «ερυθρόλευκους». Η αρχή πρέπει να γίνει από την άκρη του πάγκου. Να βρουν καθεμία από έναν τεχνικό που θα μπορέσει να τους περάσει το πνεύμα του νικητή. Να βρουν έναν προπονητή που έχει τις διασυνδέσεις του στον χώρο του ποδοσφαίρου, που θα μπορέσει να φέρει παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά και θα πειθαρχήσει τα αποδυτήρια. 

Ονόματα όπως του Ραζβάν Λουτσέσκου, του Στεφάν Ζουλιέν είναι κατάλληλα για πάγκο ομάδας που θέλει να δημιουργήσει ένα στιβαρό σύνολο που θα ξέρει να κερδίζει. Προπονητές που ξέρουν ακριβώς τι θέλουν, ξέρουν να επιλέγουν παίκτες και να παίρνουν από την ομάδα τους το 100%. Ας μην γελιόμαστε. Τόσο στην ΑΕΚ όσο και στον Παναθηναϊκό χρειάζονται γεναίες αποφάσεις και ένα μεγάλο ξήλωμα στο ρόστερ. Χρειάζονται ποδοσφαιριστές με ποιότητα που μπορούν να σου δώσουν το κάτι παραπάνω και να σε ανεβάσουν επίπεδο σε κάθε γραμμή. Από αυτή του τερματοφύλακα, μέχρι αυτή της επίθεσης.

Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ πρέπει να πάρουν προπονητή με εμπειρία και παραστάσεις. Αν θελήσουν να βρουν στοιχήματα, όπως ο Πέδρο Μαρτίνς όταν ήρθε στην Ελλάδα και η επιτυχία δεν ήταν δεδομένη, τότε ίσως να πάνε... κουβά και να πετάξουν άλλη μια σεζόν στα σκουπίδια. Πρέπει να επενδύσουν στην τεχνογνωσία, στο σκάουτινγκ, στο να δημιουργήσουν ένα ποδοσφαιρικό επιτελείο γύρω από τον προπονητή που θα φέρουν. Ώστε να αρχίσουν να κάνουν βήματα προς τα εμπρός και να αρχίζουν να κλείνουν την κάνουλα από τον Ολυμπιακό, η οποία έχει ανοίξει επικίνδυνα! 

Η ΑΕΚ μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος πριν από τέσσερα χρόνια κάνει διαρκώς βήματα προς τα πίσω. Αντί να χτίσει πάνω σε αυτό, τα γκρέμισε όλα σε μια μέρα. Ο Παναθηναϊκός πληρώνει διαρκώς τις κακές επιλογές σε παίκτες και κυρίως σε προπονητές. Ο Δώνης όσο και να είναι αρεστός στον κόσμο, δεν νομίζω πως μπορούσε να κάνει το βήμα παραπάνω με τους «πράσινους». Ναι, έβγαλε νεαρούς από την ακαδημία, ναι εξέλιξε αρκετούς από αυτούς. Αλλά ο Παναθηναϊκός έδειχνε αστάθεια στην απόδοσή του, έδειχνε πως δεν μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω. Θα είχε ένα καλό πρόσωπο αγωνιστικά, όμως μέχρι εκεί... Γνώμη μου, πως είχε ταβάνι με τον Παναθηναϊκό ο Δώνης! 

Και έχει την ίδια ώρα τον Άρη... Πίστεψε σε έναν προπονητή που δεν πήρε ποτέ μια ευκαιρία σε μεγάλη ομάδα, του την έδωσε και αυτός την άρπαξε από τα μαλλιά και έδειξε έτοιμος! Ο Μάντζιος είναι ένας μεθοδικός άνθρωπος, που ξέρει να βελτιώνει μια ομάδα, να την κάνει δυσκολοκατάβλητη και να έχει πλάνο στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μάντζιος που είχε δείξει καλά δείγματα ακόμη και στον Πανθρακικό, αλλά πάντα ο κοσμος τον είχε στο μυαλό του ως έναν καλό κόουτς για να σου σώσει την ομάδα. Βέβαια, υπήρχαν οι φορές που στον Έλληνα τεχνικό δεν φέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Κάθε φορά που... έχανε από τον Πανιώνιο, ο Μάντζιος έφευγε από την ομάδα του. Ήταν και το παράπονό του. Ή για παράδειγμα όταν πήγε στον Απόλλωνα και τον... έστειλαν στα 4 ματς!

Ο Μάντζιος έχει χτυπήσει limit up και έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές του. Έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη και στήριξη του Καρυπίδη και σωστά. Διότι πήρε την ομάδα στην 3η αγωνιστική, την έκανε από τις πιο σταθερές του πρωταθλήματος και την έβγαλε τρίτη μετά από 40 χρόνια! Τις περισσότερες φορές, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο. Ο Άρης τρύπησε φέτος το ταβάνι του, αλλά την ίδια ώρα έχει ανεβάσει αρκετά ψηλά και τον πήχη. Άπαντες δουλεύουν με ποδοσφαιρικό πλάνο, έχουν ένα αξιόλογο ρόστερ που με ενέσεις ποιότητας θα στοχεύει ακόμη ψηλότερα. Γιατί μετά από μια τέτοια χρονιά, οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί και ο Άρης καλείται να τερματίσει τουλάχιστον τρίτος από την επόμενη χρονιά. Έχει τις βάσεις για να χτίσει κάτι καλό ο Μάντζιος, να βρει έναν κίπερ και έναν στόπερ ακόμη μεγαλύτερου επιπέδου, έναν εξτρέμ σαν τον Σίλβα, που δύσκολα θα κρατήσει, και έναν φορ γκολτζή και όλα καλά θα πάνε...

Για τον ΠΑΟΚ τι να πεις! Ο Γκαρσία με το 3-4-3 τον συμμόρφωσε, αλλά το τρένο είχε χαθεί από τις επιλογές και την απειρία του ίδιου όταν ανέλαβε... Για τον Ολυμπιακό δεν χρειάζονται πολλά! Ομάδα με πλάνο, με προπονητή που σε λίγα χρόνια θα κάθεται σε πάγκο ομάδας της πρώτης δεκάδας της Premier League, με παίκτες που ακολουθούν πιστά το πλάνο του! Ο Μαρτίνς είναι τυχερός άνθρωπος, έχει το πιο εύκολο έργο αναφορικά με το ρόστερ του αφού λίγα πράγματα θα χρειαστεί να κάνει για να διατηρήσει τους Πειραιώτες στην κορυφή. Και όσο οι υπόλοιποι δεν... συμμορφώνονται, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται το έργο του!

ΥΓ. Είναι ωραίο να βλέπεις ομάδες όπως ο Αστέρας Τρίπολης, να προσπαθούν να χωθούν σφήνα στους μεγάλους. Με πολύ μικρότερο μπάτζετ, αλλά με έναν εξαιρετικό προπονητή και ένα σύνολο που μάχεται μέχρι το τελευταίο λεπτό σε κάθε ματς. Και με ορισμένες επιλογές ποδοσφαιριστών όπως ο Σίτο, ο Άλβαρες και ο Καστάνιο θα είχαν θέση στις υπόλοιπες ομάδες της εξάδας!



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x